RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Ковалюк хоче, щоб Чернівці передали ОДА 80 соток землі під житло учасникам АТО

Чернівецька міська рада має намір виділити управлінню капітального будівництва Чернівецької ОДА земельну ділянку площею 0,8000 га на вулиці Сумській для користування для будівництва і обслуговування багатоквартирного житлового будинку для потреб учасників АТО/ООС.

Як повідомляє molbuk.ua, відповідний проект рішення сьогодні на черговій сесії міськради "з голосу" запропонував до розгляду та ухвалення депутат міськради, перший заступник голови Чернівецької ОДА Богдан Ковалюк.



Його пропозицію включити це питання до порядку денного третім у черзі підтримали 22 депутати, рішення прийнято.

"Мова йде про те, що у нас в області залишились 30 осіб першої і другої групи інвалідів - учасників війни з Росією на сході, які не забезпечені житлом. Адміністрація провела аналіз наявних ресурсів і знайшла 10 квартир. Але все одно 18 квартир немає можливості забезпечити. Тому прошу включити цей проект рішення для того, щоб можна було по програмі, яка була озвучена 24 грудня на Раді регіонів, забезпечити даних осіб житлом і закрити це питання", – сказав Ковалюк, додавши, що він є автором проекту рішення, і воно оприлюднене сьогодні, 27 лютого.

Депутат фракції "Європейська солідарність" Василь Максимюк у своєму виступі сказав, що постанова Кабміну передбачає, що для інвалідів першої та другої групи повністю виділили гроші для забезпечення їх житлом.

"Нас інформували, що ця категорія забезпечена на 100% житлом. А сьогодні ви говорите про те, що в області ще є 18 чоловік. Чому ця інформація тільки сьогодні з’являється?", – поцікавився Максимюк.

На це Ковалюк повторив, що для тих учасників АТО, які проживають у Чернівцях, ОДА передбачила 10 квартир.

Ковалюк хоче, щоб Чернівці передали ОДА 80 соток землі під житло учасникам АТО


"Мова йде про ветеранів війни з Росією, ветеранів АТО/ООС, які проживають у Чернівцях. Такої інформації від нинішнього уряду не було. Якщо така інформація була надана попереднім урядом, то, напевно, щось не враховували. Але я думаю, що нам треба відштовхуватися не від того, хто і що сказав, а від того, що є люди, які воювали, і які по всіх нормах потребують покращення житлових умов", – відповів Богдан Ковалюк.

Міський голова Олексій Каспрук заявив, що Ковалюк не надає жодної конкретики щодо запропонованого проекту рішення.

"Яким чином за півроку ви збираєтесь на цих 80 сотках, які тільки сьогодні, можливо, рада прийме рішення... Немає ні проектної документації, ні землевідводу. Друге – ми розуміємо, що 80 соток це однозначно не 18 квартир, а цілий житловий комплекс на 200, а то і більше квартир. Тобто, хто це має фінансувати? Чому це міська рада, територіальна громада міста має виділяти цю землю управлінню капітального будівництва ОДА, якщо на сьогодні в нас у департаменті вже є виділена земельна ділянка для будівництва житла учасникам АТО, є проектно-кошторисна документація – до 40 млн грн одна секція... І ми можемо, умовно кажучи, після проведення тендеру через кілька місяців приступати до будівництва. Я хотів би почути конкретику", – сказав міський голова.

Депутат Богдан Ковалюк відповів мерові, що мова йде про тих учасників АТО, що "перебувають на обліку по державній програмі", а свою ініціативу назвав "гарною співпрацею міськради з ОДА для того, щоб забезпечити потреби не чиїсь, а потреби ветеранів війни".

"Чому УКБ? Бо є фахівці відповідні, які можуть дуже швидко провести всі необхідні процедури щодо розробки проекту і почати будівництво. Мова йде про те, щоб не залучати ресурси місцевих рад, а для того, щоб забезпечити житлом цих ветеранів".

Пізніше Каспрук додав, що він "так і не почув, яким чином буде фінансуватися будівництво житла".

"Таким самим чином, як зараз забезпечуємо 10 квартир – з наявного земельного фонду, частка будівництва спрямовується в обов’язковому порядку виключно на ветеранів АТО", – сказав Ковалюк.

Мер запитав у депутата: "Тобто, управління капітального будівництва ОДА знайде забудовника, який набудує там 300 квартир, і якусь частину квартир передасть учасникам АТО?".

Ковалюк попросив Каспрука "не маніпулювати".

"По тих прорахунках, це буде десь 100-150 квартир, з яких 18 буде спрямовано ветеранам АТО", – відповів Ковалюк.

Згодом міський голова сказав, що ініціатива Ковалюка може спричинити конфліктні ситуації.

"Мені здається, що ми черговий конфлікт створюємо знову з вашими рішеннями, які ви витягаєте "з рукава", – продовжив Каспрук.

Пропозицію Ковалюка підтримав секретар міськради Василь Продан, який закликав депутатів підтримати пропозицію щодо внесення цього питання до порядку денного сесії.

Натомість Каспрук запропонував інший спосіб вирішення ситуації з житлом для учасників АТО.

"Навіщо нам гратися в складні земельні схеми? Виставляємо земельну ділянку на аукціон, продаємо, і через нашу програму компенсуємо учасникам АТО на купівлю житла – на первинному або вторинному ринку", – повідомив міський голова.

Проте депутати вирішили дослухатись до пропозиції Богдана Ковалюка, підтримавши його пропозицію про розгляд його проекту рішення третім у порядку денному сьогоднішньої сесії міськради.

Читайте найоперативніші новини "МБ" у Facebook і Telegram
Редактор: Микола Кобилюк
27-02-2020, 14:04
Коментарів 0 Переглядів 2 772

Теги -
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі

Ця вистава передбачена як для дорослих, так і для дітей


“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.