RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

3 Пн. Прор. Єзекіїля. Прпп. Симеона та Йоана. Прпп. Онуфрія і Онисима Печерських.

Святий пророк Єзекиїль


Яке сьогодні свято відзначають за церковним календарем


Святий пророк Єзекіїль жив в VI столітті до Різдва Христова. Народився в місті Сарір, походив з коліна Левія, був священиком і сином священика Бузі. У друге нашестя на Єрусалим вавилонського царя Навуходоносора, в 25-річному віці Єзекіїль був відведений у Вавилон разом із царем Єхонією II і багатьма іншими юдеями.

У полоні пророк Єзекіїль жив біля річки Ховар. Там, на 30-му році життя, у видінні йому було відкрито майбутнє єврейського народу і всього людства. Пророк побачив сяючу хмару, в середині якої було полум'я, а в ньому - таємничу подобу рухомої духом колісниці і чотирьох крилатих тварин, що мали кожне чотири лики: людини, лева, тільця й орла. Перед їх ликами знаходилися колеса, всіяні очима. Над колісницею височів ніби кришталевий звід, а над склепінням - подоба престолу ніби з блискучого сапфіру. На цьому престолі сяюча "подоба Чоловіка", а навколо Нього веселка (Єз. 1, 4-28).



За тлумаченням отців Церкви, пресвітла "подоба Людини", що сидить на сапфіровому престолі, була прообразом втілення Сина Божого від Пресвятої Діви Марії, що явилася Престолом Божим; чотири тварини прообразувала чотирьох євангелістів, колеса з безліччю очей - частини світу з усіма народами землі. При цьому видінні святий пророк від страху впав на землю, але глас Божий повелів йому встати і потім оголосив, що Господь посилає його на проповідь до народу ізраїльського. З цього часу почалося пророче служіння Єзекіїля. Пророк Єзекіїль сповістив народу ізраїльському, що знаходився в полоні вавилонському, про майбутні випробування на покарання за помилки у вірі і відступництво від Істинного Бога. Пророк сповіщав також і настання кращих часів для своїх полонених співвітчизників, передбачав повернення їх з вавилонського полону і відновлення Єрусалимського храму.

Особливо важливі два знаменні бачення пророка - про храм Господній, сповнений слави, і про сухі кістки на полі, яким Дух Божий дав нове життя. Видіння про храм було таємничим прообразом звільнення роду людського від рабства ворожого і улаштування Церкви Христової через спокутний подвиг Сина Божого, який втілився від Пресвятої Діви Марії, іменованої пророком "вратами зачиненими", якими пройшов тільки Один Господь Бог (Єз. 44, 2). Видіння про сухі кістки на полі - прообраз загального воскресіння мертвих і нового вічного життя викуплених Хресною смертю Господа Ісуса Христа (Єз. 37, 1-14).

Святий пророк Єзекіїль мав від Господа дар чудотворення. Він, як і пророк Мойсей, молитвою до Бога розділив води річки Ховара, і євреї перейшли на інший берег, уникнувши переслідування халдеїв. Під час голоду пророк виклопотав у Бога множення їжі для голодуючих.
За викриття в ідолопоклонстві одного єврейського князя, святого Єзекіїля віддали на страту: прив'язаний до диких коней, він був розірваний на частини. Благочестиві євреї зібрали розтерзане тіло пророка і поховали його на полі Маур, в усипальниці Сіма і Арфаксада, прабатьків Авраама, недалеко від Багдада. Пророцтва Єзекіїля записані в книзі, названій його ім'ям і включеній в Біблію.

Святитель Димитрій Ростовський звертав увагу віруючих на наступні слова в книзі пророка Єзекіїля: якщо праведник, сподіваючись на свою праведність, осмілиться грішити і в гріху помре - буде відповідати за гріх і підлягає засудженню; а грішник, якщо покається, і помре в покаянні - його колишні гріхи не згадані перед Богом (Єз. 3, 20, 18, 21-24).

Преподобний Онуфрій Мовчазний, Печерський

Преподобний Онуфрій відбував подвиг мовчання в Печерському монастирі в XII ст. Про нього немає даних. Відомо лише, що прийняв постриг ченця, помер на початку XIII ст. Його мощі знаходяться в Ближніх печерах Печерського монастиря. В акафісті всім Печерським преподобним про нього сказано: "Радуйся, Онуфрію, ти бо устами мовчав і розумом Бога хвалив".
Пам’ять преподобного Онуфрія Мовчазного вшановується 3 серпня (21 липня за ст. ст.).

Преподобний Онисим, затворник Печерський

Про час, місце народження і родину преподобного Онисима нічого не відомо. Він відбував подвиг у Печерському монастирі. Будучи ченцем, провів життя в затворі. Помер на початку XIII ст. Мощі преподобного Онисима знаходяться в Ближніх печерах. В акафісті всім Печерськил преподобним про нього сказано: "Радуйся, Онисиме, бо через тісноту затвору печерного ти просторі оселі райські успадкував; радуйся, бо духовний голод на постійне бачення Бога ти замінив".

Тропар преподобних Онуфрія Мовчазного й Онисима затворника, Печерських, в Ближніх печерах, глас 3

Преблаженні і Богоносних отці наші Онуфрію та Онисиме, / як такі, що стяжали відвагу до Господа / рівноангельним своїм житієм, / через нього збагатив Христос нетлінням і чудесами мощі ваші, / молимо вас старанно :/ випросіть душам нашим очищення / і велику та багату милість.

Кондак преподобних Онуфрія мовчазного й Онисима затворника, Печерських, в Ближніх печерах, глас 4

Багатство благодаті і синоположення / стяжавши багатьма подвигами і чеснотами, / заради яких Христос оселив душі ваші в Небесні оселях Своїх, / дарував благодать нетління і чудес мощам вашим, / до них припадаючи, співаємо :/ радуйтеся, Онуфрію і Онисиме, отці наші, / ликів чернецтва похвало і добриво.

Повну версію православного календаря на 2020 рік можна переглянути тут

Читайте найоперативніші новини "МБ" у Facebook і Telegram
3-08-2020, 09:00
Коментарів 0 Переглядів 1 047

Теги -

Триває збір коштів на деталі до них, закликаємо всіх небайдужих долучитися

Організаторка виставки запрошує охочих на Фестиваль писанкарства, який відбудеться в суботу, 20 квітня, в Центрі культури "Вернісаж"

Ярослав Чала здобув перемогу в таких дисциплінах як присідання (з вагою 160 кг) і станова тяга (205 кг)
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі

Організаторка виставки запрошує охочих на Фестиваль писанкарства, який відбудеться в суботу, 20 квітня, в Центрі культури "Вернісаж"


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.