RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

1 Чт. Прп. Євменія, єп. Гортинського. Мцц. Аріадни, Ірини і Софії. Мчч. Кастора, Шалви, Бедзина і Єлезбара.

Преподобний Євменій


Яке сьогодні свято відзначають за церковним календарем


Преподобний Євменій від юності вирізнявся чеснотним життям. Він прагнув служити Єдиному Богу і тому уникав мирських спокус. Піклуючись про спасіння душі, все своє майно він роздав убогим. З благословення Божого преподобний Євменій був обраний і висвячений на єпископа Гортинської Церкви на острові Крит. Святитель як милостивий батько утішав своїх духовних дітей у їхніх скорботах, допомагав сиротам і немічним. Його молитви були настільки сильними перед Богом, що одного разу під час засухи він звів на землю рясний дощ. Святий Євменій ревно і мудро захищав православну віру єресі монофелітів, що з’явилася у той час. За противлення єресі святитель відбував заслання в Фиваїді, де й упокоївся в VII ст. Тіло його було перенесено і поховане в Гортині.



Свята мучениця Аріадна

Свята мучениця Аріадна була рабинею Тертила, старійшини міста Промісії (Фригія) при імператорі Адріані ( 117 – 161 рр.). Одного разу, коли господар з приводу народження сина звершував жертвоприношення язичницьким богам, християнка Аріадна відмовилась брати участь в нечестивому святкуванні. За це її піддали страшним мукам: побили і підвісили, рвали тіло гострими залізними крюками. Потім мученицю кинули в темницю і довго морили голодом, змушуючи поклонитись ідолам. Коли святу звільнили з в’язниці, вона пішла з міста, але Тертил послав наздогнати її. Побачивши, що її наздоганяють язичники, свята мучениця побігла, взиваючи до Бога, щоб Він захистив її від ворогів. Вмить після її молитви в горі утворилась щілина, і свята Аріадна заховалась в ній. Це чудо привело в паніку і страх переслідувачів і вони почали будучи потьмарені розумом вбивати один одного списами. Так Господь Бог визволив рабу Свою від рук нечестивих, як пташку від сітей ловців. Молитвами її нехай визволить Він і нас від ворогів наших і разом зі святою Аріадною сподобить торжествувати у радості небесній. Амінь.

Святі мучениці Софія та Ірина Єгипетські.

Нелегким, а часом і трагічним був шлях перших хрисиянських місіонерів. Нині прославляємі святі Софія та Ірина жили в III ст. і несли благу вість жителям Єгипту. Сила молитов, благочестиве життя, праведниць творили чудеса. Немало єгипетських язичників увірували завдяки святим мученицям в Христа. Однак проповідь страдниць лунала не довго. В одному місті їх було схоплено і усічено мечем правителем Єгипту Клавдієм, принечестивому імператорі Адріані. Коли у Візантії посів імператорській престол благочестивий рівноапостольний цар Константин Великий переніс мощі святої мучениці Ірини в Костантинополь. Пізніше в столиці Візантійської імперії був побудований храм начесть цієї мучениці на місці колишнього язичницького капища Афродіти. Відомо, що саме в цьому храмі відбувлись засідання Другого Вселенського собору ( 381 р.), який засудив єресь колишнього аріанського єпископа константинопольського Македонія, який відкидав Божество третього Лиця Святої Тройці, Духа Святого. В 532 р. під час повстання " Ніка" церква була спалена, але при імператорі Юстиніані була відбудована в 532 р. Церква сильно постраждала після землетрусу в 740 р. після чого була реставрована. Після завоювання Константинополя турками в 1453 р. церква не була перетворена на мечеть. Церква святої мучениці Ірини не зазнала значних змін і до наших днів, нажаль тут Богослужіння зараз не відбуваються.

Повну версію православного календаря на 2020 рік можна My Webpage переглянути тут[/url]

Читайте найоперативніші новини "МБ" у Facebook і Telegram
1-10-2020, 09:00
Коментарів 0 Переглядів 1 566

Теги -


Захисник загинув під час контрнаступальної операції на Донеччині
Великописарівська громада Сумської області перебуває під сильним обстрілом
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі


Захисник загинув під час контрнаступальної операції на Донеччині


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.