RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

«У слухавці чуємо постріли»: чернівчанка – про роботу на спецлінії «102»

Чернівчанка Маріна Тацюк каже, що завжди хотіла працювати у поліції, та не знала, з чого розпочати, адже зазвичай у правоохоронні органи беруть із 21 року. На момент закінчення коледжу Одеської юридичної академії їй було лише 18.

Невдовзі вона натрапила на вакансію оператора спецлінії "102", йдеться у публікації "МБ".



"У слухавці чуємо постріли"

– Нещодавно виповнилось три роки, як я працюю на спецлінії. Спочатку хвилювалась, адже це робота з людьми. Робоча зміна триває 24 години: ми заступаємо о 8:30 і працюємо до наступного ранку. За цей час надходить до півтори сотні дзвінків. Потрібно бути терплячою і комунікабельною, а ще – хорошим психологом, – розповідає Маріна Тацюк. – Найбільше останнім часом телефонують щодо домашнього насильства: переважно чоловіки вчиняють фізичне чи психологічне насильство над дружинами або дітьми. Люди кричать у слухавку, б’ються, іноді чуємо постріли… Буває, що і чоловіки заявляють на жінок. Іноді телефонують навіть малі діти та розповідають про конфлікти між батьками. Щоби попередити такі ситуації, дуже важливо, аби діти змалку знали персональні дані батьків та місце проживання, інакше важче надати допомогу.

Також досить часто, за її словами, на "102" звертаються перехожі щодо літніх людей, які не пам’ятали, де проживають.

– Більшість людей телефонують все ж, коли справді потрапляють у біду. Але є чимало хибних викликів, коли, наприклад, граються діти – телефонують і кидають слухавку або мовчать. На жаль, не всі усвідомлюють, що в цей момент, поки вони займають лінію, може не додзвонитись людина, якій дійсно необхідна допомога, – пояснює дівчина. – Іноді людям потрібна медична допомога, але вони телефонують на "102". Тоді ми самі телефонуємо до медиків. Буває, людям потрібна порада психолога, часом ми самі їх консультуємо, бо за роки роботи стаємо психологами.

Особливо запам’ятовуються дзвінки, коли питання стосується життя і смерті. Тоді врятувати може звичайна щира розмова.

Маріна розповідає, що за три роки роботи їй шість разів доводилося рятувати людей, які повідомляли про намір вкоротити собі віку.

"Дзвонять, бо шукають підтримки"

– Нещодавно зателефонував чоловік із Кіцманського району і сказав, що після сімейних негараздів уб’є батьків, а потім позбавить себе життя – поріже вени на руці. А далі він кинув слухавку. Я перетелефонувала йому, намагалася відволікти до приїзду поліцейських, з’ясувати адресу. Паралельно телефонувала у "103", щоб вони скерували карету швидкої, – каже операторка. – Був ще один схожий випадок: чоловік, житель іншого району, втратив роботу і мав фінансові проблеми. Під час розмови почав плакати, казав, що скоїть самогубство. На щастя, вдалося його відволікти, допоки приїхали поліцейські… Бувають випадки, коли людей змушують до суїциду, зокрема через соціальні мережі. Це стається серед неповнолітніх.

Як зауважила чернівчанка, переважно люди, які телефонують у поліцію щодо цього, радше шукають підтримки та поради, аніж справді мають фатальні наміри. Хоча буває і навпаки…

Дівчина додала, що такі дзвінки емоційно дуже важкі. Проте важливо реагувати спокійно та зробити все для того, щоб відмовити людину від фатального вчинку.

– В такі моменти я сама хвилююся. Насамперед треба бути щирим співрозмовником та уважним слухачем. Коли людина телефонує в такому стресовому стані, вона зазвичай розповідає про причини своїх намірів, що допомагає надалі. Важливо уважно слухати і знайти правильні слова, – каже вона.

До речі, обоє чоловіків, історії яких розповіла Маріна Тацюк, за деякий час телефонували на "102" знову – щоби подякувати і сказати, що все гаразд. Такі моменти, за словами дівчини, дуже тішать, мотивують працювати і допомагати надалі: "Перший чоловік зателефонував подякувати і зізнався, що був тоді у нетверезому стані. Інший розповів, що знайшов роботу і життя налагоджується. Було дуже приємно це чути і те, що він більше не допускатиме страшних думок у майбутньому".

Читайте найоперативніші новини "МБ" у Facebook і Telegram
Редактор: Марина Кавкало
6-12-2020, 19:45
Коментарів 0 Переглядів 3 489

Теги -

“Буковинка” втретє поспіль взяла гору над “Балтою” та здобула бронзові медалі Суперліги-Дмарт сезону 2023/24
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні



Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.