RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Коронавірус б’є у легені й по кишені: журналістка «МБ» поділилась власним досвідом боротьби з COVID-19

Читаючи коронавірусну статистику, якось і на думку не спадає, що одного дня ти можеш її поповнити. Про симптоми, лікування, ускладнення і роботу медиків відверто розповіла наша колега Юлія Пацаранюк.

Попри те, що я ретельно впродовж усього карантину носила маску, а іноді й рукавички, наприкінці літа, як і більшість, дещо "розслабилася" і підхопила-таки цю злощасну інфекцію. Діагноз встановила собі ще задовго до того, як наявність ковіду мені підтвердив ПЛР-тест, йдеться в публікації газети "Молодий буковинець".



Симптоматика й лікування

Подразнене горло і кашель внаслідок цього, загальна слабкість, підвищення температури до 37,5, біль в очах і втрата смаку й нюху на четвертий день захворювання – повний набір симптомів COVID-19. До слова, захворіла я "не надто вчасно", перед тривалими вихідними наприкінці серпня, а тому доводилося одних лікарів турбувати у вихідні, сімейну лікарку – у відпустці.

Багато пиття (до 4 літрів на день), комплекс таблетованих вітамінів і бактерій для нормалізації роботи шлунка, відкашлювальні, препарати для розрідження крові й антибіотик у таблетках – це початок лікування ковіду. Без ускладнень. Але їх мені уникнути не вдалося.

На огляді лікарка виявила зміни в диханні, а рентген підтвердив чи то початкову стадію пневмонії, чи то так званий пневмобронхіт. Внаслідок цього – подобова зміна антибіотиків на більш сильні, бо температура не спадала, а інколи сягала майже 39 градусів. І це при тому, що на антибіотиках я була з першого дня поганого самопочуття. Зрештою, крім уколів двічі на день, які вправно навчився робити чоловік, довелося витримувати ще й крапельницю.

Така активна терапія тривала трохи більше тижня. Ще за тиждень, коли почувалася уже більш-менш, повторний тест знову виявився позитивним, і аж після третього аналізу (чи не за місяць лікування) мені повідомили про негативний результат тесту.

Тестування, рентген і КТ

Усі процедури отримання сировини для тестування (взяття мазка із горла і носа, що є доволі неприємним процесом) мені робили у поліклініці. ПЛР-тестування – безкоштовне. У приватних клініках ПЛР-тестування вартує від 1800 до 2300.
В обласному лабораторному центрі така ж послуга вартує в межах 850 грн.

Результат першого тестування я отримала через п’ять днів. Можливо, через вихідні, оскільки забір матеріалу робили у п’ятницю. Бо вже результати наступних двох тестів отримувала через день. Звісно, трохи напружувала сама ситуація, адже щоб здати аналіз, потрібно було вистоювати живу чергу.

Підступність коронавірусної інфекції полягає у тому, що, по-перше, вона може перебігати безсимптомно і, як кажуть, по-тихому бити у вразливі місця. По-друге, симптоматика при ковіді може бути доволі різною, а тому спершу людям важко не сплутати цю вірусну інфекцію з іншою І врешті пневмонія як ускладнення коронавірусної інфекції може виникнути навіть без типового для неї кашлю і високої температури, як це було на початковій стадії захворювання у мене. За таких обставин медики неодмінно радять робити рентген або КТ (комп’ютерну томографію). На флюорографії, за досвідом медиків, ковідну пневмонію часто-густо помітити вкрай важко, то її робити не радять. Щодо КТ, то це процедура доволі коштовна: в середньому вартує від 1300 до 1800 грн.

Оскільки зміни в легенях у мене були помітні і на рентген-знімку, КТ робити мені не потрібно було. До речі, лікарі радять не квапитися з комп’ютерною томографією: не варто робити це обстеження, щойно ви покашляли чи за температурили. Рішення про необхідність будь-якого медичного обстеження повинен приймати тільки ваш лікар.

Вірусна реальність

Здавалося б, негативний тест на руках, стан покращився. Однак цей місяць лікарняного запам’ятається надовго. Коронавірус страшний тим, що, крім фізичного дискомфорту, він знищує тебе психологічно. Чергове зростання температури, нові симптоми, статистика заражень доводять до нервового виснаження. І хоч усвідомлюєш, що лікування триває, динаміка позитивна, але все одно страх поглинає. Вбивала також і думка про те, що я могла заразити чимало людей, в тому числі найрідніших. До речі, за час моєї хвороби чотири дні недобре почувався тільки син. Чоловікові пощастило.

Після всього хочеться подякувати лікарям за те, що відгукуються на численні телефонні дзвінки будь-якої пори доби, лікують під час власної відпустки, заспокоюють.

А ще хочеться порадити тим, хто в коронавірус не вірить, масок не носить і насміхається з ситуації, втихомиритися і дотримуватися карантинних норм. Бо місяць ізоляції в жахливому самопочутті, чималі витрати на медикаменти, посткоронавірусні наслідки (загострення супутніх хронічних захворювань, погіршення стану шкіри й волосся, проблеми зі шлунком, аритмія) переконують у тому, що із небезпекою жарти кепські.

Читайте найоперативніші новини "МБ" у Facebook і Telegram
Редактор: Юлія Пацаранюк
3-10-2020, 13:34
Коментарів 0 Переглядів 5 873

Теги -
Деякі монети датовані V ст. до н.е. – IV ст. н.е

Для кого можливі графіки відключень

Газовики просять споживачів перекрити крани на спусках перед газовими приладами та не відкривати до зазначеного часу
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.