RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Поділили села на користь «князьків»: чому перспективний план Буковини наробив стільки галасу

Затверджений урядом новий варіант перспективного плану області спричинив хвилю обурення мешканців окремих міст і сіл.

Люди звинувачують посадовців ОДА в лобіюванні різних інтересів, йдеться у публікації газети "Молодий буковинець".



Експерти і громадяни вважають, що новий перспективний план формування територій громад Буковини порушує конфігурації, розроблені урядом та не враховує інтереси простих жителів. Люди вийшли на вулиці, вимагаючи від ОДА дослухатись до них, а не до політичних інтересів Василя Козака чи Богдана Ковалюка.

6 травня Кабінет міністрів ухвалив рішення про затвердження перспективного плану області з доопрацюванням в одноденний термін. Відповідне рішення оголосив прем’єр-міністр Денис Шмигаль.

Цей перспективний план передбачає створення у межах області 52-х об’єднаних територіальних громад. Щоправда, жителі деяких з них обурені через те, що під час формування цього плану ОДА не врахувала інтереси громад, а користувалась виключно політичними мотивами.

"На догоду Василю Козаку (очолює Сокирянську районну раду) вже всі необ’єднані села району включають до складу Сокирянської ОТГ і навіть село Ломачинці, яке вже увійшло до складу Новодністровської ОТГ. Як взагалі може бути таке, що вже об’єднане село включають у перспективний план іншої громади? Там і досі триває судовий процес і справа перебуває в касації. Апетити районного керівництва росли з піддатливістю нашої ОДА, бо спершу вони вимагали приєднання до Сокирян тільки 14 населених пунктів, а коли зрозуміли, що можна і більше, то вирішили нагнути ОДА на те, щоб ще 5 сіл, які були включені до перспективної Новодністровської ОТГ, були приєднані до Сокирян. Відтак, Новодністровськ залишається один. Це просто нонсенс", – висловив обурення експерт з децентралізації Тарас ПРОКОП. Він зауважив, що "за нормального підходу у на території Сокирянського району можна було б створити 3 збалансовані громади".

"Місто позбавлене можливостей"

У неділю майже тисяча людей вийшла на мітинг у Новодністровську через затверджений урядом перспективний план. Люди переконані, що цей документ порушує всі основні засади реформи децентралізації. Він фактично від’єднує від Новодністровська село Ломачинці, а також виключає із раніше обговореного та погодженого складу громади ще три села – Василівку, Ожеве та Білоусівку. Фактично, місто обласного значення залишається саме собі громадою.
Протестна акція, що відбулась 11 травня у центрі Новодністровська – це і відповідь голові ОДА Сергію Осачуку, який раніше заявив, що не погоджуються із затвердженою конфігурацією виключно працівники Новодністровської міськради.

Чи не найабсурдніша ситуація виникла із селом Ломачинці, яке де факто уже четвертий рік входить до Новодністровської ОТГ.

"У 2016 році у нас створена ОТГ у повному складі, – каже в.о. старости Ломачинецького старостинського округу №1 Наталія Петрик. – Законодавчої сили виходу з громади не існує. Тому, ми маємо бути у повному складі затверджені перспективним планом".

Заступник голови Новодністровської ОТГ Ігор Нажига вважає, що перспективний план Буковини створений виключно під інтереси однієї людини – керівника Сокирянської райради Василя Козака.

"Прикро, але і наш народний депутат Валерій Божик також лобіює саме його інтереси, – каже він. – Перспективний план створювали потайки. Ви не знайдете його на сайті ОДА, на жодній сторінці...".

Мешканка Новодністровська Анна Піжевська обурена, що місто енергетиків внаслідок цих змін залишиться без гідроелектростанції.

"Це означає, що місто буде позбавлене будь-якого фінансування та існування в майбутньому. Дуже боляче спостерігати за цим, адже мої батьки будували це місто. Я, в свою чергу, повернулась сюди жити і розвивати його", – сказала вона.

"Всі одноголосно – за приєднання до Заставни"

Ще одна проблемна точка, спричинена новим варіантом перспективного плану області, знаходиться у Заставнівському районі. Так, до райцентру, згідно з новим варіантом документу, приєднують тільки дві сільради – Вербовецьку та Малокучурівську. Товтри і Дорошівці, які теж мали увійти до складу Заставни, і за що майже одноголосно виступали місцеві жителі, приєднують до Вікнянської ОТГ. І це в той час, коли Дорошівці й Товтри перебувають біля Заставни та з’єднані дорогою, а до Вікна їм потрібно їхати тільки польовою дорогою, яка в несприятливу погоду не придатна до використання. Або ж – обїжджати через ту ж Заставну 26 кілометрів.

Кореспондент "МБ" відвідав це село, щойно сільський голова Іван Димко зібрався їхати до райцентру:

"Їду в Заставну підписати звернення до Кабміну і президента з проханням допомогти вирішити цю проблему. Зараз це вирішує вже не область, а уряд", – сказав посадовець.

Пан Іван обурений, адже за перспективним планом Дорошівці ще з 2015 року були записані до складу Заставнівської ОТГ.

Поділяє обурення сільського голови і більшість місцевих жителів.

– У нас більшість людей – за те, щоб нас приєднали до Заставнівської ОТГ, – каже продавчиня магазину в Дорошівцях Ганна Гайдей. – Справа в тому, що у нас чотири рази на день ходить автобус до Заставни. Людині краще сісти на нього, і їхати в Заставну 10 кілометрів, ніж полем, ґрунтовою дорогою їхати в болоті, чи робити пересадки – у Заставні, Юрківцях та у Вікні. Це нереально, і я взагалі не розумію, навіщо витрачати на це ті дурні гроші?!

Поділили села на користь «князьків»: чому перспективний план Буковини наробив стільки галасу


Жінка переконана: у Заставні є всі зручності для мешканців Дорошівців, у які не потрібно вкладати додаткові гроші.

"Банк є, поліція є, садки, музична школа – все є. Ті гроші можна спрямувати на щось інше: на дороги, чи благоустрій", – додала Ганна Василівна.

Мешканка пригадує, що коли дізнались про новий формат перспективного плану, створений ОДА, дорошівчани обурилися.

"Створили ініціативну групу, ходили у кожен двір. Ми збирали підписи. Потім був повний будинок культури людей. Всі проголосували за те, щоб нас приєднали до Заставнівської ОТГ. Я взагалі не розумію – що ми за народ, якщо з нами не хочуть рахуватися?".

Щоправда, реакції від обласної влади на ці події не було, каже жінка.

"Ми писали і звернення до президента. Потім прийшла відповідь – будуть розбиратися у рамках області. Але якщо ті обласні чиновники навіть не хочуть сюди приїхати і подивитися на наше село, то що можна говорити про все інше?", – обурюється продавчиня.

"Областю керують "князьки"

Тарас Прокоп, експерт з децентралізації:

"Нам обіцяли, що будуть боротися з "князьками", але план, який розроблявся під керівництвом заступника голови ОДА Богдана Ковалюка і подав його Сергій Осачук, показує, що процесом децентралізації в області керують таки "князьки". Ніякого державницького підходу, чи взагалі здорового глузду у формуванні цього плану немає.

Планом пропонується створити 52 територіальні громади в області. Ніякого збереження балансу між громадами немає і використовувався метод "шо кому треба", а не певні зрозуміло вибудовані принципи і єдиний підхід, хоча сам Сергій Осачук на початку свого головування заявляв, що в цьому процесі варто дотримуватись єдино вироблених принципів, але на ділі щось геть інше...

Тепер виходить, що одні проєктні ОТГ в нас об’єднують мало не весь район, а інші формуються навколо двох сіл, або ж взагалі до них нікого не приєднують. Так-так, є населений пункт, до якого не приєднують жодну громаду і це навіть не село, а ціле місто обласного значення, яке в першу чергу мало б бути нарощене сусідніми громадами.

Вибачте, але цей план показує повну непридатність керівництва нашої ОДА до прийняття незалежних і раціональних рішень, вони роблять все на догоду своїм патронам, які їх туди засунули".

Читайте найоперативніші новини "МБ" у Facebook і Telegram
Редактор: Микола Кобилюк
16-05-2020, 13:02
Коментарів 0 Переглядів 6 210

Теги -

Для кого можливі графіки відключень

Газовики просять споживачів перекрити крани на спусках перед газовими приладами та не відкривати до зазначеного часу


Такі зміни запровадили "у зв’язку з численними зверненнями мешканців"
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.