RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Волонтери створюють захисні шоломи для чернівецьких лікарів: як долучитись до допомоги

Інженери та волонтери проєкту Yak.Today збирають кошти на виготовлення захисних шоломів (PAPR) для медиків.

Про це йдеться у прес-релізі проекту.



Кожні 2000 гривень (саме така собівартість маски-шолома) можуть захистити лікаря/лікарку й допомогти йому/їй врятувати життя десятків пацієнтів, хворих на коронавірус.

За статистикою, в Україні понад 20% заражених covid-19, – саме медичні працівники. Так, днями спалах стався в харківській обласній інфекційній лікарні, де підтверджено вже 20 захворювань серед медперсоналу, у тому числі головлікаря.

Чернівецькі лікарі отримають 6 масок-шоломів. Їх передадуть реанімаційним бригадам Центру первинної медичної допомоги в Чернівцях.

Усього ж інженери-мейкери планують виготовити 132 шоломи: для реанімаційних бригад Харківської області, Києва, Львова, Івано-Франківська, Сєвєродонецька та Чернівців. Тож зібрати потрібно 264 000 грн. З них для Чернівців – 12000.

Також інженери закликають чернівецьких колег долучитися до виготовлення: всю технічну документацію і консультації нададуть безкоштовно. Спільними зусиллями можна буде забезпечити захист значно більшій кількості лікарів.

Шоломи мають найвищий ступінь захисту, працюють на автономному живленні. За різними даними, за час роботи одного фільтру в PAPR (понад 1000 годин) може бути використано кількасот респіраторів N95.

Щоб допомогти виготовити 132 шоломи, треба переказати кошти на рахунок благодійного фонду “Харків з тобою”, волонтери якого займаються підтримкою системи охорони здоров’я ще від початку війни і включилися також і в боротьбу з сovid-19.

Номер картки 4246 0010 3001 1195.

Виготовлятимуть маски у “гараж хабі” з долученням додаткових підрядників на певні ланки роботи – щоб закінчити партію якнайшвидше.

При наявності детальної технічної документації від розробників, виробляти такі шоломи може практично будь-хто, у кого є лазерний різак СО2 або ЧПК-фрезер, паяльник, базові ручні інструменти та навички роботи з простою електронікою.

“Маски класу PAPR мають найвищий серед усіх засобів індивідуального захисту APF (assigned protected factor). Тому ми хочемо познайомити з ними українських лікарів, – говорить менеджерка “гараж хабу” та проєкту Yak.today Тетяна Колпак. – Після широкого тестування разом нам буде легше адвокатувати сертифікацію та внесення їх у протоколи. У багатьох країнах PAPR це вже стандарт захисту, зокрема, вони рекомендовані Центром контролю захворювань США (CDC). В Україні ви лікаря/лікарку в такому шоломі не побачите, бо у нас їх промислово не виробляють, а американські коштують від 1 тис. дол. Інженери “гараж хабу” створили PAPR, який має той самий рівень захисту при собівартості нижче 100 доларів, і ми готові безкоштовно ділитися технологією з усіма, хто готовий їх виробляти – на сторінках Yak.Today та проєкту PAPRika (сторінка в розробці)”.

Перед тим, як переходити до масового виробництва, мейкери виготовили тестову партію і передали харківським лікарням (перинатальному центру та кардіологічному відділенню 8-ї клінічної лікарні) для проходження тестів у реальних умовах роботи. Серію лабораторних тестів, рекомендованих, зокрема, Управління з охорони праці OSHA (США), інженери проводять у “гараж хабі”. Тестують і ступінь захисту, і реакцію матеріалів на багаторазову дезинфекцію, і ергономічність.

Лікарі й лікарки, які вже третій тиждень працюють у PAPRах першої партії, підтверджують, що шолом можна застосовувати у червоній зоні – тобто в зоні максимального ризику зараження COVID 19. “Так, цей шолом поки що не має сертифікації. Але потенційно він має значно вищий ступінь захисту ніж дуже багато засобів, з якими доводиться мати справу моїм колегам, – говорить Ірина Кондратова, керівниця харківського регіонального перинатального центру. – Потік повітря, що проходить через фільтри, створює мікропозитивний тиск всередині та захищає від проникнення вірусу. Інтенсивність потоку, яку регулює користувач, дозволяє охолодити повітря всередині шолома і створює дуже комфортні умови і екран не запотіває”.

Тетяна Колпак говорить, що паралельно з виготовленням першої великої партії та запуском open-source платформи (де інженери з будь-яких кінців світу зможуть вдосконалювати ці маски) “гараж хаб” починає працювати над сертифікацією та патентуванням своїх PAPRів. “Також ми сподіваємося на внесення їх до локальних протоколів захисту”, – говорить менеджерка проєкту.

Волонтери створюють захисні шоломи для чернівецьких лікарів: як долучитись до допомоги
Волонтери створюють захисні шоломи для чернівецьких лікарів: як долучитись до допомоги
Волонтери створюють захисні шоломи для чернівецьких лікарів: як долучитись до допомоги
Волонтери створюють захисні шоломи для чернівецьких лікарів: як долучитись до допомоги
Волонтери створюють захисні шоломи для чернівецьких лікарів: як долучитись до допомоги
Волонтери створюють захисні шоломи для чернівецьких лікарів: як долучитись до допомоги
Волонтери створюють захисні шоломи для чернівецьких лікарів: як долучитись до допомоги


Переказати кошти (з призначенням “на статутні цілі”) можна на картку фонду:

4246 0010 3001 1195

або за реквізитами:

Благодійна організація
"БЛАГОДІЙНИЙ ФОНД "ХАРКІВ З ТОБОЮ"
Код ЄДРПОУ 39488268
р/рах. UA67 351 533 00000 26009052241644
у ХарківГРУ ПриватБанк,
МФО 351533
https://kharkiv-with-you.org/

Читайте найоперативніші новини "МБ" у Facebook і Telegram
Редактор: Микола Кобилюк
29-05-2020, 12:50
Коментарів 0 Переглядів 2 312


"Щоби дронів було більше, долучайтеся до збору на покупку комплектуючих", - закликала Віолетта Олійник

У 2012 році військовий закінчив економічний факультет
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі

Побачене нікого не залишило байдужим. Декого з героїв документалки вже немає...


Ніколи не кажи ніколи… Блог Ярослава Волощука
Дуже цікаві процеси відбуваються у Європі.
Гуманітарні автомобілі  швидкої допомоги з Італії “випарувалися”: про них не знає ні керівництво Чернівецької ОВА, ні лікарі

Куди зникли швидкі допомоги, які у березні 2022 року надійшли як гуманітарна допомога до Чернівецької області? З’ясувати це не може навіть керівництво області.
ВІДЕО Переглянути все відео

Влаштували ярмарок, майстеркласи, концерт. Збирають кошти на дрони та інші необхідні речі для військових

Втомлюєтеся від нудного перебування в чергах для проходження медичного огляду? Ми маємо для вас відмінну новину! Тепер у Чернівцях доступна нова послуга - медичний огляд, який займе менше 30 хвилин!

Із 5 до 24 лютого усі клієнти можуть здати пакет аналізів "Вияви анемію" всього за 1 гривню та перевірити рівень заліза, фолієвої кислоти та вітаміну В12 в організмі.

Уявіть світ, де ваша дитина не просто долучається до занять спортом, а стає частиною захопливої історії успіху, розвивається у всіх аспектах і реалізує себе у неймовірно видовищному та динамічному мистецтві. Це не фантазія, це реальність, яка вже стала доступною в Чернівцях завдяки майстру спорту і сертифікованому тренеру Таїсії Столярчук.

Стопа людини бере на себе все навантаження тіла. І мінімальні порушення та відхилення від норми провокують цілу низку захворювань. Тому важливо ретельно й відповідально ставитися до здоров’я своїх стоп.
• Теги