RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео |
Молодий буковинець » Новини Чернівців » Як працює перша інклюзивна кухня, яку відкрили у Чернівцях

Як працює перша інклюзивна кухня, яку відкрили у Чернівцях

У Чернівцях відкрили першу в Україні інклюзивну кухню. Молоді люди з інвалідністю виготовляють корисні продукти, які можна придбати.

Про це йдеться у публікації "МБ"



Ми завітали на інклюзивну кухню, яка знаходиться на вулиці Шевченка, 37. Приміщення складається з двох невеликих кімнат. У першій, власне, кухня, обладнана сучасною виробничою технікою. Є тут холодильник, електрична сушарка, конвекційна піч, слайсер, столи, посуд. На поличках стоять ящики з фруктами, ягодами, горіхами, баночками меду.

Друзі зібрали кошти

– На кухні працює шестеро молодих людей з інвалідністю віком від 18 до 35 років, – розповіла організаторка Валерія Мартинюк. – Готуємо корисну смачну їжу. Робимо все з великою любов’ю. Нашою торговою маркою став логотип "Кранчі з любов’ю". Ось граноли, які можна їсти на сніданок або перекусити ними. Будемо також виготовляти арахісову пасту, батончики. Словом, все, що корисне для організму і не містить цукру. Під час відкриття кухні ми презентували вироби – все вмить розкупили, майже нічого не залишилося

Відкрити інклюзивну кухню Валерія мріяла давно. До цього вона організувала денний центр для соціально-побутової адаптації молоді з інвалідністю "Любов, яка лікує". Тут люди з особливими потребами можуть розвиватися та реалізовувати здібності, займатися творчістю, цікаво проводити час.

– Спілкуючись із цими молодими людьми, я зрозуміла, що вони потребують соціалізації та навчання тих навичок, які знадобляться у подальшому житті, допоможуть працевлаштуватися, – пояснила дівчина. – Готування було однією з наших улюблених справ у центрі. Починали з простого: печена картопля, деруни. Експериментували, вигадували щось нове. Я довго не могла втілити свою мрію про інклюзивну кухню, але не втрачала віри, що колись це станеться. Нарешті знайшла це приміщення, оформилася як підприємець. Воно підходить для кухні: стіни з кахлю, підлога покрита плиткою, отож їх легко помити та продезінфікувати. Провели воду, зробили додаткове освітлення, встановили витяжку. Майже три місяці орендували приміщення, проте нічого більше не могли робити, бо не мали коштів. Зрештою, мої друзі організовували соціальний проєкт і буквально за декілька годин зібрали для нас приблизно 60 тисяч гривень. За ці гроші ми придбали необхідне обладнання. Спершу я думала: "Ого, як багато коштів, що я буду з ними робити?" . А виявилося, що на все не вистачає. У нас немає вивіски, треба відремонтувати вхідні двері, купувати сировину для продукції, платити щомісяця податок і за оренду приміщення.

"Люблю різати горіхи"

У другій кімнатці переодягаються кухарі. Виходять у фірмовому одязі: курточках, шапочках, фартухах.

– Мені дуже подобається працювати на кухні. Я вже навчився готувати, – хвалиться Макс. – Особливо люблю різати горіхи – ніхто так не вміє. Три роки відвідую денний центр, який керує Валерія. Там весело. Ми спілкуємося, разом святкуємо дні народження, ходимо в кіно.

Ірина миє фрукти. "Я знайома з Валерією більше року. Вона допомогла мені знайти своє місце в житті, – запевнила Ірина. – У мене ДЦП. Мої батьки вчителі, тому дуже хотіли, щоби я здобула вищу освіту. Закінчила економічний факультет Кам’янець-Подільського університету. Проте на роботу влаштуватися важко. А тут мене прийняли з любов’ю. Я знайшла багато друзів, навчилася готувати граноли. Це сніданок, який складається з декількох видів круп’яних пластівців, горіхів, сухофруктів, ягід, меду, шоколаду та інших інгредієнтів. Дуже смачно і корисно. Зможу допомагати Валерії з бухгалтерськими справами".

Ліза пробує різати на слайсері апельсини тонкими скибочками. Валерія показує, як це правильно робити. "Я приходжу сюди щодня, хочу навчитися все робити сама, – каже Ліза. – Мені тут дуже подобається, бо вдома сумно одній".

– Ми повинні самі собі допомогти, незважаючи на інвалідність, – переконана Валерія. – Прибутки отримуємо поки що невеликі. Будемо придумувати нові рецепти виробів, які , сподіваємося, сподобається покупцям.

Ми придбали великий пакет бананово-шоколадної граноли, яку виготовили кухарі інклюзивної кухні. Вони запевнили, що дуже смачно з молоком або йогуртом.

Інклюзивна кухня працює щодня з 10:00 до 18:00.

Хто хоче допомогти людям з інвалідністю

ПриватБанк, картка 4731219600313807

Валерія Мартинюк, телефон +380954859256.

Як працює перша інклюзивна кухня, яку відкрили у Чернівцях

Як працює перша інклюзивна кухня, яку відкрили у Чернівцях

Як працює перша інклюзивна кухня, яку відкрили у Чернівцях

Як працює перша інклюзивна кухня, яку відкрили у Чернівцях

Як працює перша інклюзивна кухня, яку відкрили у Чернівцях

Як працює перша інклюзивна кухня, яку відкрили у Чернівцях


Надія БУДНА

Читайте найоперативніші новини "МБ" у Facebook і Telegram
Редактор: Надія Будна
8-03-2020, 18:59
Коментарів 0 Переглядів 4 847

Теги -
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі


«Зараз найгостріша фаза». Блог Ігоря Буркута
Зараз найактивніша фаза російсько-української війни, яка розпочалася ще у 2014 році
Чому всі заздрять українцям? Блог Ярослава Волощука
Не знаю, чи робив хтось дослідження, хто у світі найбільше задоволений своєю владою
ВІДЕО Переглянути все відео

Провайдер INTELEKT пропонує декілька надійних способів залишатися онлайн незалежно від перебоїв з електропостачанням.

Уже цієї неділі – 24 листопада – у Чернівцях, за сприянням "Словацько-Українського культурно-освітнього товариства", відбудеться зустріч із представниками освітньої програми Free Student.

22 серпня 2023 року Президент України підписав закон, що стосується обов’язкового облаштування бомбосховищ у новобудовах. Як відреагували на ці зміни забудовники й що вони вважають пріоритетним у процесі зведення своїх новобудов, ми поцікавилися у Василя Воєвідка, генерального директора відділу продажів будівельної компанії "Родоліт".

В Україні є чимало компаній, що працюють в галузі архітектурного проєктування та дизайну. У міру того, як між ними зростає конкуренція, підвищується і професійний рівень архітектурних бюро. Про особливості роботи одного з таких чернівецьких бюро ми розпитали у Дарії Олексюк, операційного директора бюро архітектури та дизайну DAR group&partners.