RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Як живуть на карантині села Буковини, де є підтверджені випадки коронавірусу

Журналісти molbuk.ua з’ясовували, як живуть на карантині села, де є підтверджені випадки захворювання на коронавірус.

Про це йдеться у публікації газети "Молодий буковинець".



За словами сільського голови Брусниці (Кіцманський район, - авт.) Івана Загарії, на в’їзді та виїзді з села розміщенні блокпости.

"Людей похилого віку на вулиці не побачиш"

– У нас обмежено пересування за межі села. На блокпостах працюють рятувальники, поліцейські, нацгвардійці та медики. Зокрема, у нас з 22.00 по 08.00 взагалі заборонено транзитний рух через село. Ми обмежуємо пересування, аби протидіяти поширенню вірусу, – розповів Іван Загарія.

За словами сільського голови, люди стали більш свідомі й розуміють ризик.

– Люди сидять вдома. Є, звісно, ті, які працюють у Чернівцях, тому в сільраді ми даємо їм спеціальні перепустки, з якими вони можуть спокійно їздити на роботу та з роботи. У всіх інших уточнюють все вже на блокпостах. Загалом люди з розумінням ставляться до таких обмежувальних заходів. Ходять в масках. Самоізоляція на них дуже подіяла: людей похилого віку на вулиці взагалі не побачиш, – каже пан Іван. – Продуктів у магазинах вистачає, люди не панікували, не скуповували все. У магазинах люди також поводяться розумно: в приміщення заходять по одному, дотримуються потрібної дистанції.
У Великому Кучурові (Сторожинецький район, - авт.) організували волонтерів для допомоги малозабезпеченим, літнім і самотнім людям.

– Магазини працюють, продуктів вистачає, паніки у селі не було, – розповідає сільський голова Великого Кучурова Василь Тодеренчук. – Організовано волонтерів для допомоги малозабезпеченим, проводиться збір коштів для них, шиють маски, які в аптеках та магазинах видаватимуть безплатно усім, хто потребує.

За словами пана Василя, людей на вулиці дуже мало.

– Люди сидять удома, та й машин стало дуже мало на вулицях. Всі ходять в масках, дотримуються необхідних вимог, – розповів Василь Тодеренчук.
В Їжівцях (Сторожинецький район, - авт.) розповіли про проблему людей, які приїжджають з-за кордону.

– З такими людьми у нас виникають проблеми. Ми просимо їх самоізолюватись, нікуди не ходити й не контактувати. Вони й сидять вдома, але спілкуються з членами родини, а ті вже й в магазин ходять, й з іншими контактують, – розповідає голова Чудейської ОТГ Анатолій Піцул. – Медики й сільрада ведуть облік таких людей, ми їм наголошуємо на повній самоізоляції.

За словами пана Анатолія, сільрада почала вирішувати проблеми жителів дистанційно.

– Люди, у яких виникають якісь проблеми, телефонують у сільраду, й тут ми намагаємось дистанційно вирішити питання. У громаді зачинили всі заклади, крім продуктових магазинів. Дякувати Богу, у нас люди ставляться з розумінням до ситуації, всі ходять у масках, зберігають дистанцію, – розповів Анатолій Піцул.
В інших селех, де є підтверджені випадки коронавірусної інфекції, за словами представників сільрад, діють такі ж обмеження, як і в Чернівцях та області.

"Ходжу по березовий сік…"

У селах, де найбільше зафіксованих випадків хворих на коронавірус, введено надзвичайні заходи безпеки. На Хотинщині перекрито рух у Колінківцях, Топорівцях, Грозинцях і Бочківцях. Донедавна було11 інфікованих осіб в першому з них – найбільше з населених пунктів Буковини.

– Нині, кажуть, вже є 16 осіб, – розповідає Микола Грозав, пенсіонер, колишній працівник сільради. – На всіх виїздах і в’їздах у Колінківці цілодобово чергують працівники поліції, рятувальники і медики. Ввечері спецмашини дезінфікують всі вулиці села, працюють продовольчий магазин й аптеки. Зачинена й сільрада, сільський голова лежить в Хотинській районній лікарні нібито з підозрою на коронавірус. Люди сидять по хатах, ніхто нікуди не ходить. Бережуться, хто як може. У нас ледь не з кожної хати жінки перебувають за кордоном. У кого закінчився візовий термін, повертаються додому. Коли розповів дружині, а вона в Італії, які заходи безпеки у нас, вона здивувалася, бо, каже, там, де вона, ніхто цього не робить, тож люди за добу мруть сотнями. Ми, звичайно, хвилюємося за своїх рідних, адже з майже 6000 населення Колінківців, ледь не половина перебуває на заробітках за кордоном, здебільшого жінки. Я нікуди не виходжу з хати, лише іноді – по продукти в магазин. Моя 84-на мама взагалі нікуди не виходить.

– Моя дочка працює в аптеці, каже, що там відвідувачі заходять у масках, на певній відстані одне від одного, приміщення дезінфікують, – каже Михайло Постолатій, пенсіонер, колишній сільський голова Колінківців. – Ми з дружиною вдома, нікуди не ходимо. І з дітьми, і з онуками спілкуємося телефоном. Неподалік нашого будинку є декілька беріз. Отож щоранку ходжу по березовий сік. Це теж хороші ліки, якими користуємося все життя. Тобто у нас контакт – лише з природою.

Які обмежувальні заходи діють на Буковині

Припинено роботу: кінотеатрів, театрів, дитячих розважальних центрів, розважальних закладів, спортивних комплексів, торгово-розважальних центрів, лазень, усіх ринків, за винятком місць торгівлі продовольчими товарами.

Заборонено проведення всіх масових заходів, у яких бере участь понад 50 осіб, крім заходів, необхідних для забезпечення роботи органів державної влади та органів місцевого самоврядування.

Доручено забезпечити дистанційне навчання у всіх закладах освіти в області.

Скасовано проведення особистих прийомів громадян в усіх органах державної влади та органах місцевого самоврядування.

Скасовано приміські, міжміські та міжобласні сполучення.

Читайте найоперативніші новини "МБ" у Facebook і Telegram
Редактор: Юлія Леськова
28-03-2020, 12:58
Коментарів 0 Переглядів 5 036


Художник Іван Салевич задонатив Віолетті суму на цілий дрон-камікадзе

За вчинене фігуранту загрожує до десяти років позбавлення волі з конфіскацією майна.
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні



Чому про гуманітарні швидкі допомоги з Італії мовчать фігуранти справи?

Швидкі допомоги нібито направили на фронт, але доказів цьому ніхто не хоче надавати
ВІДЕО Переглянути все відео

Живуть весело, дружно й ніколи не сваряться

"Країна Мрій" – це справжня казкова територія з сучасними атракціонами на будь-який смак. Тут є багато цікавого: велика батутна арена, лазертаг, лабіринт, інтерактив, ніндзя-парк, тарзанка та багато іншого. Для наймолодших гостей є спеціальна дитяча зона з атракціонами, адаптованими до їхнього віку.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

Втомлюєтеся від нудного перебування в чергах для проходження медичного огляду? Ми маємо для вас відмінну новину! Тепер у Чернівцях доступна нова послуга - медичний огляд, який займе менше 30 хвилин!