RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

«Має 75 медалей»: історія хлопця з Буковини, який втратив руку, але став чемпіоном з дзюдо


Ілля Паскарюк у п’ять років через вибух петарди залишився без кисті правої руки. Та це не завадило хлопцеві стати чемпіоном України з дзюдо. Причому Ілля завжди змагався зі спортсменами, які не мали жодних вад, і перемагав їх. З різних змагань Ілля привіз 75 медалей.

Тепер він тренує дітей і є для багатьох прикладом сили духу, йдеться у публікації "МБ"



Тренер підбирав спеціальні прийоми

Ілля разом із братом жили у селі Мамалига. Їздили на тренування у Новоселицю.

Щодня п’ять днів на тиждень 12 років поспіль 30 кілометрів в один бік і 30 кілометрів – в інший. 

"На дзюдо почав ходити мій старший брат Андрій. Мені було п’ять років, я під час тренувань сидів на лавці. Якось тренер мені сказав теж спробувати позайматися і я почав”, - згадує Ілля.

Одного вихідного брати гралися у кімнаті, батьки були в інших кімнатах. Хлопці знайшли петарду. Не знали, що це таке, але це їх не зупинило. Експеримент призвів до трагічних наслідків…

"Підпалили петарду, яка була у мене в руках. Петарда вибухнула. Тато забіг у кімнату, перев’язав мені руку і повіз до лікарні у Новоселиці. Мене одразу прооперували, але врятувати кисть уже не змогли. Там не було що збирати", – каже Ілля.

Два місяці ніхто на тренування не ходив, а потім брат Іллі знову почав ходити на дзюдо. Він з ним за компанію.

"Сидів на лавці. Але тренер Юрій Паскар підняв мене і сказав тренуватися. Мені було спочатку незвично, бо всі робили прийоми двома руками, а мені довелося прилаштовуватися. Тренер підбирав для мене спеціальні прийоми", - каже Ілля. 

Через два-три місяці Ілля взяв участь у своїх перших змаганнях у Новоселиці і вийшов у фінал. 

Тато помер під час змагань


Коли Іллі було 13 років, на чемпіонаті України із самбо у Феодосії він став чемпіоном України. Хлопець згадує, що суперники його сприймали по-різному через ваду. Інколи доводилося чути у свій бік насмішки. Це не зупиняло хлопця. 

«Має 75 медалей»: історія хлопця з Буковини, який втратив руку, але став чемпіоном з дзюдо


10 років тому під час змагань помер батько Іллі. Пережив хлопець це важко. 

«Має 75 медалей»: історія хлопця з Буковини, який втратив руку, але став чемпіоном з дзюдо


"На змаганнях у Кіровограді у мене був складний бій, і батько дуже хвилювався. Я програв. Батько мене втішив. І раптом я побачив, що він втратив свідомість і впав. Батька забрали у лікарню. Обіцяли, що "відкачають"… Увечері після тренувань ми сиділи в бусі і чекали на тренера. Він мене покликав, і почав казати: "Іллюша, обіцяй мені, що ти будеш далі займатися. Ти будеш слухати мене, свою маму, свого брата. Не залишиш спорт. Ти маєш бути мужнім і зрозуміти, що твій тато помер". У мене сталася істерика. Я два місяці відходив після цієї трагедії", - розповідає Ілля.

Згодом Ілля все ж повернувся до тренувань.

"Мама навчилася їздити на авто і возила нас у Новоселицю. Наступне змагання було у Білорусі. Цю перемогу я присвятив мамі. А так всі перемоги я завжди присвячую татові, бо він дуже хотів, зоби я займався спортом”, - каже Ілля. 

Сподобалася тренерська робота


Завдяки своїй наполегливості Ілля Паскарюк у 2011 році став учасником передачі "Диво-люди" на ICTV. У 2012 році отримав звання у номінації "Гордість країни" на "Новому каналі"

«Має 75 медалей»: історія хлопця з Буковини, який втратив руку, але став чемпіоном з дзюдо


Після школи хлопець вступив до Чернівецького національного університету на економічний факультет. Займатися спортом продовжив вже у Чернівцях. Згодом йому запропонували працювати тренером у клубі "Тайсен". Паралельно вступив на фізкультурний факультет.  

«Має 75 медалей»: історія хлопця з Буковини, який втратив руку, але став чемпіоном з дзюдо


"Мені сподобалася тренерська робота. Я бачив, що можу доступно пояснити прийоми. З дітьми подобається працювати. Часто хлопці  приходять на тренування і не можуть зробити два віджимання. А вже за два-три місяці вільно віджимаються 30 разів, роблять інші вправи", – розповідає Ілля.

«Має 75 медалей»: історія хлопця з Буковини, який втратив руку, але став чемпіоном з дзюдо


Крім клубу "Тайсен", Ілля викладає у спортивній школі. Каже, що діти запитують, що у нього з рукою, він їм розповідаю свою історію.

"Наголошую, що потрібно займатися, адже мені з однією рукою ніщо не завадило стати чемпіоном. Показую фото зі своїми медалями зі словами: "Якщо я зміг, значить, і ви зможете". І це їх дуже стимулює", - зізнається Ілля Паскар.  

Читайте найоперативніші новини "МБ" у Facebook і Telegram
5-10-2020, 20:59
Коментарів 0 Переглядів 9 267


Художник Іван Салевич задонатив Віолетті суму на цілий дрон-камікадзе

За вчинене фігуранту загрожує до десяти років позбавлення волі з конфіскацією майна.
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні



Чому про гуманітарні швидкі допомоги з Італії мовчать фігуранти справи?

Швидкі допомоги нібито направили на фронт, але доказів цьому ніхто не хоче надавати
ВІДЕО Переглянути все відео

Живуть весело, дружно й ніколи не сваряться

"Країна Мрій" – це справжня казкова територія з сучасними атракціонами на будь-який смак. Тут є багато цікавого: велика батутна арена, лазертаг, лабіринт, інтерактив, ніндзя-парк, тарзанка та багато іншого. Для наймолодших гостей є спеціальна дитяча зона з атракціонами, адаптованими до їхнього віку.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

Втомлюєтеся від нудного перебування в чергах для проходження медичного огляду? Ми маємо для вас відмінну новину! Тепер у Чернівцях доступна нова послуга - медичний огляд, який займе менше 30 хвилин!