RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

30 Пт. Прор. Осії. Прмч. Андрія Критського. Мчч. Безсрр. Косьми і Даміана. Прав. Лазаря.

Святий пророк Осія


Яке сьогодні свято відзначають за церковним календарем


Святий пророк Осія походив із коліна Іссахарового. Він жив у ІХ ст. до Різдва Христового в царстві Ізраїльському і був сучасником святих пророків Ісаї, Михея і Амоса. В той час багато його співвітчизників, забувши Істинного Бога, поклонялися ідолам. Пророк Осія своїми мудрими настановами знову навертав їх до древнього благочестя. Викриваючи беззаконня жителів Ізраїля, пророк сповіщав їм про великі біди від іноплемінників і переселення в Асирійський полон. Майже за тисячу років до пришестя Спасителя святий пророк, за натхненням Святого Духа, передбачив, що припиняться старозавітні жертвоприношення і не буде Ааронового священства ( Ос. 3, 5) і що по всій землі розповсюдиться істинне Богопізнання ( Ос. 2, 20). Говорив Осія і про Христа, що Він повернеться з Єгипта ( Ос. 11, 1; порівняти Мф. 2, 15), тридневно воскресне ( Ос. 6; порівняти 1 Кор. 15, 4 ) і переможе смерть ( Ос. 13, 14; поріфвняти 1 Кор. 15, 54-55). Пророцтва святого Осії входять в число книг Священного Писання. Пророче служіння святого Осії проходило більше 60 років. У глибокій старості упокоївся Богодухновенний пророк, що все своє життя присвятив виконанню волі Божої.



Преподобномученик Андрій Критський

Яке сьогодні свято відзначають за церковним календарем


Преподобномученик Андрій жив під час царювання імператора-іконоборця Константина Копроніма ( 741-775 рр.), який під страхом смерті наказав християнам забрати святі ікони з храмів і домів. Віруючі, котрі безбоязно противились нечестивому імператору і твердо тримались передань святих отців, були кинуті до в’язниць. Коли преподобний Андрій дізнався, що імператор сажає в тюрми і мучить не злодіїв і розбійників, а побожних і благочестивих християн, то прийшов в Константинополь і всенародно, в храмі святого мученика Маманта, викрив єретика в гонінні на істинну віру. Виправдовуючись імператор сказав, що безумно віддавати честь дереву і фарбам. На це преподобний відповів, що той, хто страждає за святі ікони, страждає за Христа, а хто зневажає ікону ображає Самого Христа. Розлючений іконоборець наказав немилосердно катувати святого Андрія. По дорозі до місця страти мученик відійшов до Господа. Через сто років святому був написаний канон преподобним Йосифом піснеписцем. За молитвами преподобномученика Андрія зціляються одержимі.

Святі мученики безсрібники Косма і Даміан Аравійські.
Святі Косма і Даміан ходили по містам і селам, проповідуючи Христа і зціляючи хворих силою Христовою. За надану поміч святі не брали ніякої платні. В Кілікії язичники схопили святих лікарів і привели до правителя Лісія. За відмову зректись від християнської віри правитель звелів безжалісно бити святих, а потім втопити у морі, але Ангел Божий виніс їх з безодні на берег. Тоді язичники усікли голову святим. Разом зі святими лікарями були замучені їх брати Леонтій, Анфим і Євтропій.( Не слід путати святих Косму і Даміана Аравійських з іншими безсрібникамим, з такими самими іменами, пам'ять яких 1 листопада і 1 липня за старим стилем.)

Перенесення мощей праведного Лазаря Чотириденного, єпископа Китійського, здійснене в ІХ столітті.

Святий праведний Лазар, брат Марфи і Марії, жив в поселенні Вифанія, неподалік від Єрусалиму. Під час Свого земного життя Господь Ісус Христос часто відвідува дім Лазаря, якого дуже любив і називав Своїм другом ( Ін. 11, 3, 11), а коли Лазар помер і вже чотири дні пролежав у гробі, Господь воскресив його з мертвих ( Ін. 11, 17-44). Багато хто з іудеїв почувши про це, приходили в Вифанію і переконавшись в дісності цього величного чуда, ставали послідовниками Христа. За це первосвященики хотіли вбити Лазаря. Праведний Лазар згадується в Святому Євангелії ще один раз: коли за шість днів до Пасхи Господь знову парийшов у Вифанію, там був і воскрешений Лавзар ( Ін. 12, 1-2, 9-11). Після воскрешення святий Лазар жив ще 30 років, був єпископом на острові Кіпр, де розповсюджував християнство, і там само мирно спочив.

Святі мощі єпископа Лазаря знайдені в Китії. Вони лежали в мармуровому ковчезі, на якому було написано: " Лазар Чотириденний, друг Христа". Візантійський імператор Лев Мудрий (886-911 рр.) звелів у 898 році перенести мощі Дазаря в Константинополь і положити в храмі праведного Лазаря.

Повну версію православного календаря на 2020 рік можна My Webpage переглянути тут[/url]

Читайте найоперативніші новини "МБ" у Facebook і Telegram
30-10-2020, 09:00
Коментарів 0 Переглядів 981

Теги -
Низка населених пунктів залишиться без електрики через ремонт обладнання

Захисник воював на Авдіївському напрямку, у день аварії перебував на ротації
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі


Щаслива, що змогла хоч трішки допомогти. Блог Галини Олійник
Дуже сподіваюся, що з кошенятами надалі все буде гаразд
Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

Вчора попрощалися із 19 військовослужбовцями 10 окремої гірсько-штурмової бригади "Едельвейс"

Раннє виявлення проблеми і правильна корекція слуху – гарантія того, що ви уникнете подальшого погіршення і забезпечите ефективне лікування та реабілітацію, а в результаті будете чути світ на повну!

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.