RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Посадив тисячі дерев: на Буковині облаштовують дендропарк


У Хотині на берегах Дністра облаштовують дендропарк.

Віталій Чинчик, який раніше був чиновником, кілька років тому кардинально змінив життя і тепер у Хотині розвиває дендропарк із рідкісними видами дерев, йдеться у публікації "МБ".



У дендропарку вже ростуть секвої, китайське тюльпанове дерево, чорна калина, кентукська кава, лавровишня і багато не звичних для Буковини дерев. Є багато червонокнижних рослин. За 18 років він висадив тисячі дерев.

Посадив тисячі дерев: на Буковині облаштовують дендропарк

Посадив тисячі дерев: на Буковині облаштовують дендропарк

Посадив тисячі дерев: на Буковині облаштовують дендропарк

Посадив тисячі дерев: на Буковині облаштовують дендропарк


У лабіринті Соломона росте пів тисячі кущів самшиту

Віталій вирощує дерева і облаштовує схил Дністра для туристів неподалік Хотинської фортеці. Про свій дендропарк чоловік може розповідати годинами. Він знає тут кожне дерево, як воно росло, адже робив все власноруч.

"Це була депресивна зона Хотина. Вулиця занепадала, жило кілька старих жінок. Грунт тут глиняний і урожаїв не дає. Тому ніхто не хотів тут купувати будинки. Ми з братом купили п’ять будинків із землею і вирішили на цій території облаштувати дендропарк. На схилах Дністра це зробити значно важче, ніж, наприклад, у лісі. Північний вітер все "бриє". Через те, що є схил, вся вода стікає у Дністер. Тому спочатку облаштували тераси, щоб вода не стікала схилом донизу. Перші дерева, які я висадив 18 років тому, — три сосни. З них і почався дендропарк", – розповідає Віталій.

Також серед перших дерев – секвоядендрон. Це одне з найтовстіших дерев на планеті, яке росте тисячу років, а стовбур у діаметрі сягає до 11 метрів. Воно росте тут уже 12 років.

На схилі біля Дністра посадили кипарис болотний. Таке дерево росте лише в ботанічному саду. Там для нього створили спеціальні умови. Тут його посадили на схилі, ближче до води. Ще один "ексклюзив" денропарку – бук червоний плакучої форми. Бук червоний є у парку позаду університету та у ботанічному саду, але його немає у плакучій формі.

Особливість денропарку – лабіринт Соломона, висаджений із 550 кущів самшиту. Всі ці кущі Віталій теж сам виростив. Кущі ростуть у лабіринті вже п’ять років. Вони мають підрости на 1,7 метра і зімкнутися, щоби не було видно наступного проміжку, як у справжньому лабіринті.

Посадив тисячі дерев: на Буковині облаштовують дендропарк


Американські секвої вирощує з насінин

Щоби трохи зекономити, більшість дерев Віталій вирощує самостійно. Десь бере гілочку в знайомих, щось привозить із мандрівок, а деякі рослини вирощує з насінин.

У дворі Віталія невеликий розсадник. Тут у горщиках ростуть туї, ялинки. У великому ящику з дрібних насінин проростають американські секвої. Все це потім чоловік пересадить у більший розсадник у відкритий грунт. Тут рослини будуть рости ще 5-6 років і лише після цього їх пересадять у дендропарк.

Посадив тисячі дерев: на Буковині облаштовують дендропарк


Посадив тисячі дерев: на Буковині облаштовують дендропарк


"Маючи територію близько 5 гектарів, потрібно кілька тисяч рослин. Кожна рослина має свою вартість. Для дендропарку це були би колосальні гроші. Фінансово я би це не потягнув. Тому вирішив дерева вирощувати сам, бо за першою освітою я біолог. Більшість дерев у дендропарку виростив сам", - , – каже Віталій.

Сім років витрачається на те, щоби виростити рослину

Облаштують музей із саманної хати

Дендропарк поділений на локації за місцем відпочинку і розсаджуванням дерев.

"Перша зона – дендрокемп. Для цього розрівняли схил на Дністром. Сюди зможуть приїжджати туристи з кемпінгом. В іншій частині дендропарку облаштуємо територію для сімейного відпочинку з будинком в альпійському стилі. Неподалік є стара саманна хата. Її планую зберегти, залишити старі меблі, піч, побутові речі, щоб облаштувати музей", – пояснює Віталій.

Посадив тисячі дерев: на Буковині облаштовують дендропарк


На нижній території дендропарку, яка ближча до Дністра, висадили хвойні дерева. Вони захищатимуть від вітрів інші дерева.

Посадив тисячі дерев: на Буковині облаштовують дендропарк


Підпірні стінки у дендропарку облаштовують піщаником, щоби все було наближено до вигляду Хотинської фортеці.

Посадив тисячі дерев: на Буковині облаштовують дендропарк


В одній із зон дендропарку облаштували кам’яний водоспад: "Я альпініст і люблю складні рельєфи. Тут втілив свою любов до гір", – каже Віталій.

Посадив тисячі дерев: на Буковині облаштовують дендропарк

Посадив тисячі дерев: на Буковині облаштовують дендропарк


Хоч дендропарк росте вже давно, але тут ще дуже багато роботи. У Віталія чимало планів щодо розвитку. Чоловік запевняє, що за кілька років це місце стане ще одним туристичним об’єктом у Хотині поруч із Хотинською фортецею.

Читайте найоперативніші новини "МБ" у Facebook і Telegram
2-08-2020, 14:05
Коментарів 0 Переглядів 6 107

Теги -

"Щоби дронів було більше, долучайтеся до збору на покупку комплектуючих", - закликала Віолетта Олійник

У 2012 році військовий закінчив економічний факультет
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі

Побачене нікого не залишило байдужим. Декого з героїв документалки вже немає...


Ніколи не кажи ніколи… Блог Ярослава Волощука
Дуже цікаві процеси відбуваються у Європі.
Гуманітарні автомобілі  швидкої допомоги з Італії “випарувалися”: про них не знає ні керівництво Чернівецької ОВА, ні лікарі

Куди зникли швидкі допомоги, які у березні 2022 року надійшли як гуманітарна допомога до Чернівецької області? З’ясувати це не може навіть керівництво області.
ВІДЕО Переглянути все відео

Влаштували ярмарок, майстеркласи, концерт. Збирають кошти на дрони та інші необхідні речі для військових

Втомлюєтеся від нудного перебування в чергах для проходження медичного огляду? Ми маємо для вас відмінну новину! Тепер у Чернівцях доступна нова послуга - медичний огляд, який займе менше 30 хвилин!

Із 5 до 24 лютого усі клієнти можуть здати пакет аналізів "Вияви анемію" всього за 1 гривню та перевірити рівень заліза, фолієвої кислоти та вітаміну В12 в організмі.

Уявіть світ, де ваша дитина не просто долучається до занять спортом, а стає частиною захопливої історії успіху, розвивається у всіх аспектах і реалізує себе у неймовірно видовищному та динамічному мистецтві. Це не фантазія, це реальність, яка вже стала доступною в Чернівцях завдяки майстру спорту і сертифікованому тренеру Таїсії Столярчук.

Стопа людини бере на себе все навантаження тіла. І мінімальні порушення та відхилення від норми провокують цілу низку захворювань. Тому важливо ретельно й відповідально ставитися до здоров’я своїх стоп.
• Теги