RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Саджанець за рік виросте на метр: на Буковині триває лісопосівна кампанія

Незважаючи на коронавірусну пандемію, працівники лісових господарств краю працюють у напруженому графіку. Весна для них – це щодення праця задля збереження, відновлення та примноження багатств лісових угідь.

Ліс можна буде садити навіть влітку



– Лісгоспи Буковини ще торік виростили й проінвентаризували посівний матеріал, то ж щойно настали сприятливі погодні умови, як вони взялися за лісонасадження, – розповідає Василь Гончар, начальник обласного управління лісового і мисливського господарства. – Нині плануємо посадити 300 гектарів нового лісу та доповнити лісовий фонд культурами на площі 334 гектари. Особливістю нинішнього року є аномально тепла погода на рівнинній частині області, в той час як у горах подекуди лежить сніг. Ще у лютому деякі лісгоспи почали відновлювати лісонасадження – у Сокирянському, Сторожинецькому, Хотинському, Чернівецькому, Герцаївському, Глибоцькому, Кіцманському і Новоселицькому державних лісових господарствах вже завершено лісокультурну кампанію, причому в більшості з них навіть перевиконано плани посадки лісу. А ось у Путильському та Берегометському держлісгоспах процес відновлення лісових масивів лише починається. Для виконання всіх запланованих заходів є все необхідне: кваліфіковані спеціалісти, спеціальна техніка. За останній рік ми придбали вісім тракторів МТЗ-82.1, у кожному господарстві здійснюють посадку під меч Колесова. Крім цього, лісівники впроваджують сучасні методи для підвищення якості відновлення лісових масивів та здешевлення цих робіт. Так, в одному з господарств почали опановувати інтенсивну технологію вирощування саджанців, що дасть змогу за перші рік-півтора виростити посадковий матеріал до двох метрів і вже перевести його у вкриті лісом землі. Цим зменшується кількість доглядів, тому що сильна рослина пригнічує бур’яни і поросль, здешевлюється цикл відновлення, а ще ліс можна буде садити в будь-який період, навіть влітку. Так, в Івановецькому розсаднику Сокирянського держлісгоспу навесні створили ділянку дорощування, притінюючий павільйон, закупили спеціальні касети для сіянців і штучний полив. Потужність пробної лінії дає змогу при одночасному вирощуванні отримувати до 15 тисяч сіянців за рік. Тож, якщо ця технологія себе зарекомендує позитивно, будемо впроваджувати її і в інших господарствах краю.

Перекрито майже всі лісові дороги

– Головне ж досягнення, що нам вдалося захистити ліс від пожеж. Нині 14 пожежних команд готові виїхати в ліс за першої тривожної ситуації.

– Чи були випадки лісових пожеж і які заходи вживаються задля їх недопущення?

– У нинішньому році загорянь у масивах нашого краю не було, чого не скажеш про інші області України. Ми багато працюємо в профілактичному плані з населенням, залучаючи до цього місцеву владу, вчителів та школярів, громадськість. Чимала заслуга в цьому й працівників державної лісової охорони, а також обласної влади, яка забезпечила співпрацю між лісівниками та поліцією. Через аномально теплу погоду пожежонебезпечний період фактично настав вже першого січня. Доручив керівникам держлісгоспів обмежити відвідування населенням державного лісового фонду, було перекрито майже всі лісові дороги, облаштовано майже 100 кілометрів мінералізованих смуг навколо лісових насаджень.Також лісовою охороною здійснюються відповідні рейди. Наразі лісівниками організовано 408 обїздів лісових масивів. Крім профілактики, складаються й протоколи про порушення. Нині штрафи становлять від 90 до 270 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, а пошкодження лісу внаслідок необережного поводження з вогнем карається штрафом у розмірі від 270 до 900 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. Також у кожному лісгоспі чергують пожежні розрахунки. Хоча, вважаю, що найдієвішим інструментом у боротьбі з пожежами є запобіжні заходи. Але є й приклади самоуправства. Так, нещодавно на території Ломачинецького лісництва Сокирянського держлісгоспу група осіб із Новодністровська намагалась із допомогою спецтехніки звільнити проїзд до лісу. Лісовій охороні довелося викликати правоохоронців. Винні будуть покарані. Дивує позиція влади Новодністровська, яка підтримує правопорушників. Інакше, як розцінювати коментар одного із заступників мера, який похвалив “небайдужих громадян”?

– Як організована робота лісгоспів області в умовах карантину?

– Ми запровадили необхідні заходи для протидії коронавірусної інфекції, зокрема, йдеться про дезінфекцію у місцях скупчення людей у виробничих приміщеннях. Обмежено доступ сторонніх осіб до приміщень лісгоспів, дезінфікуємо весь транспорт, що заїжджає на адмінтериторію. Тимчасово припинено функціонування виробничих їдалень. Наразі складною є реалізація готової продукції, особливо продуктів переробки, хоча фінансово-господарська діяльність галузі за перше півріччя продемонструвала приріст.

Читайте найоперативніші новини "МБ" у Facebook і Telegram
Редактор: Василь Гринюк
11-05-2020, 11:12
Коментарів 0 Переглядів 3 866

Теги -

Рух легкового транспорту спрямовують в об'їзд через вулицю Зелену

Шахраї продавали аграріям підроблені документи вартістю від 3 до 7 тисяч гривень за комплект
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі

Рух легкового транспорту спрямовують в об'їзд через вулицю Зелену


Щаслива, що змогла хоч трішки допомогти. Блог Галини Олійник
Дуже сподіваюся, що з кошенятами надалі все буде гаразд
Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

Вчора попрощалися із 19 військовослужбовцями 10 окремої гірсько-штурмової бригади "Едельвейс"

Раннє виявлення проблеми і правильна корекція слуху – гарантія того, що ви уникнете подальшого погіршення і забезпечите ефективне лікування та реабілітацію, а в результаті будете чути світ на повну!

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.