RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Чернівці славляться старовинними храмами різних віросповідань, які приваблюють туристів із усієї України та зарубіжжя.

Відомий австрійський письменник Карл-Еміль Францоз, який кілька років жив у нашому місті, писав: "Тому, хто прибуває сюди, робиться якось дивно на душі: він раптом знову на Заході, де можна зустріти освіченість, вихованість і білу скатертину".



Невідома Буковина: історії головних храмів міста


Головна архітектурна перлина Чернівців – унікальний ансамбль колишньої Резиденції митрополитів Буковини і Далмації, який включений до списку культурної спадщини ЮНЕСКО. Такої честі удостоїлася й університетська церква Трьох святителів. Перший камінь у її фундамент заклав митрополит Євген Гакман у 1867 році. Над оздобленням храму працювали фахівці високого рівня. Ліпні прикраси для 12 капітелей вежі виготовила віденська скульпторка Анна Гофман.

Пензлю Карла Йобста належать темперні розписи з біблійними сюжетами: Різдвом Христовим, Воскресінням, сходженням Святого духа та зображення чотирьох євангелістів. Буковинський маляр Епамінандос Бучевський розмалював інтер’єр церкви декоративними орнаментами. У радянський період культову споруду закрили, встановили тут обчислювальну машину. Керівництву університету вдалося зберегти прекрасні розписи та іконостас від знищення. Зараз у храмі проводять богослужіння студенти-теологи, зокрема й грецькою та старослов’янською мовами.

Невідома Буковина: історії головних храмів міста


Миколаївська церква на вулиці Сагайдачного – найстаріша дерев’яна культова споруда в Чернівцях. Це пам’ятка архітектури національного значення. Існують легенди, що в ній молилися гетьмани Петро Сагайдачний під час Хотинської війни 1621року та Іван Мазепа після поразки під Полтавою 1709-го. Та нібито в ній відспівували старшого сина Хмельницького Тимоша, за що її називають "козацькою".

Насправді церква була споруджена значно пізніше – приблизно 1748 року боярином Строєскулом. Стіни складені з дубових брусів, дах покритий дранкою та увінчаний трьома кованими хрестами. 14 листопада 1992 року у церкві сталася пожежа, яка понищила пам’ятку. Її вдалося відреставрувати та освятити в грудні 1994-го.

Невідома Буковина: історії головних храмів міста


Храм Святої Параскеви Сербської є одним із найдавніших у нашому місті. Його будівництво розпочалося у 1843 році. Багато зусиль до зведення церкви доклав тодішній настоятель Андрій Василович, який пожертвував на богоугодну справу власні кошти. Завершити будівництво, яке затягнулося майже на два десятиліття, допоміг Буковинський православний релігійний фонд. Церква була освячена у лютому 1862 року єпископом Євгеном Гакманом. У 1890-му сталася пожежа, від якої постраждали іконостас та настінні розписи. Відновили їх Євген Максимович та Йоганн Післер.

У цьому храмі служба Божа завжди правилася українською мовою. Саме тут у 1864 році місцеві русини відзначали треті роковини смерті Тараса Шевченка. Його прихожанами були Юрій Федькович і Сидір Воробкевич. У 1906 році при храмі заснували Товариство руських православних священиків на Буковині , "щоби кожен русин міг в своїй мові служити слова Божого в церкві". Храм діяв до 1962 року. Потім тут розміщувалися склад, шаховий клуб. Ще до проголошення незалежності віряни повернули собі будівлю. Церква набула статусу кафедрального собору Чернівецької єпархії УПЦ КП.

Невідома Буковина: історії головних храмів міста


Римо-католицький костел Воздвиження Всечесного Хреста – перша мурована релігійна споруда міста. Він ніколи не був зачинений, і тут завжди відбувалися богослужіння. Будівництво костелу затягнулося майже на три десятиліття, оскільки його постійно супроводжували якісь нещастя, зокрема двічі обвалювалася вежа. Освятили його 29 липня 1814 року. Спеціально для цісаря спорудили трон, де він сидів під час богослужіння. На зовнішній бічній стіні зберігся найстаріший на Західній Україні сонячний годинник, який показує віденський час. Ще один годинник встановили на вежі – він досі працює.
Прихожанами костелу були урядовці, професори, юристи та багато шанованих мешканців міста. У 1929 році парафія налічувала понад 20 тисяч вірян. У 1945-му залишилося трохи більше тисячі. Парохом костелу тривалий час був Йозеф Шмідт – почесний доктор університету. Ще за життя у храмі встановили меморіальну дошку з його барельєфом. Служба Божа у костелі проводиться польською та українською мовами, її супроводжує гра на органі. Тут молився син останнього імператора Отто фон Габсбург.

Невідома Буковина: історії головних храмів міста


Собор Успіння Пресвятої Богородиці на вулиці Руській – перша на Буковині греко-католицька церква, якій понад 200 років. Заможний буковинський боярин Тадей Туркул подарував земельну ділянку та пожертвував значні кошти на будівництво. В Італії замовили іконостас та два вівтарі. Згодом храм перебудували за проектами Володимира Залозецького. При ньому заснували братство Святого апостола Тадея та перше жіноче товариство Буковини "Мироносиці". Сюди декілька разів навідувався митрополит Андрей Шептицький. Парафіянами були професор Степан Смаль-Стоцький, письменниці Ольга Кобилянська та Ірина Вільде. У 1961році церкву зачинили, перетворивши її на склад. Відкрили її у 1991-му. Священики та віряни власними силами відновили храм.

У вересні 2017 року була утворена Чернівецька єпархія УГКЦ, яку очолив єпископ Йосафат Мощич, а церква набула статусу кафедрального собору. Тут двічі проводив богослужіння глава УГКЦ Святослав. Святинею собору є чудотворна ікона Чернівецької Божої Матері "Надія безнадійним". Молитва перед нею дарує щастя материнства.

Невідома Буковина: історії головних храмів міста


Будівництво Святодухівського кафедрального собору затягнулося на 20 років. Розповідають, нібито за основу був взятий проект Ісакіївського собору в Санкт-Петербурзі. Матеріали – цеглу, вапно, білий камінь, керамічну плитку – виготовляли або добували на Буковині. Також залучали місцевих майстрів. Витрати на будівництво склали близько 200 тисяч флоринів.

Храм вражає своїми розмірами: довжина 56 метрів, найбільша ширина – 30, висота – 46. Тут може вміститися майже чотири тисячі прихожан. Відкриття відбулося 4 липня 1864 року . Собор освятив єпископ Євген Гакман, який став першим буковинським митрополитом. Колись за кафедральними годинниками чернівчани звіряли свої дзигарки. За радянських часів у храмі знаходилася художня галерея.
Фото
Проект Вірменської церкви розробив відомий чеський архітектор Йозеф Главка, який був автором архітектурного комплексу Резиденції буковинських митрополитів. Її будівництво завершилося у жовтні 1875 року. Його оцінювали у 70 тисяч флоринів. Зокрема, дві тисячі флоринів надав цісар Франц Йосиф, а 500 флоринів пожертвувала цісарева Августа. Біля входу стояли дві скульптури із пісковику – святих апостолів Петра і Павла.

Вірменська церква діяла до приходу радянської влади. Потім її перетворили на склад. Сторож забрав скульптури святих і встановив їх на могилі своєї дружини. Згодом їх повернули на місце біля церкви. У 1986 році приміщення передали філармонії під зал органної музики.

Невідома Буковина: історії головних храмів міста


Церква Святого Миколая на вулиці Руській дивує незвичайними крученими куполами. Вона збудована за зразком одного із шедеврів румунського середньовічного зодчества – православного Успенського собору в місті Куртя-де-Арджеш, де знайшли свій останній спочинок румунські королі. Основні роботи проводила місцева фірма "Граніт". Дах покрили кольоровою черепицею. Іконостас виготовили у Бухаресті, німби святих позолочені. З Трансільванії привезли два дзвони, які важили 948 та 592 кілограми. Храм освятили 6 грудня 1939 року. Навіть у радянський період тут інколи не переривалося богослужіння.

Невідома Буковина: історії головних храмів міста


Автором проекту єзуїтського костелу Найсвятішого серця Ісуса був найвідоміший зодчий Чернівців, директор промислової школи Йозеф Ляйцнер. Земельну ділянку на тодішній площі Фердинанда місто пожертвувало церковній громаді безкоштовно. У червні 1891 року було закладено наріжний камінь під майбутній костел. Будівництво обійшлося в 175 тисяч флоринів. Гроші збирали по всьому світу. З Еденбурга (Німеччина) привезли три дзвони. Найбільший, що важив 20 центнерів, називався "Серце Господа Ісуса". Орган, який встановили в костелі, коштував п’ять тисяч флоринів.

Восени 1894 року храм освятили. Богослужіння тут правили трьома мовами: польською, українською та німецькою. Наприкінці 1950-х років костел закрили. Тут розмістили обласний архів. Знищили красиві нижні вітражі на вікнах, розікрали церковне начиння. Зникли дзвони та унікальний годинник із вежі, який сповіщав час на всі чотири сторони світу. Орган, який вважали одним із кращих у Східній Європі, викинули на подвір’я. За переказами, один зі сторожів зробив з трубочок огорожу навколо своєї сільської садиби. У 2010 році архів вивезли, а костел передали церковній громаді. Костел поступово відновлюється, тут проводять богослужіння.

Читайте найоперативніші новини "МБ" у Facebook і Telegram
Редактор: Микола Кобилюк
1-03-2020, 22:00
Коментарів 0 Переглядів 4 955

Теги -
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.