RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

"Наче кулачок": журналістка "МБ" побувала на першій операції на відкритому серці на Буковині


У Чернівцях, 16 жовтня вперше провели оперативні втручання на відкритому серці дорослій пацієнтці. Київські кардіохірурги спільно з хірургами Чернівецької обласної клінічної лікарні провели пластику та заміну клапанів серця.

Репортерка "МБ" побувала на такій операції в ролі спостерігачки, пише molbuk.ua.



О десятій ранку приходжу в обласну лікарню. Мене зустрічають та проводжують в ординаторську. Із самого початку медсестра видає мені спеціальний одяг. Бахіли, маску, шапку на волосся та хірургічний халат.

-Давайте я вас одягну, - усміхнено каже жінка.

Йдемо до операційної. Дорогою у мене починають тремтіти ноги. Я хвилююся.

Перед операційною стоять п’ять лікарів.

-Це журналістка прийшла, - говорять між собою.

Зібравши всю волю в кулак, заходжу в операційну.

"Пік-пік, пік-пік", - чутно обладнання.

"Наче кулачок": журналістка "МБ" побувала на першій операції на відкритому серці на Буковині


На момент мого приходу операція тривала приблизно годину, тому лікарі вже оперували жінку. Навколо операційного столу більше десятка лікарів. Всі спостерігають за процесом.

Фотографую усе, що можна: обладнання, лікарів, медсестер. Емоції переповнюють мене. Проте не забуваю про обережність, тому що один незграбний рух, може коштувати життя людині. Хочу сфотографувати серце та пацієнтку. Але мені не вдається, тому що медики обступили жінку. Зігнувшись йду по-під ноги медиків, щоби побачити, бодай щось.

"Наче кулачок": журналістка "МБ" побувала на першій операції на відкритому серці на Буковині

"Наче кулачок": журналістка "МБ" побувала на першій операції на відкритому серці на Буковині

"Наче кулачок": журналістка "МБ" побувала на першій операції на відкритому серці на Буковині


-Це що там таке, - каже медик.

-Це я, - відповідаю піднявши голову догори.

Така моя поведінка розсмішила хірургів, то і не дивно, тому що для них це звична справа, а для мне таке вперше.

Відходжу аби не заважати. Починаю підстрибувати, тягнутися аби зробити вищий кадр.

-Одразу помітна журналістка, тримайте стілець, так буде зручніше, - каже медсестра.

Стаю на стілець та продовжую фотографувати. Панує тиша… Всі працюють чітко, немов годинник.

Бачу ще одне незвичне для мене обладнання.

-Це апарат, який повністю викачує кров із людського організму, і може замінити серце та легені. Коли його підключають, серце повністю зупиняється і лікар починає його оперувати, - пояснює лікар.

Апарат виглядає доволі великим з багатьма "трубками", які перекачують кров. Максимально близько підходжу до пацієнтки та бачу серце жінки.

"Наче кулачок": журналістка "МБ" побувала на першій операції на відкритому серці на Буковині


"Тук-тук, тук-тук", - пульсує серце.

На вигляд маленьке, завжди думала, що воно значно більше. А воно за розміром, ніби маленький кулачок. В очах потемніло, і стало спекотно,
тому що ніколи раніше не бачила такого. Потихенько відходжу та стараюся прийти до тями від побаченого.

"Наче кулачок": журналістка "МБ" побувала на першій операції на відкритому серці на Буковині


-Вам потрібно йти, тому що в операційній, багато людей,- каже медсестра.

Була там приблизно годину, а таке враження ніби одну секунду.

"Це складна високотехнологічна операція"

Як повідомляє прес-служба Чернівецької ОДА відкриту операцію на серці провели 42-річній пацієнтці. Їй виправили ваду мітрального клапана. Для цього лікарям довелося зупинити її серце та підключити жінку до апарату штучного кровообігу.

– Хвора мала стеноз мітрального клапана. Тобто він був звужений, через це вона задихалася. Ми розширили клапан та надали йому правильної форми, тож тепер серце пацієнтки буде працювати нормально, – пояснив завідувач відділення малоінвазивної та реконструктивної хірургії Національного інституту серцево-судинної хірургії імені Миколи Амосова Андрій Руснак.

За його словами, це складна високотехнологічна операція, яку виконує бригада із 5-6 лікарів різного профілю, у тому числі і перфузіолог – фахівець, що працює із апаратом штучного кровообігу та з його допомогою підтримує життєві показники пацієнта.

Як пояснив експерт Департаменту охорони здоров’я Чернівецької ОДА із анестезіології Сергій Кушнір, щороку оперативного втручання потребують у середньому від 30 до 50 буковинців із різноманітними вадами клапанів серця та близько 200 недужих, які мають патології коронарних судин. Раніше допомогу вони могли отримати лише за межами Буковини.

– Чернівецька область – чи не єдина в Україні територія, де не робили операції на серці. Тому цю галузь треба розвивати. Фахівці Національного інституту серцево-судинної хірургії ім. М. Амосова періодично приїжджатимуть у Чернівці та разом із нашими хірургами оперуватимуть пацієнтів. Також хірурги обласної лікарні їздитимуть до цього закладу на навчання. У майбутньому ж плануємо створити у лікарні відділення кардіоторакальної хірургії та інтервенційної кардіології. Аби мати змогу робити операції на серці, вже придбали газовий аналізатор та низку іншого обладнання. До кінця року також матимемо ангіограф, – розповів виконувач обов’язків генерального директора обласної лікарні Сергій Цинтар.

За словами директора Департамент Охорони здоров'я Чернівецької ОДА Олега Чорного, сьогоднішній день можна вважати початком кардіохірургії на Буковині.

– Звісно, попереду ще багато роботи, необхідно навчити фахівців, закупити обладнання, зокрема і апарат штучного кровообігу, поремонтувати операційні та відділення. Це тривалий процес, він може зайняти кілька років, однак початок покладено, і це головне, – сказав Олег Чорний.

Окрім операції із реконструкції мітрального клапана, у обласній лікарні сьогодні проводять іще одне подібне кардіологічне хірургічне втручання. Пацієнткою стала 51-річна буковинка.

Читайте найоперативніші новини "МБ" у Facebook і Telegram
Редактор: Анна Семьонова
16-10-2020, 13:55
Коментарів 0 Переглядів 4 588

Теги -
Низка населених пунктів залишиться без електрики через ремонт електричного обладнання

"Щоби дронів було більше, долучайтеся до збору на покупку комплектуючих", - закликала Віолетта Олійник
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі

Побачене нікого не залишило байдужим. Декого з героїв документалки вже немає...


Ніколи не кажи ніколи… Блог Ярослава Волощука
Дуже цікаві процеси відбуваються у Європі.
Гуманітарні автомобілі  швидкої допомоги з Італії “випарувалися”: про них не знає ні керівництво Чернівецької ОВА, ні лікарі

Куди зникли швидкі допомоги, які у березні 2022 року надійшли як гуманітарна допомога до Чернівецької області? З’ясувати це не може навіть керівництво області.
ВІДЕО Переглянути все відео

Влаштували ярмарок, майстеркласи, концерт. Збирають кошти на дрони та інші необхідні речі для військових

Втомлюєтеся від нудного перебування в чергах для проходження медичного огляду? Ми маємо для вас відмінну новину! Тепер у Чернівцях доступна нова послуга - медичний огляд, який займе менше 30 хвилин!

Із 5 до 24 лютого усі клієнти можуть здати пакет аналізів "Вияви анемію" всього за 1 гривню та перевірити рівень заліза, фолієвої кислоти та вітаміну В12 в організмі.

Уявіть світ, де ваша дитина не просто долучається до занять спортом, а стає частиною захопливої історії успіху, розвивається у всіх аспектах і реалізує себе у неймовірно видовищному та динамічному мистецтві. Це не фантазія, це реальність, яка вже стала доступною в Чернівцях завдяки майстру спорту і сертифікованому тренеру Таїсії Столярчук.

Стопа людини бере на себе все навантаження тіла. І мінімальні порушення та відхилення від норми провокують цілу низку захворювань. Тому важливо ретельно й відповідально ставитися до здоров’я своїх стоп.
• Теги