RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

«Чекаю на дзвінок: «Давай щось робити!»: які завдання перед новим мером ставлять відомі чернівчани

Кореспондент molbuk.ua поцікавився у артистів, художників, письменників та інших відомих і творчих людей міста, чого вони очікують від нового міського голови, які ставлять перед ним завдання.

"Не економте на нас гроші, додайте комфорту!"



Марина Лібанова, директорка книгарні "Букініст":

«Чекаю на дзвінок: «Давай щось робити!»: які завдання перед новим мером ставлять відомі чернівчани


"Хотілося би мені, щоби хоча б один із тих двох кандидатів, які пройшли до другого туру, дбав про культурний осередок Чернівців. Щоб ми, пересічні мешканці, були впевнені, що він реально розуміє, що наше місто не складається лише із каналізацій та комунальних проблем.

Сподіваюся, що кожен із цих кандидатів розуміє, що Чернівці треба розглядати з культурної точки зору. І ця культура повинна бути не такою масовою, а якоюсь особливою, неповторною і загадковою, як і саме місто.

Важливо, щоб головні посадовці мерії розуміли, що чернівчани хочуть, аби про архітектуру та культурні традиції міста дбали. Нині дуже показовий листопад, коли ми відзначаємо 100-річчя Пауля Целана, день народження Ольги Кобилянської… Нам дуже не вистачало таких подій протягом останніх років. Влада займалася примітивним вирішенням якихось питань. І, з-поміж іншого, забували, що місту потрібно повернути той шарм і цікавинку, якими завжди славилися Чернівці.

Вони говорять про ремонт вулиць. А колись Чернівці були містом, де люди любили ходити пішки. Тому що тут все розташовано дуже компактно і близько. То може варто подбати й про тротуари для пішоходів? А ще – розвантажити центральну частину міста нарешті! Щоб у вихідні тут було мінімум автомобілів. Щоб можна було прогулюватися, споглядати...

У мене є надії, що це нарешті станеться.

У нас, на жаль, жахливі тролейбуси… Не купуйте більше старі тролейбуси, нова владо! Я хочу, щоб ми більше не їздили на такому облізлому транспорті. Мені іноді хочеться сказати нашим чиновникам: та не економте на нас гроші! Візьміть уже більше за квиток, але надайте нам сервіс і належні умови для пересування містом, і щоб користування громадським транспортом було комфортнішим!

А ще мене турбує, що ми живемо у сучасному суспільстві, а в Чернівцях досі нічого не продумано зі сміттям. Це дуже важливе питання. Ми його практично не сортуємо, бо чиновники не бачать у цьому перспективи. Бо ніхто не ставить за мету облаштувати між двома-трьома великими містами сучасний сміттєпереробний завод. А насправді це зовсім не важко. Весь світ уже це зробив".



"Хай дбає про розвиток, а не про "дерибан"

Анатоль Федірко, художник:

«Чекаю на дзвінок: «Давай щось робити!»: які завдання перед новим мером ставлять відомі чернівчани


"Чернівці прославилися на всю країну на цих виборах тим, що виборча комісія дуже довго і складно перераховувала бюлетені. Таке враження, що вони рахувати не вміють...

Новим мером я бачу людину, яка зверне увагу на Чернівці, на їхній розвиток, а не на "дерибан". Пригадаймо історію з "Українською книгою". Це ж чистої води "дерибан", а не турбота про місто. А це – між іншим – одна із пам’яток Чернівців національного значення...

Вибір чернівчан дуже непередбачуваний. Чим закінчиться другий тур – складно сказати. Проте я здогадуюся, хто може перемогти. Як на мене, це має бути господарник, який себе успішно проявив. Хай спробує очолити місто. Бо іншого кандидата я погано сприймаю. Він нічим відверто не відзначився. Але вибір за чернівчанами".



"З історичних будівель можна зробити "туристичні магніти"

Святослав Померанцев, президент літературної корпорації Meridian Czernowitz

«Чекаю на дзвінок: «Давай щось робити!»: які завдання перед новим мером ставлять відомі чернівчани


"У мене є не одна ідея, як зробити з Чернівців туристичне, цікаве інтелектуальне місто. Ці ідеї, звичайно, стосуються інтелектуального туризму – для людей, які відвідуватимуть Чернівці як з України, так і з-за кордону. Нині коронавірусна криза – це прекрасна можливість нам для старту або для підготовки бази реалізації таких ідей. Бо коли криза закінчиться, і треба буде бути готовим і конкурентоспроможним…

Мені хотілося би, щоб новий мер зателефонував мені і сказав: "Ми знаємо тебе як ефективного менеджера, який працює на розвиток міста вже понад 10 років. Давай з тобою щось вигадаємо! Або скажи, що нам робити? А ми якось згуртуємо сили і подумаємо, що з цим усім можна зробити".

Я бачу це в мистецьких квартирах-резиденціях, цікавих готелях-бутіках, громадських молодіжних просторах, різних культурних й літературних заходах. У місті є багато цікавих історичних будинків, з яких можна зробити мистецькі хаби або інші туристичні "магніти". На жаль, їх зараз не за призначенням використовують… Деякі організації, що використовують ці будівлі, на мій погляд, мають переїхати в інші приміщення. А з цих історичних будинків можна зробити справжні "туристичні магніти".

Я бачу якусь серйозну конкурсну програму для реалізації мистецьких проєктів. Вона має працювати на туристичну привабливість міста. Я бачу нового мера, який докорінно змінить систему управління культурою. Якщо проаналізувати бюджет управління культури, який складає понад 65 млн грн, то мені незрозуміло, куди ці гроші йдуть. Я знаю, що вони йдуть на утримання якихось будівель, на оплату комунальних послуг, на зарплату працівникам. Але якщо ми утримуємо структуру за 65 млн грн, то вона має працювати мегаефективно. Натомість із розвитком культури в нас сумно".



"Сподіваюся, влада зміниться якісно"

Льоша Маркес, лідер гурту "Монополія":

«Чекаю на дзвінок: «Давай щось робити!»: які завдання перед новим мером ставлять відомі чернівчани


"Впевнений, що переважна більшість виборців думає про дороги і благоустрій міста, роблячи свій вибір. Тож я за це спокійний, і думаю більше про культурне середовище. Вже з десяток років воно перебуває у стані стагнації. Гроші на культуру не виділяють, хоч для нормального розвитку ця галузь потребує в рази менше коштів, аніж ті самі дороги. Я дуже сподіваюсь, що склад нашої місцевої влади якісно зміниться і прийдуть люди, які розумітимуть, що саме завдяки культурі виховуються люди, які здатні щось змінювати у кращий для суспільства бік. Це буде чудовим вкладом в майбутнє Чернівців".



"Якщо мером стане недруг жителів, покину це місто"

Христя Венгринюк, письменниця, художниця:

«Чекаю на дзвінок: «Давай щось робити!»: які завдання перед новим мером ставлять відомі чернівчани


"Уже другий рік я проживаю на дві країни: Україна та Болгарія. Через те, що мій чоловік болгарин, але ми планували повертатися назавжди в Чернівці на початку наступного року, щоб жити, працювати, розвивати мистецтво та бізнес у моєму рідному місті. Ці вибори показали, що ніхто не пам’ятає вже того, що ми живемо в час війни, забули тих, хто причетний до вбивств Небесної Сотні і тих рік крові, які пролилися в лютому 2014 року. Невже наші люди стерли це з пам’яті? На яких позиціях вони були у критичні часи і на яких залишаються? Це сором, рівносильний тому, якби ми обрали мером Медведчука!

Про яку культуру та мистецтво я мріяла? До чого я закликала чернівчан, якщо вони обирають ворогів? Якщо такі люди очолять місцеву владу, Чернівці змінять вектор і знову процвітатимуть "дружки" та договорняки.

Якщо переможуть ці люди, то я не бачитиму сенсу повертатися в місто. Бо очільник Чернівців стане недругом до власних громадян. Біль та сором відчуваю… Тільки біль та сором...".



"Коли горить хата, треба її гасити, а не шукати, хто підпалив"

Ілля Клим, шоумен, співзасновник проєкту "Наші без Раші":

«Чекаю на дзвінок: «Давай щось робити!»: які завдання перед новим мером ставлять відомі чернівчани


"На мій погляд, не всім жителям міста треба надавати право голосу. Щоб окрема категорія виборців проходила тест, чи що… А то в нас багато людей "ведуться" на різні популістські гасла і мало думають головою...

Нового мера бачу сильним керівником, він повинен викликати довіру жителів. Я би зробив, як бармени: коли приходять на роботу – роблять ревізію. Міряють, перемірюють алкоголь. Тож коли прийде нова людина до влади, вона точно має провести таку саму ревізію влади. Щоби потім різні "прекрасні" опозиціонери не тицяли йому носом – мовляв, занедбав господарство.

Є ряд проблем міста, які буквально "пищать" і "кричать". Це, зокрема, комунальні послуги. Треба їх вирішувати. А потім вже братися безпосередньо за розвиток міста. І робити це слід у співдружності та в діалозі з мешканцями. Скажімо, якщо вирішуємо якісь проблеми з туризмом, то хай сідають за стіл переговорів люди, які "шарять" у цій темі. Якщо ми говоримо про комунальні проблеми, то це все має бути чітко і прозоро.

У таких ситуаціях я завжди згадую свого діда, який любив різні крилаті вислови. Він казав: "Коли горить хата, її треба гасити, а не шукати, хто підпалив". Тобто коли є проблема, то давайте будемо її вирішувати. А вже потім з’ясовуватимемо, хто там крав…

Тож гадаю, що керманичі міста мають дотримуватись саме таких правил, а не шукати "гудза".

Читайте найоперативніші новини "МБ" у Facebook і Telegram
Редактор: Микола Кобилюк
29-11-2020, 10:15
Коментарів 0 Переглядів 1 426

Теги -
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі

Ярослав Чала здобув перемогу в таких дисциплінах як присідання (з вагою 160 кг) і станова тяга (205 кг)


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.