RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Спалах кашлюку на Буковині: фахівці пояснили, у чому проблема


Через епідемію коронавірусу наразі суттєво зменшилася загальна кількість профілактичних щеплень і серед дітей, і серед дорослих. Епідеміологи б’ють на сполох.

Відхилення від календаря профілактичних щеплень може призвести до поширення інфекцій, про які вже майже забули завдяки активній вакцинації, йдеться у публікації "МБ".



Чернівчанка Олеся своєму півторарічному синочку мала зробити щеплення від дифтерії, правцю, кашлюку і поліомієліту. Жінка зізнається, пропустили щеплення через коронавірус.

"Лікар чи медсестра завжди нагадували, що необхідно робити щеплення. Цього разу вони навіть не дзвонили. І я сама не хотіла йти, щоби нічого гіршого не підчепити у поліклініці", - каже Олеся.

Менше щепилися через карантин


У Чернівецькому лабораторному центрі констатують, обсяги охоплення щеплення в області за чотири місяці становлять менше 20%.

Спалах кашлюку на Буковині: фахівці пояснили, у чому проблема


"Третина дітей, які підлягали щепленню проти дифтерії, кашлюку, правця та поліомієліту не отримали планової вакцинації. Половина дітей, які мали отримати імунізацію проти кору, паротиту, краснухи залишаються нещепленими. Вкрай незадовільно щеплюються дорослі проти дифтерії та правцю. Ситуація зі щепленням не благополучна у всіх районах. Проведення щеплень додатково ускладнила епідемія коронавірусу", - каже завідувач епідвідділу Чернівецького лабораторного центру Юрій Падурару.

В області продовжують фіксувати випадки кору.

"За чотири місяці цього року зареєстровано 59 випадків кору. Це менше, ніж під час спалаху минулого року, коли мали понад дві тисячі хворих за цей період. Та наразі діти перебувають на карантині, контактування немає, тому кору мало би бути менше. Епідемічною нормою вважається ситуація, коли би було до десяти випадків кору в області. Наразі маємо значно більше", – вважає Юрій Олексійович.

Але критичних показників сягнула захворюваність на кашлюк серед дітей.

"Кашлюка цього року зареєстровано 79 випадків. Як для керованих інфекцій ця кількість хворих досить висока. Торік за чотири місяці мали шість випадків. Захворюваність на кашлюк зросла вдесятеро", – зазначає Юрій Падурару.

Епідеміологи наголошують, що після послаблення карантину необхідно поновити активне щеплення як серед дітей, так і серед дорослих.
"Потрібно, щоби діти набули опірності інфекціям не через хворобу, а через імунітет та вакцинацію. Тому зараз важливо, щоби батьки разом із педіатрами переглянули календар профілактичних щеплень і наверстали пропущені щеплення", – каже Юрій Падурару.



У дитячій поліклініці – по 200 щеплень на день


Спалах кашлюку на Буковині: фахівці пояснили, у чому проблема


У міській дитячій поліклініці Чернівців профілактичні щеплення вже відновили. Перерву в проведенні щеплень через коронавірус тут робили приблизно на місяць.

"У квітні відновили проведення профілактичних щеплень. Наразі маємо досить багато батьків із дітьми, які приходять на щеплення. На день робимо 170-200 щеплень, до карантину мали близько 300", – каже лікарка-інфекціоністка міської дитячої поліклініки Аліна Дашкевич.

У поліклініці забезпечені усіма вакцинами, які передбачені календарем щеплень. Педіатри почали телефонувати батькам і запрошувати на щеплення.

"Звичайно, є люди, які бояться приходити у поліклініку, але більшість погоджується. На щеплення педіатри викликають дітей зранку. Зробили це, щоби розподілити потоки. Якщо планове щеплення пропустили у необхідний період, його можна буде зробити пізніше. Але бажано не робити великих перерв і дотримуватися календаря щеплень", – каже Аліна Василівна.

Лікарка нагадує, що відсутність щеплень може призвести до значних проблем зі здоров’ям дитини.

"Кашлюк є небезпечною, високозаразною хворобою, яка викликається бактерією. Спочатку хвороба проявляється, як нежить з підйомом температури, приєднується кашель. Він поступово переходить у нападоподібний кашель і є дуже небезпечним для дитини. Під час такого кашлю можлива навіть зупинка дихання на кілька секунд. Кашлюк уражає переважно дітей до 4-5 років. Уберегтися від кашлюка можна лише вакцинацією. І альтернативи цьому немає. У подальшому йде вже симптоматичне лікування. У мене є пацієнти, які мають однорічну дитину. Вони чекали, щоби дитина трохи підросла, зміцнився імунітет. А тепер вона захворіла на кашлюк і складно переносить хворобу. Тому не варто відмовлятися від щеплень", - наголошує Аліна Дашкевич.

Усі пункти щеплень у Чернівцях відкриті. Але у поліклініці повідомили, що наразі профілактичне щеплення можна робити у медзакладі, який розташований ближче за місцем проживання, а не там, де укладена декларація.

"Якщо люди живуть далеко, наприклад, у районі Садгори, то вони можуть робити щеплення там, де зручніше. Це для того, щоби люди менше їздили і менше ходили. У медзакладі не повинні відмовити у щепленні", – запевняє Аліна Дашкевич.

У департаменті охорони здоров’я Чернівецької ОДА проаналізували ситуацію зі щепленням на кашлюк і зазначають, ситуація наразі критична. Зокрема у Кельменецькому районі вакциновано лише 10 % дітей. За чотири місяці тут щепили таку кількість дітей, як це минулими роками робили за місяць.
Терапевти запрошуватимуть пацієнтів на щеплення

Кількість щеплень серед дорослих катастрофічно впала


Спалах кашлюку на Буковині: фахівці пояснили, у чому проблема


Щеплення від дифтерїі та правцю раз на десять років повинні робити також дорослі. І тут ситуація теж ускладнилася.

У Чернівецькій міській поліклініці №1 щеплення були теж призупинені через карантин. Зараз їх відновили. На щеплення пропонують приходити після обіду. Але у цей час під маніпуляційним кабінетом порожньо. Дорослі, які і так не дуже ретельно дотримувалися рекомендації щодо щеплення від дифтерії та правцю, останніми місяцями їх практично не роблять. Лікарі констатують, кількість щеплень катастрофічно впала.

За п’ять місяців цього року від дифтерії та правцю вакцинувалося всього 19,4% дорослих з тих, які мали отримати планове щеплення, констатують у КНП “Чернівецька міська поліклініка №1”.

“Це дуже мала кількість. Якщо минулого року у нас щодня щеплення робили по 30 людей на день. То наразі до нас приходить заледве четверо людей на тиждень. Люди ще бояться йти до поліклініки. Хоча ми максимально розвели потоки. Вранці беремо аналізи крові у маніпуляційному кабінеті, а для щеплення виділили години після обіду", - розповідає директор КНП "Чернівецька міська полікілінка №1" Володимир Багрій.

Терапевти отримали наказ посилити роботу із щепленням. Вони телефонуватимуть своїм пацієнтам і запрошуватимуть на щеплення.

"Згідно з усіма рекомендаціями, у поліклініках вже можна робити щеплення, тільки не повинні маршрути пацієнтів перетинатися. Ми цю умову виконали. Вакцин для щеплення у нас є в достатній кількості", - зазначив Володимир Багрій.

Медики побоюються, що можуть з’являтися нові випадки дифтерії. Через зменшення щеплення можливі випадки правцю, особливо влітку. Тому радять не нехтували плановими щепленнями ні для дітей, ні для дорослих.

Текст написаний в рамках проєкту Coronavirus Survival Kit for Media від Media Development Foundation. Проект реалізується за фінансової підтримки Міністерства закордонних справ Чеської Республіки у рамках Transition Promotion Program. Погляди, викладені у цьому матеріалі, належать авторам і не
відображають офіційну позицію МЗС Чеської Республіки.


Читайте найоперативніші новини "МБ" у Facebook і Telegram
13-06-2020, 12:36
Коментарів 0 Переглядів 3 681

Теги -

Наразі правоохоронці перевіряють це повідомлення

"Через доволі "розтягнутий" пішохідний перехід там є низка проблем", - кажуть у департаменті урбаністики та архітектури Чернівецької міськради
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні



Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.