RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

10 років тому помер композитор Микола Мозговий

Десять років тому, 30 липня 2010 року помер відомий український композитор та артист Микола Мозговий.

Він заснув і не прокинувся у власному домі у селі Кийлів на Дніпрі - за 50 кілометрів від Києва. Проблеми із серцем у співака та композитора були вже давно. Але ще за день до смерті він мав звичний робочий день і приймав відвідувачів у палаці "Україна".



Спогадами про той трагічний день на своїй сторінці у Facebook вчора поділилася дочка музиканта Олена Мозгова, пише molbuk.ua

"Рівно 10 років тому, була така сама спека, як і сьогодні. Весь липень я жила в будинку батьків, такого не було давно, я навіть не поясню зараз, з чим було пов’язане те рішення… Можливо моя підсвідомість знала, що це останні дні та останнє літо разом… Ми говорили, говорили, розказували одне одному так багато, ніби не розмовляли все життя… Я ніколи б собі не простила, якби не провела той липень 2010 поруч з ним… В той вечір я приготувала йому його улюблену гречку, саме так, як готувала бабуся і котлетки зі щуки. Він пішов спати, сказав, що втомився і хоче прилягти раніше... А зранку я почула істеричний крик мами "Олена, тато вмирає!" А далі все, як у кошмарі... Він помер на моїх руках я чула, як він видихнув і пішов у кращий Світ… У світ де нема злості, підлості, заздрості, підступності, брехні…", – написала Олена.



Микола Мозговий народився 1 вересня 1947 року на Хмельниччині.

Своє дитинство Микола провів у Новоселиці, навчався грі на баяні у тутешній музичній школі, де і проявились перші композиторські здібності майбутнього метра пісенного слова. Через багато років, ставши відомим, Мозговий написав пісню - освідчення в любові містові свого дитинства - "Новоселиця".

У 1962—1966 роках навчався в Чернівецькому музичному училищі.



Починав кар'єру естрадного співака в Івано-Франківському ВІА "Беркут". У 1977 році був запрошений до Київського мюзик-холу.

Як вважають оглядачі, слава до нього прийшла спершу як до композитора, коли в 1979 році Софія Ротару заспівала його "Рідний край" - популярний в Радянському Союзі хіт.

Потім Микола Мозговий перейшов в Укрконцерт і з того часу почав виконувати тільки власні пісні: "Моя перша любов", "Горянка", "Вперше", "Минає день", "Зачаровані слова", "Дві качелі".

У 1986 році співаку присвоїли звання заслуженого артиста, і він зібрав свій гурт "Вересень".

Також він організовував музичні фестивалі, а з 1999 року завідував кафедрою теорії та методики постановки голосу Інституту мистецтв при Національному педагогічному університеті імені Драгоманова.

Окрім цього Микола Мозговий відомий своєю критикою на адресу сучасних українських виконавців, більшість із яких, за його словами, співають "під фанеру" - тобто з використанням фонограми.

"Це в 60 — 70-і роки ми справді були співочою нацією, причому в різних іпостасях вокального мистецтва: класиці, фольклорі, популярній музиці, а сьогодні багато в чому здали свої позиції.

Візьмемо естраду. Тоді були артисти різного рівня, першого і третього ешелону. Ті, хто робив перші кроки, виступали на невеликих майданчиках, спочатку гастролювали селами, потім райцентрами, потім обласними містами. Завоював авторитет, ім’я — підкоряй великі зали, стадіони. Звання "заслужений" і "народний артист" мало ціну. Знали, хто є хто, і на що здатен.

Сьогодні в основному переважають дівчата, а молодих співаків — мізер: Пономарьов, Павлик, Клімашенко... Часто хвалені "золоті та платинові голоси" йдуть після виступів не під грім оплесків, а під шелест своїх вій. Хтось купив ефір, хтось — почесний титул. Хто справжня, а хто дута "зірка", визначається популярністю у публіки. Інакше нагорода за спів — не овації слухачів, а три з половиною оплески", - розповідав Микола Мозговий у інтерв'ю газеті "День" в 2002 році.

Перебуваючи на посаді генерального директора палацу "Україна", ще за три місяці до смерті він не переставав наполягати на його реконструкції.

Читайте найоперативніші новини "МБ" у Facebook і Telegram
Редактор: Микола Кобилюк
30-07-2020, 08:51
Коментарів 0 Переглядів 9 733

Теги -

Газовики просять споживачів перекрити крани на спусках перед газовими приладами та не відкривати до зазначеного часу


Такі зміни запровадили "у зв’язку з численними зверненнями мешканців"
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.