RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Зеленський назвав Осачука «одним з кращих губернаторів»: що про це думають екс-голови Чернівецької ОДА

Чернівецький губернатор – один з найкращих в Україні. Принаймні, так вважає президент Володимир Зеленський, але так думають не всі.

Про це йдеться у публікації газети "Молодий буковинець".



20 травня під час прес-конференції в Києві глава держави заявив, що вважає голову Чернівецької ОДА Сергія Осачука "одним з найкращих в Україні".

Зокрема, президент, говорячи про голів обласних державних адміністрацій, сказав, що всі висновки щодо їхньої роботи будуть робити "після того, як закінчимо COVID".

"Наприклад, я навіть не думав, що в нас такий сильний чернівецький губернатор. Там найскладніша ситуація, ви знаєте, через хворих. Найскладніша ситуація в усьому. А він один з кращих. Тобто, ця інфекція нам показує, які захворювання в нас є у держапараті. І одразу після COVID будуть рішення, рішучі кроки. А зараз це не можна робити. Я не можу зараз звільнити когось з губернаторів, бо боюся, що там завалиться весь процес", – повідомив Зеленський.



Як сам голова ОДА відреагував на таку компліментарну заяву Зеленського, наразі невідомо – ввечері 20 травня Осачук не вийшов у щоденний прямий ефір, і жодних публічних висловлювань про це не робив.

Натомість прес-служба ОДА на слова похвали Зеленського відреагувала миттєво, опублікувавши відео фрагменту заяви президента.

"Пишаємося! Так тримати!", – йдеться у дописі на офіційній сторінці ОДА.

Чи погоджуються із реплікою Зеленського про "найкращого губернатора" колишні керівники ОДА? "МБ" звернувся по коментарі до них по телефону.

"Якщо так сказав президент, то з його думкою погоджуюсь"

Екс-очільник "будинку з левами" Олександр Фищук підтримує слова президента.

Зеленський назвав Осачука «одним з кращих губернаторів»: що про це думають екс-голови Чернівецької ОДА


"Якщо президент таке озвучив, то в нього, мабуть, є на це якісь підстави, він чимось керувався. Схоже, що Зеленський це сказав, аналізуючи ситуацію в різних регіонах по різних питаннях. Я так думаю, що президент знає більше про роботу Осачука, чим я. Отже, якщо президент таке сказав, то і я з такою думкою погоджуюся. Але, звісно, час покаже своє", – сказав екс-посадовець.

Його попередник Роман Ванзуряк ухилився від відповіді на запитання "МБ".

Зеленський назвав Осачука «одним з кращих губернаторів»: що про це думають екс-голови Чернівецької ОДА


"Не коментую наразі заяви президента. І не можу належним чином оцінити роботу Осачука. Я би не брався це робити, не можу вам зараз сказати, як оцінити роботу голови ОДА", – сказав екс-губернатор.

Також ми телефонували до колишніх голів Чернівецької ОДА Михайла Папієва та Володимира Куліша, проте зв’язку з ними не було.

Крім того, думкою про "найкращого губернатора" ми поцікавились у керівника обласного осередку пропрезидентської партії "Слуга народу" на Буковині Віталія Другановського. Нагадаємо, саме Другановський після президентських та парламентських виборів 2019 року до останнього "мітив" на посаду голови Чернівецької ОДА, а пізніше публічно обурювався через призначення Осачука на цю посаду.

Зеленський назвав Осачука «одним з кращих губернаторів»: що про це думають екс-голови Чернівецької ОДА


Що ж до заяви Зеленського, Другановський відповів "МБ" лаконічно:

"100% підтримую президента щодо ситуації в Чернівецькій області!".

Чим відзначився Осачук за півроку роботи

Сергія Осачука призначили головою ОДА у листопаді 2019 року. За цей період часу політик відзначився низкою скандалів.

Конфлікт з мером Чернівців. Конфлікт між Сергієм Осачуком та Олексієм Каспруком назрівав ще з моменту призначення голови Чернівецької ОДА, оскільки обидві політичні персони перебувають у ворогуючих таборах. Осачук - близький до політичного угруповання Фірташа-Борисова-Продана, свого часу перебував на посаді радника секретаря міської ради Віталія Михайлішина (колишнього члена Партії регіонів, який з 2011 до 2014 року (Революції гідності) виконував обов’язки мера Чернівців після відставки багаторічного міського голови Миколи Федорука).

Зеленський назвав Осачука «одним з кращих губернаторів»: що про це думають екс-голови Чернівецької ОДА


Публічне загострення стосунків між Осачуком та Каспруком відбулося у період пікової ситуації з коронавірусом на Буковині – регіоні, який найбільше постраждав від COVID-19 в Україні. Зокрема, в ефірі одного з телеканалі Каспрук, відповідаючи на запитання журналістів, якою є ситуація з хворими на коронавірус в регіоні, сказав, що йому невідомі свіжі дані, оскільки "у Чернівецькій ОДА його не допускають до такої інформації". Також мер Чернівців сказав, що найактуальнішу та найсвіжішу інформацію про щоденну кількість захворілих, тих, що одужали та тих, які померли, він, як і інші буковинці, дізнається, із щоденного вечірнього відеозвернення Осачука у прямому ефірі у Facebook. Крім того, Каспрук заявив, що саме Осачук блокує доступ Каспрукові до такої інформації.

Пізніше в інтерв’ю "Дзеркалу тижня" Осачук відповів на репліку мера Чернівців. Голова ОДА назвав Каспрука "еталоном ліні" і дав посадовцеві максимально негативну характеристику.

Згодом Каспрук в ефірі одного з центральних телеканалів пояснив причину таких стосунків між посадовцями. Мовляв, це – конфлікт інституцій. Зокрема, Каспрук зазначив, що будь-який мер будь-якого міста вважає своїм обов’язком відповідати перед громадою свого населеного пункту. Натомість, за його словами, в голів ОДА таких обов’язків немає, оскільки вони підпорядковуються не громаді, а президенту України й Офісу президента, які його і призначали на цю посаду.

Перинатальний центр. Під час свого призначення на посаду Осачук заявив, що вважає одним зі своїх головних завдань – до першого квітня відкрити перинатальний центр у Чернівцях. Зрештою, медзаклад був урочисто відкритий саме першого квітня, проте повноцінно він не запрацював і досі.

Зеленський назвав Осачука «одним з кращих губернаторів»: що про це думають екс-голови Чернівецької ОДА


"Децентралізаційний" скандал. Значне занепокоєння викликало у мешканців окремих сіл і міст Чернівецької області рішення уряду про затвердження перспективного плану Буковини, який, за словами експертів, був розроблений і поданий чиновниками Чернівецької ОДА без врахування інтересів буковинців. Зокрема, як зазначає експерт з децентралізації Тарас Прокоп, цей перспективний план розробили окремі посадовці ОДА "за зачиненими дверима", вони уникали відкритості у прийнятті рішень та до останнього моменту не оприлюднювали кінцевий варіант документу, який йшов на затвердження Кабміну.

Зеленський назвав Осачука «одним з кращих губернаторів»: що про це думають екс-голови Чернівецької ОДА


Це викликало значний супротив серед, скажімо, жителів міста Новодністровська. Згідно з попереднім перспективним планом, до складу Новодністровської ОТГ з центром у цьому місті, входили також окремі села Сокирянського району, серед яких – і село, в якому знаходиться Дністровська ГАЕС – підприємство, яке суттєво наповнювало бюджет цієї громади. Однак новий перспективний план передбачає, що до складу Новодністровської ОТГ входитиме виключно місто Новодністровськ, а отже громада буде повністю позбавлена фінансування.

У зв’язку з цим, жителі сіл Сокирянщини та Новодністровська проводять акції протесту, перекриття доріг та мітинги під Чернівецькою ОДА з вимогою переглянути затверджений варіант перспективного плану.

Попри обурення людей, чиновники ОДА поки не надали конструктивних, аргументованих і логічних пояснень таких рішень.

Корупційні скандали в ОДА. Упродовж останнього місяця у ЗМІ регіону гостро висвітлювалися скандали довкола керівництва Чернівецької ОДА, яких звинувачували в численних корупційних скандалах. Зокрема, Богдана Ковалюка звинуватили у махінаціях із крадіжками пального у автобазі обласної адміністрації. Зокрема, надавалися аргументи про те, як чиновник їздив до Києва, на що витрачалися ресурси ОДА (службовий автомобіль, гроші на пальне). Проте у розслідуванні йдеться, що водій чиновника на момент перебування Ковалюка в Києві, перебував у Чернівцях, а гроші на пальне були банально списані.

Ще одне розслідування журналістів стосується протипожежної обробки горища Чернівецької ОДА, яку мають виконати за 1,5 млн грн із махінаціями по тендеру.

"Є прогріхи в комунікації"

Ігор Баб’юк, директор Буковинського центру виборчих технологій

Зеленський назвав Осачука «одним з кращих губернаторів»: що про це думають екс-голови Чернівецької ОДА


"Я не буду оцінювати нашого губернатора. Вважаю, що це абсолютно суб’єктивна справа президента. Він мусить якось "відбілювати" своїх голів адміністрацій. Для того, щоб давати якусь оцінку, потрібно, щоб було якесь діяння, щоб було що оцінювати. У мене, наприклад, немає зараз якоїсь чітко сформульованої позиції щодо нашого губернатора. Я не можу сказати, чи він поганий, чи він хороший. Я прекрасно розумію, що зараз епідемія коронавірусу, і щось потрібно робити. І він справді по мірі своїх можливостей якось на це реагує. Але, на жаль, він не використовує всі ці моменти, які би могли бути корисними під час діяльності у період коронавірусу.

На жаль, чинна обласна влада непрозоро проводить діяльність щодо децентралізації, і не тільки. Найбільша загрозлива тенденція полягає в тому, що багато речей в нашій ОДА проводиться підкилимно. Не подається об’єктивна інформація. Або подається та інформація, яка вигідна обласному керівництву. І той конфлікт, який був між головою ОДА та міським головою Чернівців, який виник через те, що Каспруку не надають статистику щодо COVID-19 на Буковині, говорить лише про те, що Осачук працює за принципом "хто володіє інформацією, той володіє світом". А це неправильно. У демократичному суспільстві це неправильно.

На жаль, є певні прогріхи в комунікації і проблема в поширенні публічної інформації. І це стосується не тільки нашого голови ОДА, а й всієї державної влади вцілому".

Читайте найоперативніші новини "МБ" у Facebook і Telegram
Редактор: Микола Кобилюк
21-05-2020, 20:54
Коментарів 0 Переглядів 6 409


Художник Іван Салевич задонатив Віолетті суму на цілий дрон-камікадзе

За вчинене фігуранту загрожує до десяти років позбавлення волі з конфіскацією майна.
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні



Чому про гуманітарні швидкі допомоги з Італії мовчать фігуранти справи?

Швидкі допомоги нібито направили на фронт, але доказів цьому ніхто не хоче надавати
ВІДЕО Переглянути все відео

Живуть весело, дружно й ніколи не сваряться

"Країна Мрій" – це справжня казкова територія з сучасними атракціонами на будь-який смак. Тут є багато цікавого: велика батутна арена, лазертаг, лабіринт, інтерактив, ніндзя-парк, тарзанка та багато іншого. Для наймолодших гостей є спеціальна дитяча зона з атракціонами, адаптованими до їхнього віку.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

Втомлюєтеся від нудного перебування в чергах для проходження медичного огляду? Ми маємо для вас відмінну новину! Тепер у Чернівцях доступна нова послуга - медичний огляд, який займе менше 30 хвилин!