RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

8 Ср. Собор Архангела Гавриїла. Сщмч. Іринея. Мчч. Верка, Арпили. Мцц. Алли і Лариси.

Собор Архангела Гавриїла

Яке сьогодні свято відзначають за церковним календарем


Архангел Гавриїл був обраний Господом для того, щоб благовістити Діві Марії, а з Нею і всім людям велику радість про Втіленні Сина Божого. Тому на наступний день після Благовіщення, прославивши Пречисту Діву, ми дякуємо Господу і почитаємо Його посланника Архангела Гавриїла, що послужив таїнству нашого спасіння.



Святий Архістратиг Гавриїл - служитель Божественної Всемогутності. Він сповіщав старозавітньому людству про майбутнє втілення Сина Божого: надихав пророка Мойсея при написанні книги Буття; пророку Даниїлу сповіщав про прийдешні долі єврейського народу (Дан. 8, 16; Дан. 9, 21 - 24); являвся праведній Анні зі звісткою про народження від неї Преблагословенної Діви Марії. Святий Архістратиг Гавриїл невідступно перебував зі святою Отроковицею Марією в Єрусалимському храмі і згодом охороняв Її під час земного життя. Він з'явився священикові Захарії, передбачивши народження Предтечі Господнього - Іоанна Хрестителя. Господь посилав його до святого Йосифа Обручника: він з'явився йому уві сні, щоб відкрити йому таємницю втілення Сина Божого від Пресвятої Діви Марії, попередив про задуми Ірода і повелів бігти до Єгипту з Немовлям і Богородицею. Коли Господь перед Своїми стражданнями молився в Гефсиманському саду до кривавого поту, на зміцнення Його, за Церковним Переданням, був посланий з Небес Архангел Гавриїл, ім'я якого означає "Кріпость Божа" (Лк. 22, 43). Жони-мироносиці почули від Архістратига радісну звістку про Воскресіння Христове.

Згадуючи в цей день багаторазові явлення святого Архістратига Гаврила і його ревне виконання Божественної волі, сповідуючи його клопотання перед Господом про християн, Православна Церква закликає своїх чад з вірою і старанністю вдаватися в молитвах до великого Ангела.

Священномученика Іринея

Яке сьогодні свято відзначають за церковним календарем


Святий Іриней був пресвітером і разом з дружиною виховував дітей у християнському благочесті, а також користувався великою повагою за свою освіченість і суворе життя. Пізніше він був поставлений єпископом у місто Сирмій у Паннонії, сучасна Угорщина. За гарячу проповідь Христової віри його схопили і привели на суд до правителя.

За відмову відректися від Христа і принести жертву язичницьким богам святого почали жорстоко бити і катувати. Очевидцями мук були батьки, родичі та друзі святителя, які намагалися вмовити його скоритися, але мученик залишався непохитним. Після жорстоких мук святий сповідник довго перебував у в'язниці.

Правитель намагався зламати волю мученика, умовляючи його помилувати своє життя заради синів. Правитель наказав кинути в річку святого. Мученика привели на міст через річку Саву, де він, ставши на коліна, в останній раз звернувся з молитвою до Господа про паству Сирмійської Церкви. Після молитви священномученика Іринея обезголовили, а тіло кинули в річку. Священномученик Іриней постраждав під час гоніння на християн при римських імператорах Діоклетіані і Максиміані в кінці третього століття.

Мучениць Алли і Лариси

Яке сьогодні свято відзначають за церковним календарем


Святих, які носили ім’я Алла та прославляються 8 квітня, – двоє.

Перша з них загинула в полум’ї під час пожежі разом з іншими мучениками близько 375 року. Тамтешній правитель Придунайської Готії Унгерих люто ненавидів та переслідував християн, і за його наказом було спалено живцем 308 людей.


Інша Алла була вдовою Готфського короля, і її справжнє ім’я було Гаафа. Спочатку її подвигом стало те, що вона сміливо зібрала та поховала з честю рештки святих мучеників, спалених Гунерихом. А потім Господь сподобив святу Аллу іншого мучеництва – за свою палку та віддану віру та відкрите сповідання Христа її разом із сином було побито на смерть камінням. Дочка її, царівна Дукліда, зберегла мощі святих сповідників та згодом віддала їх на освячення православного храму.


Повну версію православного календаря на 2020 рік можна переглянути тут

Читайте найоперативніші новини "МБ" у Facebook і Telegram
8-04-2020, 09:00
Коментарів 0 Переглядів 1 957

Теги -
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі

Вручення відбулося у приміщенні Чернівецької міської ради


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.