RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

29 Пт. Прп. Феодора Освяченого. Мчч. Модеста, Віта, Крискентії. Свт. Олександра.

Преподобний Феодор Освященний


Яке сьогодні свято відзначають за церковним календарем


Преподобний Феодор названий "Освященним" тому, що перший у своїй обителі був рукопокладений в священики.

Преподобний Феодор походив із Єгипту і був сином багатих і знатних батьків-християн. У ньому рано виявилося прагнення до чернечого життя. Одного разу, коли в будинку батьків на честь свята Богоявлення було велике частування, юнак, не бажаючи брати участь у бенкеті, засмутився, що за радощі земного життя буде позбавлений їх у житті майбутньому, він у 14-ть років таємно пішов з дому й оселився в одному з монастирів. Почувши про преподобного Пахомія Великого, він запалав бажанням побачити подвижника. Преподобний Пахомій з любов'ю прийняв захожого юнака, будучи попереджений Богом про його прихід. Залишившись в обителі, преподобний Феодор швидко досяг успіху у всіх чернечих подвигах, особливо ж у повному послуху своєму наставнику і в співчутті до оточуючих братів. Мати Феодора, дізнавшись, що він знаходиться в Тавенніській обителі, з листом від єпископа прийшла до преподобного Пахомія, благаючи про побачення з сином. Але інок Феодор, побоюючись порушити обітницю зречення від світу, відмовився побачитися з матір'ю.



Бачачи розум і здібності святого Феодора, преподобний Пахомій одного разу наказав йому говорити повчання братії від Божественного Писання. Святому Феодору тоді було 20 років. Він беззаперечно корився і став говорити, але деякі з старших братів образилися тим, що їм читає повчання новоспечений інок, і віддалилися. Тоді преподобний Пахомій сказав їм: "Ви підкорилися дияволу і своєю зарозумілістю погубили свої труди. Ви не Феодора відкинули, але відкинули Слово Боже і позбулися Святого Духа".

Святий Пахомій призначив преподобного Феодора будівничим Тавенніської обителі, а сам пішов у більш відокремлений монастир. Святий Феодор продовжував з синівською любов'ю піклуватися про свого наставника, в передсмертній хворобі преподобного Пахомія доглядав за ним, коли великий авва преставився до Господа, закрив йому очі. Після смерті преподобного Пахомія святий Феодор керував Тавенніським монастирем, а пізніше став на чолі всіх Фіваїдських обителей. Преподобний Феодор Освячений прославився святістю життя і рясним даром чудотворення, він був добре відомий святителю Афанасію, Патріарху Александрійському. Спочив святий Феодор в глибокій старості, у 368 році.

Святого мученика Олександра

Святий мученик Олександр був воїном і служив у Римі. За деякими джерелами, він походив з міста Поццуолі в Кампанії, що неподалік від Неаполя.

Під час гоніння імператора Максиміана святий мученик, відмовившись принести жертву ідолу, постав перед судом імператора, засудив нечестиве поклоніння демонам і переконував сповідати Христа.

Імператор віддав його в руки коміта Тиверіана, який наказав повісити святого воїна на дереві і рвати його тіло залізними гаками. Після цього Тиверіан, взявши з собою святого Олексадра, відправився до Фракії, щоб і там почати переслідування християн.

Туди ж прийшла і мати Олександра, блаженна Пименія, яка бачила все, що сталося з її сином. Вона відвідувала його в темниці і підбадьорювала під час тортур. Незабаром після жорстоких мук і побоїв мученик Олександр був обезголовлений у місті Дрізіпара недалеко від Адріанополя. Кат, який співчував мученику, бачив, як його душу піднесли на небо ангели.

Тіло святого, кинуте Тиверіаном в річку, витягли й охороняли від хижих звірів і птахів 4 пса, поки його не знайшла блаженна Пименія, яка і поховала сина з честю. Частина мощей святого збереглася і знаходиться в Празі.

Повну версію православного календаря на 2020 рік можна переглянути тут

Читайте найоперативніші новини "МБ" у Facebook і Telegram
29-05-2020, 09:00
Коментарів 0 Переглядів 944

Теги -

“Буковинка” втретє поспіль взяла гору над “Балтою” та здобула бронзові медалі Суперліги-Дмарт сезону 2023/24
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні



Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.