RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

У Чернівецькому університеті можуть ліквідувати філософсько-теологічний факультет

У Чернівецькому національному університеті можуть ліквідувати філософсько-теологічний факультет, реорганізувавши його у підрозділ філологічного факультету.

Про це у коментарі кореспонденту molbuk.ua повідомив ректор вузу Роман Петришин.



За його словами, 25 травня на засіданні Вченої ради обговорювали подальше майбутнє факультету. На такий вимушений крок керівництво вузу піде через норму українського законодавства, яке передбачає, що факультет може існувати за наявності як мінімум 200 студентів стаціонарної форми навчання, а також повинен включати в себе щонайменше три кафедри.

"Ми створили комісію, яка напередодні вивчала це питання. Комісія провела робочу зустріч, запросивши вузьке коло викладачів у режимі онлайн, а потім провела онлайн-засідання, куди були запрошені усі співробітники факультету. Було прийнято спільне рішення, погоджене і комісією, і факультетом – що на базі філософсько-теологічного факультету ми створимо філософсько-теологічне відділення. Це менший підрозділ, ніж факультет. Він перебуватиме у складі філологічного факультету, бо територіально ця структура знаходиться тут, де наші храми, дві церкви. Ну, і в нас є спеціальність "Богослов’я". І звичайно, студенти тут будуть проходити заняття і практику саме в цьому місці", – сказав ректор ЧНУ.

За словами пана Петришина, остаточне рішення щодо реорганізації філософсько-теологічного факультету з’явиться приблизно через місяць, а за цей час комісія повинна створити Положення про відділення – документ, який буде регламентувати діяльність цього структурного підрозділу ЧНУ.

"Наразі на філософсько-теологічному налічується трохи більше 160 студентів стаціонарної форми. З 30 червня завершують навчання бакалаври, а отже – ще зменшиться кількість. Ну і, на жаль, ситуація з набором абітурієнтів демонструє, що набір не буде таким, щоб вийти за 200 студентів у новому навчальному році", – сказав ректор університету.

Водночас Роман Петришин зауважив, що всі спеціальності та кафедри, які перебувають у нині чинному філософсько-теологічному факультеті ЧНУ, будуть збережені.

"Тільки філософсько-теологічний факультет стане підрозділом філологічного факультету", – сказав ректор вузу.

"У нас студенти ще навчаються на другому, третьому, четвертому курсах... Ми ж не можемо викинути їх, мусимо довчити цих студентів. Чи збережеться така кількість кафедр – не знаю. Не виключено, що у подальшому їх буде менше", – повідомив Роман Петришин.

Керівник ЧНУ додав, що колектив філософсько-теологічного факультету відреагував на ці зміни з розумінням.

"Вони розуміли, що це їх чекає. Адже міг бути більш різкий варіант розвитку подій – просто розформувати і "розкидати" спеціальності по різних факультетах. Але ми боялися, що від цього програють студенти. Тому прийняли таке компромісне рішення", – повідомив Роман Петришин.

Що ж до інших факультетів Чернівецького університету, то пан Петришин поки не береться прогнозувати, чи може їх у майбутньому спіткати схожа доля.

"Ситуація в нас така, і не тільки в нашому вузі, а й по всій Україні – набори студентів зменшуються. Для прикладу: у нашому університеті на третину зменшилась кількість студентів, якщо порівняти із їхньою кількістю 10 років тому", – зауважив ректор ЧНУ.

Довідка. Філософський і Теологічний факультети функціонували у Чернівецькому університеті з часу його заснування 4 жовтня 1875 року. За часів радянської влади вони були закриті. Діяльність філософського і теологічного факультетів було відновлено 1993 року в складі єдиного філософсько-теологічного факультету, спершу з богословським відділенням, трохи згодом і філософським.

Сьогодні на факультеті функціонує три кафедри: філософії (завідувачка – докторка філософських наук, доцент Ольга Рупташ), культурології, релігієзнавства та теології (завідувач – доктор філософських наук, доцент Микола Шкрібляк), соціології, соціального забезпечення та місцевого самоврядування (завідувач – доктор філософських наук, професор Віталій Докаш).

Читайте найоперативніші новини "МБ" у Facebook і Telegram
Редактор: Микола Кобилюк
26-05-2020, 12:14
Коментарів 0 Переглядів 6 091

Є пошкодження енергетичної інфраструктури у шести областях
Аварійні бригади працюють над ліквідацією пошкоджень

Фото ілюстративне

Всі відповідні служби виїхали на місця падіння уламків.
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні



Чому про гуманітарні швидкі допомоги з Італії мовчать фігуранти справи?

Швидкі допомоги нібито направили на фронт, але доказів цьому ніхто не хоче надавати
ВІДЕО Переглянути все відео

Живуть весело, дружно й ніколи не сваряться

"Країна Мрій" – це справжня казкова територія з сучасними атракціонами на будь-який смак. Тут є багато цікавого: велика батутна арена, лазертаг, лабіринт, інтерактив, ніндзя-парк, тарзанка та багато іншого. Для наймолодших гостей є спеціальна дитяча зона з атракціонами, адаптованими до їхнього віку.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

Втомлюєтеся від нудного перебування в чергах для проходження медичного огляду? Ми маємо для вас відмінну новину! Тепер у Чернівцях доступна нова послуга - медичний огляд, який займе менше 30 хвилин!