RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

«Мій прогноз невтішний»: політолог Ігор Буркут – про те, чому місцеві вибори варто було би перенести на рік

Якими будуть цьогорічні вибори до місцевих рад? Чи варто вірити обіцянкам кандидатів?

Про це та інше ми поспілкувалися з політологом, науковцем, а віднедавна і Почесним громадянином Чернівців Ігорем Буркутом.



"Порядних людей можуть використати"

– Ігорю Григоровичу, як ви розцінюєте виборчу кампанію в місті? Почули нові ідеї та думки від кандидатів?

– Побачив хаос, сум’яття, величезну кількість людей, розібратися в яких навіть я, політолог, не можу. Не уявляю, як це мають зробити рядові виборці. Та нічого цікавого не почув. Зустрів людей, яких особисто знаю, та хотів би бачити і в міській, і в обласній радах. Такі є, на щастя. Це порядні люди, яким можна довіряти. Та вони губляться серед маси незрозумілого народу.

– Чи можуть такими людьми просто скористаються?

– Так завжди було, є і буде. Один мій знайомий – хороша і розумна людина – йде від партії Пальчевського. Запитую: "Невже ніхто вам не сказав, хто такий Пальчевський?" На що він відповів: "Мені все одно, хто він, я йду, щоби щось робити для міста". Не знаю, чого у цій відповіді більше – наївності, бо цей чоловік не має політичного досвіду, чи чогось іншого… Його просто використають. Мені дуже шкода, бо людина хороша…

– Чи бачите кандидатів у мери, які здатні вирішувати міські проблеми?

– Після краху комунізму я ніколи не вірив жодним словам і обіцянкам. Треба вірити лише справам. От коли людина дійде до посади міського голови, почне працювати – побачимо, чи справді це спеціаліст, чи просто той, хто заробляє на цій посаді.

– Чи є у кандидатів команди, здатні вирішувати управлінські, комунальні та інші проблеми?

– Я бачу кілька таких команд, де є фахівці з різних питань. Хочеться вірити, що вони переможуть і зможуть щось зробити для Чернівців.

– Як би ви оцінили агітаційні кампанії?

– Вона ведеться бездарно. Найгірше – це зміна правил гри під час самої гри, що характерно для України. Ці вибори будуть надзвичайно складними для рядових виборців. Простій людині просто неможливо розібратися в тому морі осіб, які пхаються. Навіть найкращі політтехнологи не могли нічого вигадати в такій ситуації, коли на одне місце купа людей і партій.

Взагалі незрозуміло, що робити партіям на місцевих виборах. Що, якась загальноукраїнська партія напише, як вона каналізацію буде ремонтувати у Чернівцях? От вони й пхають у програму велику політику, яка не вирішується на місцевому рівні. Наприклад, про мир розповідають… Це що, вирішується питання війни та миру між Чернівецькою міською чи обласною радами?

Говорити ж про реальне дуже важко, тому що треба бути спеціалістом. А таких не слухають. Скажімо, така чернівецька проблема, як вода. Всі розуміють, що з тим старим водогоном не буде добра – він тріскатиметься знову і знову… Але потрібен спеціаліст із розрахунками, який скаже, що слід зробити. Та виникає питання – а дід Панас і бабця Гапка зрозуміють, про що він буде розповідати?

"Написи вражають ідіотизмом"

– Якої ви думки про передвиборчі гасла кандидатів?

– Мене вражає та кількість грошей, яка викидається невідомо на що. Найкраща технологія на місцевих виборах – зустрічі з виборцями, "від дверей до дверей". Та зараз вона недієва у зв’язку з епідемією. А оті всі написи просто вражають ідіотизмом. Найбільше мені сподобався один кандидат зі Сходу України. У нього прекрасне прізвище, з яким на Захід краще не пхатися, – Дупа. Ще й гасло вигадали: "Дупа знає, що робити!" От це точно – вона знає.

– Які ж технології можуть зараз привернути виборців? Шоу?

– Не знаю, чим можна зараз зацікавити виборців. Здається, вони вже насміялися над "95 кварталом" стільки, що вистачить і на 96-ий, і на 97-ий… До речі, знаєте, якою була перша назва цієї команди КВК? "Криворізька шпана". Оце було точно, і воно досі актуально.

А програми ніхто не читає, за винятком, можливо, найкоротших. Я заради інтересу переглянув кілька. Їхній сенс зводиться до одного: "Я зроблю все добре!".

– Як же простим людям розібратися у списках кандидатів?

– У тому й біда. Хоча ЗМІ намагалися людей ознайомити з нюансами цьогорічних виборів, проте все настільки складно, що зрозуміти дуже непросто. Найважче для багатьох – розібратися з партіями і людьми від партій. Треба голосувати за партію, водночас від неї на один мандат іде кілька кандидатів.

Якби моя воля, я би ці вибори переніс на наступний рік. Насамперед через епідемію. А ще за цей час люди би змогли в чомусь розібратися.

Бо поки що в мене дуже песимістичний прогноз щодо цих виборів. По-перше, обов’язково буде спалах епідемії. По-друге, величезна кількість зіпсованих бюлетенів – не навмисне, а саме через те, що люди не розібралися.

Взагалі тема виборів обридла вже до чортиків. І не лише мені. Спілкуюся по телефону з багатьма. Усі, почувши слово "вибори", починають плюватися і матюкатися.

"Хотів стати психіатром, але передумав"

– Ви опанували пів десятка професій, і у всіх досягли успіху… Яка з них для вас найважливіша?

– Мій батько мав кілька професій, і у всіх був успішним. Тож і я так хотів. Працював медиком, потім став істориком, політологом, журналістом, науковцем, педагогом…

Зокрема, моя перша професія була медична. Я закінчив медичне училище і працював у лікарні. Без медичної освіти, мабуть, не дожив би до 73 років зі своїм станом здоров’я. Спочатку хотів стати лікарем-психіатром. Та коли потрапив на практику до психлікарні, побачив, що це не лікарня, а тюрма. Тоді вирішив, що краще вже мені вивчати суспільство через історію. Заочно вступив на історичний факультет ЧДУ, пізніше перевівся на стаціонар.

Дуже важливою для мене є наука та педагогічна робота. Одним із перших я почав досліджувати русинів, за що мене били з усіх боків. Мені пропонували захистити монографію по русинству як докторську дисертацію. Та я не хочу жодних дисертацій, з мене кандидатської вистачило. Наука – це наука, а дисертації – це інше.

З університетом пов’язаний значний проміжок часу мого життя. Я й зараз підтримую зв’язки зі своїми студентами.

Та найголовніше для мене в житті – залишатися людиною. Вважаю, якщо я комусь у чомусь доброму допоміг, то недарма прожив.

– Ви любите постійно пізнавати щось нове…

– І намагався такими робити своїх студентів. Підкреслював їм: у вас на історичному факультеті є можливість безкоштовно вивчати румунську – то вчіть. На жаль, українці мало її знають. А це дуже погано. Бо коли українець на Буковині знає румунську мову, у нього зовсім по-іншому складаються відносини з сусідами-румунами.

До речі, вивчаю ще китайську. Тренуюся писати ієрогліфи. Це корисно для мозку. А от вчитися розмовляти китайською треба з носіями цієї мови.
Також дуже люблю старовинні речі. Як і дружина, колись працював у музеї. Кажуть, немає колишніх чекістів. Так і колишніх музейників немає. Коли нам із дружиною трапляються старовинні речі, ми не можемо випустити з рук, мусимо розібратися. А син їх любить ще більше. Він ще й вміє їм давати друге життя. Наприклад, ми не можемо відремонтувати патефон, а він – так.

– Ви народилися не в Чернівцях, проте стали справжнім чернівчанином. За що ви любите це місто?

– У Чернівці закохався з перших секунд, коли ми лише переїхали міст через Прут і я побачив отой старий синьо-жовтий чернівецький трамвай. Я приїхав із Чорткова, а ви ж розумієте, що таке синьо-жовтий колір для галичанина. Також помітив просто фантастичну чистоту чернівецьких вулиць. Адже Чернівці тоді були одним із найчистіших міст Союзу. З 1968 року мешкаю тут.

Чернівці – унікальне місто. Колись один із провідних істориків світу Тофік Ісламов приїжджав всюди. Під час розмови він сказав мені, що у світі залишилися лише два міста, в яких ще є трохи Австро-Угорщини – Чернівці і Трієст в Італії.

Ще тут особливі люди. Якось вже в часи незалежної України до мене на зупинці підійшов старенький єврей. Він запитав німецькою, як проїхати кудись. Я, наскільки вмів, відповів йому німецькою. Він почув у моїй німецькій єврейське слово. І звернувся до мене вже на ідиш. Я йому теж відповів на ідиш. Далі він звернувся до мене польською. Я без проблем йому відповів, адже польська для мене – майже рідна. Потім ми перейшли на українську, а наприкінці – на румунську. Раптом мій співрозмовник мене обійняв, заплакав і сказав: "Du bist alter Сzernowitzer!" ("Ти – старий чернівчанин!") Для мене це був дуже великий комплімент, тому що Чернівці – це місто моєї любові…

Читайте найоперативніші новини "МБ" у Facebook і Telegram
Редактор: Галина Олійник
18-10-2020, 21:51
Коментарів 0 Переглядів 8 600

Теги -

“Буковинка” втретє поспіль взяла гору над “Балтою” та здобула бронзові медалі Суперліги-Дмарт сезону 2023/24
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні



Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.