RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

19 Нд. ПАСХА. ВОСКРЕСІННЯ ІСУСА ХРИСТА. Свтт. Мефодія, Євтихія. Прп. Платониди. Мчч. Ієремія і Архилія. Загальниця.

Яке сьогодні свято відзначають за церковним календарем


Великдень, Воскресіння Христове або Пасха – свято зі свят і торжество всіх торжеств. З усіх великих християнських свят церковного року воно найбільш давнє, урочисте й радісне.

Великдень символізує перемогу над смертю Ісуса Христа, котрий прийняв смерть за гріхи людей і спасіння людського роду від страшних бід. До цього світлого дня християни готуються заздалегідь та з великим трепетом. Віряни дотримуються Великого посту, обмежуючи себе у харчуванні та інших задоволеннях, аби очиститися й гідно зустріти Світле Христове Воскресіння.

Дата Великодня не є сталою, тобто кожного року це свято відзначається у різні дні. Це пов’язано з тим, що згідно із церковним уставом, дата святкування Великодня визначається за кількома критеріями. Так, Великдень обов’язково має святкуватись у недільний день. Ще одним фактором у визначенні дня Великодня є те, що він завжди відзначається після юдейської Пасхи. По-третє, Воскресіння Христове завжди святкується після першого повного місяця, який настає після весняного рівнодення.



Загалом число визначається на підставі сонячного і місячного календарів, а спеціальні календарі, в яких дати Великодня вказані на кілька років уперед, називаються пасхаліями. Християни західного і східного обрядів використовують різні пасхалії. Так, православна церква, як правило, використовує олександрійські пасхалії, тоді як католицька – григоріанські.

У православних Світле Христове Воскресіння у 2020 році, згідно із календарем, припадає на 19 квітня. Вважається, що це ранній Великдень.

Традиційно цим світлим святом завершується Великий піст, який наступного року триватиме з 2 березня по 18 квітня. Впродовж 7 тижнів православні християни дотримуються суворих обмежень в їжі, приділяють багато часу молитві й покаянню. Католики у 2020 році відзначатимуть Великдень традиційно тижнем раніше – 12 квітня. Святу також передуватиме Великий піст, який розпочнеться 26 лютого і закінчиться 11 квітня наступного року. Традиції та атрибути свята Великодня Світле Христове Воскресіння – дуже важлива подія для кожного християнина. Коли настає це свято люди вітають один одного радісним вигуком "Христос Воскрес!", на що завжди у відповідь чують – "Воістину Воскрес!". Традиційно у ніч світлого Христового Воскресіння всі віряни йдуть до церкви на великоднє Богослужіння. Своєю красою та урочистістю воно покликане відобразити радість і глибокий духовний зміст цього найбільшого християнського свята. З нагоди Великодня господині печуть смачні паски – солодкий здобний хліб, приправлений родзинками, курагою чи цукатами. Ще одним обов’язковим елементом святкової великодньої трапези є крашанки та писанки – фарбовані і, відповідно, розмальовані курячі яйця.

Святитель Мефодій, архієпископа Моравського

Яке сьогодні свято відзначають за церковним календарем


Просвітництво слов`янських народів світлом Христової віри. Таким була головна справа життя рівноапостольного Мефодія, архієпископа Моравського.

Він став першовчителем слов`ян разом зі своїм братом Кирилом.

Знаменною була апостольська місія братів у Моравії на запрошення місцевого князя Ростислава. Готуючись до проповіді, місіонери в 863-му році склали слов`янську азбуку, переклали деякі богослужбові книги.

Після смерті брата Кирила святий Мефодій був зведений папою римським Адріаном у сан архієпископа Моравії і Паннонії. До кінця своїх днів святитель не залишав Євангельську проповідь і ще за життя заслужив глибоке шанування серед багатьох слов`янських народів.

Преподобної Платониди

Яке сьогодні свято відзначають за церковним календарем


Преподобна Платонида спочатку була дияконисою, а потім пішла в Нізібійської пустелю, де заснувала жіночий монастир. Статут її обителі відрізнявся строгістю. Сестри брали їжу один раз в день. Весь вільний від молитви час вони проводили в монастирських працях і різних послухах, особливо в рукоділлі. По п'ятницях, в день спогади Хрещених страждань Христа Спасителя, всі роботи припинялися, і черниці з ранку до вечора перебували в храмі, де в проміжках між службами слухали читання Святого Письма і його раз'ясненіе.Преподобная Платонида була для всіх сестер живим прикладом суворого чернечого подвигу, лагідності і любові до ближніх. Досягнувши глибокої старості, преподобна Платонида мирно померла в 308 році.

Повну версію православного календаря на 2020 рік можна переглянути тут

Читайте найоперативніші новини "МБ" у Facebook і Telegram
19-04-2020, 09:00
Коментарів 0 Переглядів 1 096

Теги -
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі


Щаслива, що змогла хоч трішки допомогти. Блог Галини Олійник
Дуже сподіваюся, що з кошенятами надалі все буде гаразд
Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

Вчора попрощалися із 19 військовослужбовцями 10 окремої гірсько-штурмової бригади "Едельвейс"

Раннє виявлення проблеми і правильна корекція слуху – гарантія того, що ви уникнете подальшого погіршення і забезпечите ефективне лікування та реабілітацію, а в результаті будете чути світ на повну!

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.