RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Невідома Буковина: що рекламували в Чернівцях понад 100 років тому

У газеті "Буковинская Зоря" (за 2 лютого 1870 року) була вміщена реклама магазину господарських машин С. Редигера. Тут можна було придбати за фабричними цінами локомобілі, молотарки, січкарні, млини, сівалки, косарки, віялки.

Пароплавом – до Канади та Бразилії



У газеті "Добрі Ради" за січень 1896 року можна прочитати рекламу крамниці "Шмідт і Фонтін". Пропонували фарби, пензлі, олію, оцтову есенцію, усяке коріння, лікери, ром, коньяк, вина для хворих, мило, корки, чорнило, лаки, цемент, гіпс, різні види чаїв.

Про послуги з пошиття нижньої білизни повідомляла газета "Черновіцер Тагблатт" за 02.10.1913 року. "Професійний та першокласний пошив корсетів найновіших форм. Індивідуальний підхід, відповідно до ваги і форми тіла, – запевняли рекламодавці. – Жодного масового та фабричного пошиття". Тут також можна було придбати найкращу паризьку нижню білизну з трикотажу та еластику, пояси для живота, бюстгальтери.

У газетах можна було дізнатися про пасажирські й торгівельні сполучення між Європою та Америкою. Скажімо, "Черновіцер Тагблатт" у номері за 23 квітня 1905 року вмістила рекламу про безпересадкові перевезення двогвинтовими поштовими та швидкісними пароплавами з Гамбурга до Нью-Йорка, Канади, Бразилії, Ла Плати, Південної Африки та Східної Азії.

Добра фея – паста "Грьоліха"

Газета "Буковина" (за 07.07.1906) вмістила рекламу про розважальне шоу У. Ф. Коуді "Дикий захід Баффало Білла". Повідомлялося, що виступи відбуватимуться протягом двох днів на території свинячого ярмарку в шатрі, що не промокає. У шоу брали участь Баффало Білл – вправний стрілець із галопуючого коня та 100 індіанців з Північної Америки.

Про те, що до Чернівців 11 квітня 1911 року прибуде великий пересувний цирк "Генрі", повідомила газета "Ді Фольксвер". Вистава відбувалася у величезних наметах неподалік університету. Тут, зокрема, виступали 29 породистих коней, слони, зебри.

Надзвичайно цікаву рекламу пасти для обличчя "Грьоліха" – у формі діалога між Принцом та Попелюшкою – вмістила газета "Черновіцер Прессе" за 15.11. 1895 року. Принц: "О, чарівна дівчино, що то за добра фея обдарувала тебе такою красою?". Попелюшка: "О, мій принце, Ви помиляєтеся. Жодній надприродній силі мушу завдячувати я тією красою, якою Ви так зачаровані. Паста для обличчя "Грьоліха" є тією доброю феєю, якій я так вдячна". Ціна – 60 крейцерів. Покупцям радили вимагати саме ту пасту, яка була відзначена в Парижі 1889 року, оскільки трапляються підробки.

Про засіб для зміцнення волосся "Яфоль" повідомляла газета "Черновіцер Тагблатт" за 02.02. 1911. Рекламодавці запевняли, що він цілком безпечний та ефективний, а однієї пляшки вистачить на багато разів. Коштував засіб 4 крони. А порошок для миття голови з ефектом шампуню в пакетиках – 30 геллер.
Газета "Воінца Попорулуі" в номері від 19.04.1908 пропонувала вкладникам банків сімейні сейфи У них можна зберігати кожну копійку, отриману в дарунок, заощаджену в домашньому господарстві або зароблену.

А газета "Руська Рада" (за 15.01.1904) повідомляла про вогнестійкий сейф. Продавав його машиніст з броварні Штайнера Василь Данилевич за 124 золотих ринських.

Рекламу найновішого винаходу – екстракту гуляшу фірми "Рот" вмістила газета "Буковінер Пост" у номері за 28.06.1900 року. Він містить найкращі та найчистіші жири, розмірену кількість приправ. Ціна однієї порції для приготування 4-5 кілограмів м’яса – 40 крейцерів. Для одного кілограма м’яса – 10 крейцерів.

Невідома Буковина: що рекламували в Чернівцях понад 100 років тому
Невідома Буковина: що рекламували в Чернівцях понад 100 років тому
Невідома Буковина: що рекламували в Чернівцях понад 100 років тому
Невідома Буковина: що рекламували в Чернівцях понад 100 років тому
Невідома Буковина: що рекламували в Чернівцях понад 100 років тому
Невідома Буковина: що рекламували в Чернівцях понад 100 років тому
Невідома Буковина: що рекламували в Чернівцях понад 100 років тому


Цікавинки реклами

*Магазин одягу для дам, панів, дітей на вулиці Ратушевій, 15. Найновіші плащі, жакети, мантильки, хутра.

*Нижня білизна усіх кольорів для пань і панянок. Вулиця Панська, 9.

*На вулиці Панській взуття фірми "Саламандра". Для жінок, чоловіків, дітей. Низькі ціни.

*Взуття "Узона" у гігієнічно чистому взуттєвому магазині Леопольда Гааса. Площа Ринок, 13.

*Крамниця на вулиці Ратушевій, 7. Великий вибір годинників, ювелірних прикрас, китайських виробів із золота та срібла, весільних подарунків за дуже низькими цінами.

*Міжнародне туристичне бюро "Глобус", вулиця Ратушева, 14, реалізує квитки на потяги та кораблі до країн Європи та Азії, в Америку, Канаду, Австралію, Африку.

*Фотосалон майстра А. Келера. Проводить фотозйомку окремих осіб та груп. Виготовляє фото на папері, срібних пластинах, дереві, склі.

*Фотограф Й. Герман надає послуги фотозйомки за будь-якої погоди за звичними цінами. Вулиця Панська, 16 та вулиця Кохановського, 5.

* Загублено собаку між Дністром і селом Вікно. Такса чорної масті з жовтими лапками та жовтими плямами над очима. Порядну людину, котра знайшла собаку, просимо звернутися до управи. Винагорода – 10 золотих ринських.

*Лікар Голдфельд повернувся з подорожі і знову приймає пацієнтів на вулиці Поштовій, 2. Він досліджує недуги машиною, яку видумав професор Рентген.
* 40-літній вдівець, промисловець, заможний чоловік, власник нерухомості вартістю 30 000 тисяч крон, шукає супутницю життя: старшу жінку або вдову, з порядної родини, вродливу, доброї вдачі, статечну господиню, з майном 6000-10 000 крон. Писати І. К. до запитання, Чернівці.

*Чудові ялинкові прикраси:срібний дощик, зірки, кульки, пташечки, янголи,золота і срібна фарба для фарбування гріхів, свічечки, новорічні подарунки, феєрверки. Низькі ціни. Щоденна доставка у провінцію.

*Кава "Кнайппа" від фірми "Катрайнер". Приємна на смак і не шкодить здоров’ю. А також найкращі суміші кави для гурманів від "Юліуса Майнла".

*Одноразове мило марки "Шихт" тільки зі знаком оленя або ключа. Замінює дворазове використання звичайного.

*Термопосуд: фляги для полювання, судки, грілки, термокомпреси, термоси для зберігання молока для немовлят.

*Домашнє дешеве харчування для холостяків. Звертатися до Марії Новицької, вулиця Ратушева, 17.

*У приміщенні Румунського дому відкрився новий ресторан та заклад для сніданків пана Зічинського. Під час кіносеансів страви подають у саду. Добірне львівське світле й темне пиво.

*Для неодружених чоловіків на вулиці Новий Світ, 26 з першого травня здаються дві кімнати з альковами, окремим входом та вікнами з виглядом на сад. Звертатися у редакцію газети "Буковінер Пост".

*Візьму на проживання та опіку двох студентів з хорошої сім’ї. У домі є можливість грати на піаніно, спілкуватися німецькою та румунською мовами. Вулиця Вагова, 9.

*Кошерна їжа д-ра Вайсса на вулиці Панській, 8. Добірні страви польської та румунської кухні, а також страви за власними рецептами. Усякі копчення, білі та червоні вина, сливовиця, холодні та гарячі закуски. Уся необхідна кошерна їжа до Песаху. Можлива доставка додому.

Читайте найоперативніші новини "МБ" у Facebook і Telegram
Редактор: Микола Кобилюк
5-11-2020, 22:00
Коментарів 0 Переглядів 1 995

Теги -
Люди хочуть отримати "соціальні допомоги", а втрачають тисячі гривень
Ініціаторкою її створення стала депутатка обласної ради Оксана Палійчук.
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі


Захисник загинув під час контрнаступальної операції на Донеччині


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.