RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

13 Пт. Прпп. Василія сповідника і Касіяна Римлянина. Сщмчч. Партерія і Нестора.

Василій сповідник

Яке сьогодні свято відзначають за церковним календарем


Преподобний Василь сповідник, єпископ Парійський жив у VIII столітті.

У Парії, стародавньому місті Малої Мізії, з часу поширення в ньому християнства, була заснована єпископська кафедра, яка підпорядковувалася кизичеському митрополиту.

Преподобний Василь був обраний на єпископську кафедру жителями міста Парії, які шанували святителя за його добродійне і богоугодне життя. Коли виникла іконоборча єресь, святитель Василь рішуче виступив за шанування святих ікон і відмовився підписати постанову про їх знищення Преподобний Василь з'явився істинним сповідником Христовим.



Він уникав усякого спілкування з єретиками і не дозволяв діяти останнім у своїй єпархії. Незважаючи ні на які вмовляння, святий Василь не погодився підписати письмової постанови про знищення ікон.


Преподобний Іван Касіян Римлянин (435).


Яке сьогодні свято відзначають за церковним календарем


Преподобний Іван Касіян Римлянин по місцю народження і мові, на якій писав, належав Заходу, але духовною батьківщиною святого завжди був православний Схід. У Вифлеємській обителі, розташованій недалеко від того місця, де народився Спаситель, Іван прийняв іноцтво. Після дворічного перебування в обителі в 390 році преподобний з духовним братом Германом протягом семи років подорожував по Фіваїді і Скитській пустелі, черпаючи з духовного досвіду численних подвижників. Повернувшись в 397 році на короткий час до Вифлеєму, духовні брати три роки трудилися в повній самоті, а потім вирушили до Константинополя, де слухали святого Іаана Золотоустого. У Константинополі преподобний Касіян прийняв сан диякона. У 405 році константинопольський клір направив преподобного до Риму до папи Інокентія I на чолі посольства - шукати захисту безвинно страждаючому святителеві.

У сан пресвітера преподобний Касіян був висвячений у себе на батьківщині. У Марселі він вперше в Галії влаштував два спільнотних монастирі, чоловічий і жіночий, по статуту східних обителей. На прохання єпископа Аптського Кастора преподобний Касіян в 417 - 419 роках написав 12 книг "Про влашутвання киновій" палестинських і єгипетських і 10 бесід з пустинними отцями, щоб дати співвітчизникам зразки спільножитних монастирів і познайомити їх з духом подвижництва православного Сходу. У першій книзі "Про влашування киновій" мова йде про зовнішній вигляд ченця; у другій - про чин нічних псалмів і молитов; у третій - про чин денних молитов і псалмів; у четвертій - про чин відцурання від світу; у восьми інших - про вісім головних гріхів. У бесідах отцівських наставник в подвижництві святий Касіян говорить про мету життя, про духовне міркування, про ступені зречення від світу, про бажання плоті і духу, про вісім гріхів, про лиха праведників, про молитву. У подальші роки преподобним Касіяном написане ще чотирнадцять бесід: про довершену любов, про чистоту, про Божу допомогу, про розуміння Писання, про дарування Божі, про дружбу, про вживання мови, про чотири роди ченців, про життя самітницьке і спільножитне, про покаяння, про піст, про нічні спокуси, про змертвління духовне, дано тлумачення слів "чого не хочу, це чиню". У 431 році святий Іван Касіян написав свій останній твір проти Несторія, в якому зібрав проти єресі думки багатьох східних і західних вчителів. У своїх творах преподобний Касіян грунтувався на духовному досвіді подвижників, зауважуючи шанувальникам Блаженного Августина (пам'ять 28 червня), що "благодать далеко найменше можна захищати пишними словами і говірким змаганням, діалектичними силогізмами і красномовством Цицерона". За словами преподобного Івана Ліствичника (пам'ять 30 березня), "великий Касіян міркує чудово і піднесено". Святий Іван Касіян Римлянин мирно спочив в 435 році.

Повну версію православного календаря на 2020 рік можна переглянути тут

Читайте найоперативніші новини "МБ" у Facebook і Telegram
13-03-2020, 09:00
Коментарів 0 Переглядів 1 577

Теги -

За донат у сто гривень можна виграти айфон останньої версії.
Низка населених пунктів залишиться без електрики через ремонт обладнання
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі


Щаслива, що змогла хоч трішки допомогти. Блог Галини Олійник
Дуже сподіваюся, що з кошенятами надалі все буде гаразд
Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

Вчора попрощалися із 19 військовослужбовцями 10 окремої гірсько-штурмової бригади "Едельвейс"

Раннє виявлення проблеми і правильна корекція слуху – гарантія того, що ви уникнете подальшого погіршення і забезпечите ефективне лікування та реабілітацію, а в результаті будете чути світ на повну!

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.