RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

17 Пт. Свт. Андрія, архиєп. Критського. Прп. Марти. Мчч. Феодота і Феодотії.

Святитель Андрій, архієпископ Критський


Яке сьогодні свято відзначають за церковним календарем


Святитель Андрій, архієпископ Критський, народився в місті Дамаску в сім'ї благочестивих християн. До семирічного віку хлопчик був німий. Потім одного разу після причастя Святих Христових Таїн він отримав дар мови і почав говорити. З того часу юнак почав посилено вивчати Святе Писання і Богословські науки.

В чотирнадцять років він вирушив до Єрусалиму і там прийняв постриг в обителі преподобного Сави Освяченого. Святий Андрій проводив суворе, цнотливе життя, був покірливий, стриманий настільки, що всі дивувалися з його чесноти і розуму. Як людина обдарована і відома доброчесним життям, він з часом був зарахований до Єрусалимського кліру і призначений секретарем Патріархії - фотарієм. У 680 році місцеблюститель Єрусалимської патріаршої кафедри Феодор включив архідиякона Андрія в число представників Святого Граду на IV Вселенському Соборі, де він протистояв єретичним вченням, спираючись на глибокі знання православних догматів. Незабаром після Собору він був відкликаний з Єрусалиму до Константинополя та призначений архідияконом до храму Святої Софії, Премудрості Божої. У часі правління імператора Юстиніана II (685-695) святий Андрій був рукоположений на архієпископа міста Гортини на острові Крит. На новому терені він просяяв як істинний світильник Церкви, великий ієрарх - Богослов, вчитель і гімнотворець.

Святитель Андрій написав багато богослужбових піснеспівів. Він став засновником нової літургійної форми - канону. З складених ним канонів найбільше відомий Великий покаянний канон, що містить у своїх 9 піснях 250 тропарів і який читається у Великому пості. У першу седмицю Посту на Повечір'ї він читається по частинах (так звані "мефімони") і повністю - у четвер на утрені п'ятої седмиці.
Святитель Андрій Критський прославив багатьма похвалами Пречисту Діву Марію. Йому також належать: канон на Різдво Христове, трипіснеці на Повечір'ї неділі Ваїй і на перші чотири дні Страсної седмиці, стихири на Стрітення Господнє і багато інших піснеспівів. Продовжувачами його гімнографічної традиції були великі церковні співця наступних століть: святі Іван Дамаскін, Косма Маюмський, Йосип поет, Феофан написаний. Збереглися також повчальні Слова святителя Андрія Критського на деякі церковні свята.

Про час упокоєння Святителя серед церковних істориків немає єдиної думки. Одні називають 712 рік, інші - 726 рік. Він помер на острові Милитина, повертаючись на Крит з Константинополя, де був у справах Церкви. Мощі його були перенесені до Константинополя. У 1350 році благочестивий руський паломник Стефан Новгородець бачив їх в Константинопольському монастирі в ім'я святого Андрія Критського.

Преподобна Марта


Преподобна Марта († 551, Сирійська Антіохія, сьогодні - територія на півдні Туреччини) — візантійська християнська свята з Антіохії, мати святого Симеона Стовпника.

Преподобна Марта народилася в Антіохії. Її батьки були благочестивими християнами. Марта хотіла провести життя у дівоцтві, але батьки наполегливо переконували її вийти заміж. Проте одного разу в храмі Божому їй було видіння, після якого вона погодилася вийти заміж. Згодом вона зачала сина – святого Симеона. Через кілька років Марта стала вдовою і виховувала єдиного сина за повелінням Івана Предтечі. Преподобна завжди молилася, аби Господь прийняв Симеона Собі на служіння, так само як це було з Самуїлом, сином провидиці Анни.

Одного разу Марта розважала над тим, що чекає її сина, коли він виросте, і їй було видіння. Здавалося, що вона на крилах піднімається в небо, тримаючи на руках сина, підносить його як дар Богові зі словами:

- Таке твоє сходження, дитя моє, я бажала побачити. Нехай в мирі відпустить мене Творець мій, бо сподобившись доручити Йому плід лона мого, я отримала благодать Його!

Це, як і решту видінь, Марта берегла у серці своєму і дякувала Господеві. Завжди пеподобна була в храмі Божому. Ніколи не порушила церковного правила, вона перша приходила в храм і йшла останньою, зі сльозами на очах молилася на всенічних службах, часто причащалася Святих Таїн Христових. Свідченням цього було те, як змінювалося її обличчя після Причастя – воно починало світитися дивним світлом.

Марта була невимовно милосердною – завжди допомагала знедоленим, годувала тих, хто потребував цього, доглядала хворих, померлих допомагала поховати, а тим, хто готувався до хрещення, власноруч виготовляла одяг. Ніколи вона не була злою, гордою, сумною, марнослівною і ніколи не сперечалася. Навпаки, була миротворцем, коли хтось сварився.

Коли ж праведний Симеон подвизався на Дивногірському стовпі, Праведній Марті з’явилися апостол Тимофій та святий Іван Хреститель і вона почула від Хрестителя Господнього:

- Я повсякчас прошу Бога за тебе і ніколи не покину тебе.

Інколи вона приходила провідати сина, Марта зі страхом дивилася на натовп недужих, які просили про зцілення, і благала Господа, аби ворог спасіння не зловив Симеона і свої сіті. В той же час вона наказувала сину:

- Дитя моє! За все належить прославити Господа, Який діє через тебе. Пам'ятай про неміч свою і бережи серце своє!

Одного разу, після багатьох років благочестивого життя, як і завжди - вночі, Марта молилася і знову їй було видіння: на небесах чини ангельські зі свічками в руках промовляли до неї:

- Через рік ти звільнишся від плоті і ми візьмемо тебе в місце, яке Творець приготував для тебе.

І коли минав останній рік земного життя Марти, вона прийшла навідати сина і він промовив:

- Благослови мене, мати, - так, як Авраам благословив Ісаака.

- Для цього я і прийшла сюди, аби сподобитися твого благословення і молитов. Через три місяці Господь забере мене до Себе. Він тебе і благословить, аби ти благополучно завершив початий тобою подвиг і удостоїть тебе Царства Свого.

Помираючи, свята Марта заповідала, аби її поховали там, де ховають бідняків і подорожуючих. Але Господь наказав Симеону перенести її тіло до себе, на Дивну гору і поховати її при своєму сповпі. Чимало антіохійців, священиків з кадилами і свічками супроводжували її тіло як велику угодницю Божу. Ті, хто ніс ковчег з тілом, стверджували, що не відчувають ваги, ніби тіло саме йшло по повітрю.

Після похорону біля гробу преподобної неодноразово відбувалися Божі чуда: сліпі починали бачити, біси виходили з людей, хворі отримували зцілення - за заступництвом Преподобної Марти і з благодаті Господа нашого Ісуса Христа. Амінь.

Повну версію православного календаря на 2020 рік можна переглянути тут

Читайте найоперативніші новини "МБ" у Facebook і Telegram
17-07-2020, 09:00
Коментарів 0 Переглядів 1 356

Теги -

Відсьогодні, 24 квітня, на 10 пунктах пропуску з Молдовою кожен автобус зможе обрати час перетину кордону

По вулиці Героїв Майдану ускладнений рух
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.