RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

5 Чт. Прп. Агафона. Свт. Льва. Сщмч. Садока. Блгв. кн. Ярослава Мудрого

Благовірного князя Ярослава Мудрого

Яке сьогодні свято відзначають за церковним календарем


Син рівноапостольного хрестителя Русі - великий князь Київський Яросла́в Му́дрий. За часів його князювання з'явилися перші російські монастирі. У 1030 році Ярослав заснував обителі Святого Георгія в Новгороді і Києво-Печерський монастир у Києві. Саме він повелів по всій Русі "творити празник" святого Георгія відомий ще як Юр'їв день.



За наказом Ярослава Мудрого був виданий Церковний устав, а також зведення законів давньоруського права - "Руська правда". У 1051 році, зібравши єпископів, великий князь сам призначив митрополитом Руським Іларіона, вперше без участі Константинопольського патріарха. У 2005 році, з благословення патріарха Олексія Другого, 5-е березня було внесене в місяцеслів як день поминання благовірного князя Ярослава Мудрого.

Детальніше читайте на УНІАН: https://religions.unian.ua/holidays/893027-5-bereznya-den-pamyati-blagovirnogo-knyazya-yaroslava-mudrogo-hi-st.html


Преподобний Агафон, чудотворець Києво-Печерський

Яке сьогодні свято відзначають за церковним календарем


До числа угодників і чудотворців Києво-Печерських належить також і преподобний Агафон. Як і по більшість Печерських святих про преподобного Агафона збереглося дуже мало відомостей. Знаємо, що він трудився в Києво-Печерському монастирі в ХIII-ХIV століттях. Він був цілителем хвороб і мав дар пророцтва. Святий знав заздалегідь про день своєї смерті. Мощі його спочивають в Дальніх печерах Києво-Печерського монастиря.

Преподобний Лев, єпископ Катанський

Яке сьогодні свято відзначають за церковним календарем


Святий Лев був єпископом у місті Катанія, в Сицилії. Він славився добротою і милосердям, християнською любов'ю до жебраків і мандрівників. Господь удостоїв його дару зцілення від різних хвороб і чудотворення. За часів єпископства святого Лева в Катанії жив чарівник Іліодор, який вражав народ помилковими чудесами. Він раніше був християнином, але потім таємно зрікався Спасителя і став служителем диявола. Святитель Лев часто переконував Іліодора відстати від злих справ і звернутися до Бога, але марно. Одного разу Іліодор дійшов до такої зухвалості, що, увійшовши в храм, де єпископ здійснював Богослужіння, своїм волхвуванням справив там сум'яття і спокусу, намагаючись влаштувати безчинства. Бачачи народ, навіжений по чаклунському навіюванню, святий Лев зрозумів, що час лагідних умовлянь минув. Він спокійно вийшов з вівтаря і, обв'язавши шию чародія своїм омофором, вивів його з храму на площу. Там він змусив Іліодора зізнатися у всіх злочинах, наказав розвести вогнище і без коливань вступив разом з чарівником у вогонь, утримуючи його омофором. Так вони стояли у вогні, поки Іліодор не згорів, а святитель Лев, силою Божою, залишився неушкодженим. Це чудо ще за життя прославило преподобного Льва. Коли преподобний упокоївся, при його гробі отримала зцілення кровоточива жінка. Тіло святого було покладено в храмі святої мучениці Лукії, створеному ним самим, а згодом мощі його були перенесені до церкви святителя Мартина Милостивого, єпископа Турського (пам'ять 12 жовтня).

Священномученик Садок, єпископ Персидський

Священномученик Садок, єпископ Персидський, і з ним 128 мучеників постраждали в Персії при царі Сапорі II, Святий Садок був наступником священномученика Симеона (пам'ять 17 квітня). Одного разу він побачив сон, в якому святий Симеон попереджав його про майбутню мученицьку смерть. Стоячи у великій славі на вершині сходів, що сягали Небес, святитель Симеон сказав: "Зійди до мене, Садоку, і не бійся - я вчора зійшов, а ти зійди сьогодні". Незабаром цар Сапор, що розпочав гоніння на християн, повелів узяти святого Садока разом з його кліром і паствою. Всього було схоплено 128 чоловік, в їх числі 9 дів. Вони були кинуті до в'язниці, де протягом п'яти місяців їх жорстоко катували, примушуючи відректися від християнської віри і поклонитися сонцю і вогню. Святі мученики безтрепетно відповідали: "Ми - християни і поклоняємося Єдиному Богові". Вони були засуджені на усічення мечем.

Повну версію православного календаря на 2020 рік можна переглянути тут

Читайте найоперативніші новини "МБ" у Facebook і Telegram
5-03-2020, 09:00
Коментарів 0 Переглядів 1 368

Теги -

Триває збір коштів на деталі до них, закликаємо всіх небайдужих долучитися
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі

Організаторка виставки запрошує охочих на Фестиваль писанкарства, який відбудеться в суботу, 20 квітня, в Центрі культури "Вернісаж"


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.