RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

6 Пт. Прп. Тимофія. Свтт. Євстафія та Георгія.

Преподобний Тимофій, що в Символах (795)

Яке сьогодні свято відзначають за церковним календарем


Преподобний Тимофій пустинник, родом італієць, з юних років трудився в монастирі, званому "Символи" в Малій Азії, при горі Олімп. Архімандритом обителі був преподобний Феоктист. Святий Тимофій був його учнем і товаришем за навчанням преподобного Платона, сповідника Студійного (+ 814; пам'ять 18 квітня).

Дійшовши до вищих ступенів духовної досконалості, він отримав від Бога дар зцілення хвороб і вигнання нечистих духів. Багато років преподобний провів у відлюдництві, поневіряючись по пустелях, горах і лісах, день і ніч підносячи молитви до Господа Бога. Помер він в глибокій старості, у 795 році.



Святитель Євстафій, архієпископ Антіохійський

Яке сьогодні свято відзначають за церковним календарем


Святитель Євстафій, архієпископ Антіохійський (323 - 331) народився в Сіді Памфілійського у другій половині III століття. Він був єпископом міста Берії, користувався любов'ю і повагою народу і за клопотанням пастви був возведений отцями I Вселенського Собору (325) на Антіохійську кафедру.

Святитель Євстафій був глибоко освіченою Богословом, а також відрізнявся великими знаннями в науках світських. Коли на Сході стала розповсюджуватися єресь Арія, який не визнавав єдиносущності Сина Божого з Отцем, святитель Євстафій ревно боровся - усно і письмово - за чистоту Православної віри. У 325 році святим рівноапостольним царем Костянтином Великим (306 - 337) був скликаний I Вселенський Нікейський Собор. Першим головою на цьому Соборі був святитель Євстафій. Собор засудив вчення Арія і виклав Православне сповідання в Символі віри. Несамовитого Арія, як назвав його святитель Євстафій, не побажав відмовитися від свого омани, і його однодумців Собор, позбавивши сану, відлучив від Церкви. Проте серед єпископів, які підписали Нікейський Символ, були і такі, які співчували єресі Арія і підписали акти Собору не за переконанням, а боячись відлучення. Після Собору почалися їх підступи проти святителя Євстафія. З великою хитрістю вони добилися його згоди на скликання в Антіохії Помісного Собору. Підкупивши одну блудницю, вони намовили її з'явитися на Собор з грудним немовлям і лжесвідчити про те, що батьком немовляти є святитель Євстафій. Порушуючи Апостольські правила про те, що звинувачення на священнослужителя слід приймати при підтвердженні двох свідків, аріани оголосили святителя Євстафія позбавленим влади. Він без суду був відправлений на заслання, у Фракію. Але хибність звинувачення незабаром відкрилася: тяжко захворівши після наклепу, жінка розкаялася, закликала кліриків і в присутності багатьох людей сповідала свій гріх. Проте до цього часу святий Костянтин Великий помер, і на престол вступив його син Констанцій (337 - 361), який розділяв єретичні погляди Арія і покровительствував аріанським єпископам. Святитель Євстафій і на засланні так само ревно боровся за Православ'я. Помер на засланні, в місті Филипах або Траянополі, в 337 році.

II Вселенський Собор, що відбувся в 381 році в Константинополі підтвердив Православний Символ віри, який так ревно захищав святитель Євстафій. Аріанське псевдовчення було ще раз віддане анафемі як єресь.

В 482 р. мощі святителя Євстафія з честю були перенесені з Филип в Антиохію до великої радості антиохійців, які не переставали почитати і любити свого Патріарха-сповідника.

Святителя Євстафія шанували великі святителі IV століття Василій Великий, Іоанн Золотоустий, Афанасій Александрійський, Епіфаній Кіпрський, Анастасій Синаїт і Ієроним. Відомий церковний історик єпископ Феодорит Кирський називає святителя Євстафія стовпом Церкви і благочестя, нарівні зі святителем Афанасієм Александрійським та іншими єпископами, головними поборниками Православ'я.

Святитель Георгій, єпископ Амастридський

Яке сьогодні свято відзначають за церковним календарем


Святитель Георгій єпископ Амастридський походив з міста Кромни, поблизу міста Амастриди біля Чорного моря. Благочестиві і знатні батьки його Феодор і Мігефуса дали йому хорошу освіту, духовну і світську. Святий Георгій віддалився до Сирікийських гір, прийняв чернецтво і став вести суворе подвижницьке життя під керівництвом відлюдника. Після смерті старця святий Георгій поселився в чернечій обителі у Вонісі, і там продовжував свої подвиги. Після смерті єпископа міста Амастриди він був вибраний кліром і народом в єпископа і рукопокладений в Константинополі архиєпископом Тарасієм (784 - 806; пам'ять 25 лютого). Прибувши до Амастриди, святитель Георгій невпинно повчав свою паству, піклувався про прикрасу храмів, був захисником вдів і сиріт, кормителем жебраків і всім виявляв приклад Богоугодного життя. Силою молитви він відігнав від міста Амастриди сарацин, що спустошували її околиці; позбавив від смерті безневинно засуджених в місті Трапезунті амастридських купців. Святитель Георгій упокоївся мирно - 16 березня - серед своєї пастви в часі правління імператора Никифора I (802 - 811).

Повну версію православного календаря на 2020 рік можна переглянути тут

Читайте найоперативніші новини "МБ" у Facebook і Telegram
6-03-2020, 09:00
Коментарів 0 Переглядів 1 141

Теги -

“Буковинка” втретє поспіль взяла гору над “Балтою” та здобула бронзові медалі Суперліги-Дмарт сезону 2023/24
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні



Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.