RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

На Буковині голова ОТГ не пустив журналістку на сесію

19 листопада о 10.00 в Путилі відбулося перше пленарне засідання селищної ради ОТГ. На виборах головою обрали Івана Повідаша, який вже 20 років керує райцентром.

Про це йдеться у публікації газети "Молодий буковинець".



– За два дні до пленарного засідання голова селищної ТВК Василь Томнюк запросив на зібрання й журналіста нашої райгазети "Карпати", – розповідає Оксана Порох, редакторка. – Воно й зрозуміло, адже 12-тисячне населення об’єднаної громади має знати, що коїться в ОТГ. На сесії ж мало йтися про призначення старост старостинських округів, хто буде секретарем селищної ради, хто ввійде до складу виконкому, які сформують постійно діючі комісії та хто їх очолить тощо. На сесію пішла я, дотримуючись карантинних вимог – у масці та з антисептиком. Однак голова ОТГ Іван Повідаш на зібрання мене не пустив, буркнувши: "Вірус". Пізніше довідалася, що один із депутатів нібито хворий на коронавірус і що він на сесію не прийшов. Виникає запитання: якщо Іван Повідаш через "турботу" про моє здоров’я не дозволив мені бути присутньою на зібранні, то чому це не стосувалося й депутатів та його самого? Зрештою, голова ОТГ міг поставити це питання перед депутатами, як вони б відреагували на те, що журналістку не допустили на сесію. Вважаю, що сесії сільських та селищних рад повинні відбуватися відкрито й прозоро. Робота журналіста полягає в оперативному висвітленні подій. Журналісти забезпечують зв’язок між владою і суспільством. Діалог має бути прозорим, та натомість голова ОТГ намагався щось приховати від своїх виборців. Навряд чи вони схвалили би такі його дії.

Про цей вчинок голови Путильської ОТГ Оксана Порох написала у "Карпатах" під назвою "За двома замками". У публікації вона подала й витяги із законодавства, які стосуються діяльності органів місцевого самоврядування. В одному з них йдеться про те, що "порядок доступу визначається радою, а не селищним головою".

– З іншого боку, чи є коронавірус підставою не допускати журналістів чи громадськість на сесійні слухання? – продовжує Оксана Порох. – В жодному законі чи постанові про це не йдеться. Тож такі дії голови Путильської ОТГ Івана Повідаша щодо журналістів мають ознаки злочину за статтею 171 КК, яка передбачає відповідальність за перешкоджання законній професійній діяльності журналістів. Санкція статті передбачає покарання у вигляді штрафу до п’ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або арешт на строк до шести місяців, обмеженням волі на строк до трьох років.

Цей неординарний випадок у Путилі набув резонансу. Та чи будуть якісь висновки вирішувати депутатам ОТГ.

Ми поцікавилися їхньою думкою щодо вчинку Івана Повідаша стосовно журналістки райгазети "Карпати" Оксани Порох, яку він не допустив на перше пленарне засідання Путильської селищної ради ОТГ.

Василь Сафроняк, лікар, депутат:

– Про цей випадок я не знав. Зрештою, якщо хтось з депутатів і був хворий, то людей можна було розсадити на певній відстані одне від одного. Вважаю, що громада має знати про роботу органу місцевого самоврядування, адже виборці проголосували за нас.

Галина Вовк, лікар, депутат:

–Я й не знала, що у нас було закрите засідання. Завжди була за те, щоб наша діяльність висвітлювалась у засобах масової інформації. Мені неприємно, що такий випадок стався. На наступній сесії я підніму це питання.

Михайло Юрбаш, головний лісничий держлісгоспу, депутат:

– Вперше чую про це. Ми запитували Івана Повідаша, чому на засіданні немає журналіста й фотокореспондента, адже отримували посвідчення депутата, приймали присягу, хотілося мати спільний знімок. Голова ОТГ лише відповів, що сфотографуватися, мовляв, – не проблема. Вважаю, що надалі такого не повинно бути.

Ми протягом двох днів намагалися з’ясувати ситуацію в Івана Повідаша, однак він не відповів ні по мобільному, ні по стаціонарному зв’язку.

Читайте найоперативніші новини "МБ" у Facebook і Telegram
Редактор: Василь Гринюк
28-11-2020, 14:58
Коментарів 0 Переглядів 3 122

Теги -

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі

Ця вистава передбачена як для дорослих, так і для дітей


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.