RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

1 Нд. Сиропусна. Прощена. Адамове вигнання. Сщмч. Мчч. Валента, Павла, Порфирія, Селевкія, Феодула, Юліана, Самуїла, Іллі, Даниїла. Прп. Феодора, Мч. Мини. Початок Великого посту.

Святі 12 мучеників

Яке сьогодні свято відзначають за церковним календарем


Святі 12 мучеників - Памфіл пресвітер, Валент (Уалент) диякон, Павло, Порфирій, Селевкій, Феодул, Юліан, Самуїл, Ілля, Даниїл, Єремія, Ісая постраждали під час гоніння на християн, піднятого імператором Діоклетіаном в 308 - 309 роках в Кесарії Палестинській. Святий мученик Памфіл, уродженець міста Беріт (Бейрут), здобув освіту в Александрії, після чого був поставлений пресвітером в Кесарії. Він багато потрудився над звіренням і виправленням текстів Нового Завіту, пошкоджених переписувачами. Виправлені копії святий Памфіл переписував і розсилав охочим їх мати. Таким чином ним були навернено до Христа багато язичників. Його трудами і турботами в Кесарії була зібрана велика бібліотека духовних книг, що служила християнській освіті.



Блаженний Ієроним (IV - початок V ст.) Дуже шанував святого Памфіла і вважав себе щасливим, бо знайшов і зберігав у себе деякі його рукописи. Святому Памфілу в благовісті віри Христової діяльно допомагали святий Валент, диякон Елійської церкви, людина похилого віку, який прекрасно знав Священне Писання, і святий Павло, що горів вірою і любов'ю до Христа Спасителя. Всі троє були вкинені на 2 роки до в'язниці правителем Кесарії Палестинської Урбаном. До правління його наступника Фірміліана в Єгипті були засуджені та відправлені в Кілікію (Мала Азія) на золотоносні родовища 130 християн. Їх проводжали до місця вигнання п'ять юнаків-братів. На зворотному шляху до Єгипту вони були затримані в Кесарії і кинуті до в'язниці за сповідання Христа. Юнаків привели на суд до Фірміліана разом з ув'язненими раніше святими Памфілом, Валентом і Павлом. Назвавшись іменами старозавітних пророків - Іллі, Єремії, Ісаї, Самуїла і Даниїла, на питання про їх батьківщину юнаки відповідали, що вони громадяни Єрусалиму, розуміючи під цим небесний Єрусалим. Фірміліан нічого не знав про місто з такою назвою, так як на місці Єрусалиму, зруйнованого імператором Титом в 70 році, було побудоване імператором Адріаном (117 - 138) місто, зване в той час Елій-Адріан. Фірміліан довго мучив юнаків, намагаючись дізнатися місце розташування невідомого міста і схилити юнаків до віровідступництва, нічого не добившись, правитель віддав їх на усічення мечем разом з Памфілом, Валентом і Павлом.

Перш за все довелося постраждати слузі пресвітера Памфіла 18-річному юнакові Порфирію, лагідному і смиренному. Почувши про винесений смертний вирок мученикам, він просив дозволу у правителя поховати тіла засуджених після їх страти, за що був убитий і відданий для спалення на вогнищі.

Свідок цього мучеництва, благочестивий християнин Селевкій, колишній воїн, вітаючи подвиг страждальців, підійшов до Памфіла перед стратою і розповів йому про мученицьку кончину святого Порфирія. Він тут же був схоплений воїнами і, за велінням Фірміліана, усічений мечем разом із засудженими.

Один із слуг правителя, Феодул, людина похилого віку і таємний християнин, вітаючи мучеників, ведених на страту, поцілував їх і просив помолитися за нього. Він був приведений воїнами на допит до Фірміліана і за наказом останнього розіп'ятий на хресті.

Юнак Юліан, родом каппадокієць, підходячи до Кесарії, побачив тіла святих, кинуті без поховання на поживу звірям, Підійшовши до них, Юліан схилив коліна і поцілував тіла страждальців. Ті, що стояли осторонь воїни схопили його, повели до правителя, який засудив святого Юліана на спалення. Тіла всіх 12-ти мучеників перебували без поховання протягом 4-х днів. Ні звірі, ні птахи не торкнулися їх. Збентежені цією обставиною, язичники дозволили християнам взяти тіла мучеників і поховати їх.

Преподобний Феодор Мовчазний Києво-Печерський

Одним із подвижників Києво-Печерської обителі і небесних заступників міста Києва та й усієї Української землі є преподобний Феодор Мовчазний. Подвизавсь в Печерському монастирі преподобний у ХІІІ столітті.Преподобний Феодор іменується мовчазним, бо, крім багатьох інших подвигів, відрізнявся особливо мовчанням. Мовчання було для нього шляхом до повсякчасного богомислення, засобом до того, щоб розум його не розважався нічим земним, щоб його язик ні в чому не грішив. Таким житієм він догодив Господу і отримав від Нього дар чудотворення, який і тепер являє над тими, що приходять з вірою і поклоняються святим його мощам, які спочивають у Дальніх печерах Києво-Печерської Лаври.

Повну версію православного календаря на 2020 рік можна переглянути тут

Читайте найоперативніші новини "МБ" у Facebook і Telegram
1-03-2020, 09:00
Коментарів 0 Переглядів 1 236

Теги -

Військовий помер 3 травня від серцевого нападу під час відпустки додому

Цей правовий режим діятиме щонайменше ще 90 днів, а саме до 11 серпня 2024 року
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі

Рух легкового транспорту спрямовують в об'їзд через вулицю Зелену


Щаслива, що змогла хоч трішки допомогти. Блог Галини Олійник
Дуже сподіваюся, що з кошенятами надалі все буде гаразд
Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

Вчора попрощалися із 19 військовослужбовцями 10 окремої гірсько-штурмової бригади "Едельвейс"

Раннє виявлення проблеми і правильна корекція слуху – гарантія того, що ви уникнете подальшого погіршення і забезпечите ефективне лікування та реабілітацію, а в результаті будете чути світ на повну!

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.