RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

21 Сб. Поминання померлих. Прпп. Феофілакта, Лазаря, Дометія. Сщмч. Феодорита.

Святитель Феофілакт сповідник

Яке сьогодні свято відзначають за церковним календарем


Святий Феофілакт жив у Константинополі в VIII столітті під час іконоборчої єресі. Після смерті імператора-іконоборця Льва IV Хазара на престол вступив імператор Костянтин VI. Відбулася також зміна патріархів: святий патріарх Павло добровільно залишив кафедру. На його місце був обраний святий Тарасій - на той час перший царський радник. За наполяганням нового патріарха був скликаний VII Вселенський Собор, який засудив іконоборчу єресь.



Святий Феофілакт, відданий учень святого Тарасія, з благословення патріарха разом зі святим на ім’я Михайло пішов у монастир на берег Чорного моря. Ревні подвижники своїми молитовними трудами отримали від Бога дар чудотворення.

Після декількох років перебування в монастирі вони обидва були висвячені патріархом Тарасієм в єпископський сан - святий Михайло був поставлений єпископом Синадським, а святий Феофілакт - єпископом Нікомидійським.

Святитель Феофілакт будував храми, лікарні, будинки для прочан, щедро роздавав милостиню, опікав сиріт, вдів і хворих, сам доглядав за прокаженими, не гребуючи обмивати їх рани.

Коли імператорський трон зайняв іконоборець Лев V Вірменин, страшна єресь спалахнула з новою силою. Одного разу під час переговорів з імператором, святий Феофілакт, передбачив йому швидку загибель. За сміливе пророцтво святитель був відправлений у заслання у фортецю Стровіль. Тут він перебував впродовж тридцяти років до самої смерті, яка настала близько 845 року.

Житіє священномученика Феодорита Антіохійського

Святий Феодорит був пресвітером і сосудохранітелем соборної церкви в Антіохії. Ця церква була побудована і багато прикрашена імператором, святим рівноапостольним Костянтином Великим (306-337; пам'ять 21 травня), і його сином Констанцієм і називалася в народі "Золотий церквою". Зайнявши престол після смерті імператора Констанція (337-361), Юліан Відступник (361-363) вирішив відновити язичництво по всій Римській імперії. Імператор призначив свого дядька, теж Юліана, правителем Антіохії. Він звелів йому закривати християнські храми, а ті, що вилучаються з них цінності передавати в імператорську скарбницю. Бажаючи догодити імператорові, правитель, теж відступив від християнської віри, з ревнощами взявся за нечестиве справу. Прибувши в Антіохію з сановником Феліксом, він наказав укласти пресвітера Феодорита під варту, а сам приступив до грабунку, осквернив вівтар і святий престол. Один з присутніх, Евзой, пробував присоромити безбожник, але був за це побитий. Юліан звинуватив святого Феодорита в приховуванні церковних цінностей, але чесний сосудохранітель спростував звинувачення і відкрито викрив Юліана у відступництві.

Незважаючи на звірячі тортури, святий мученик до кінця захищав віру в Христа Спасителя, а Юліану і імператору передбачив швидку смерть за святотатство.

Воїни, що мучили вірного пресвітера, уражені його твердістю і терпінням і укріплені силою Слова Божого, звернулися до віри Христової, за що були потоплені в морі.

Сам святий сповідник був обезголовлений. Наруга і блюзнірство над святинями не залишилося безкарним - пророкування святого Феодорита незабаром збулося: правитель Юліан в муках помер від важкої хвороби, а імператор Юліан загинув у поході проти персів.

Повну версію православного календаря на 2020 рік можна переглянути тут

Читайте найоперативніші новини "МБ" у Facebook і Telegram
21-03-2020, 09:00
Коментарів 0 Переглядів 1 281

Теги -

Для кого можливі графіки відключень

Газовики просять споживачів перекрити крани на спусках перед газовими приладами та не відкривати до зазначеного часу


Такі зміни запровадили "у зв’язку з численними зверненнями мешканців"
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.