RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

13 Чт. Мчч. Кира та Іоана. Свт. Микити. Мчч. Віктора, Никифора, Клавдія, Диодора.

Безсрібники, мученики Кир та Іоан

Яке сьогодні свято відзначають за церковним календарем


Святий безсрібник Кир був відомим лікарем в місті Александрії, де народився і виріс. Він був християнином і лікував всіх хворих безкоштовно, не тільки подаючи допомогу в тілесних хворобах, але лікував також і душевні недуги, які бувають причинами тілесних хвороб. Проповідуючи Євангельське вчення, святий лікар багатьох язичників навернув до Христа.

Під час гоніння Діоклетіана (284 — 305) святий Кир пішов у Аравійську пустелю, де прийняв чернецтво, і продовжував там лікувати людей своєю молитвою, одержавши від Бога дар зцілювати всі хвороби.



У місті Єдесі в той час жив воїн Іоанн, благочестивий християнин. Коли почалося гоніння, він прийшов до Єрусалиму, і там, почувши про святого Кира, став його розшукувати, пішовши для цього в Александрію, потім в Аравію. Знайшовши святого Кира, Іоанн всією душею прив'язався до нього і став його вірним послідовником. Дізнавшись, що в Єгипті, в місті Каноп, схоплена християнка Афанасія з трьома юними дочками: Феоктистою — 15 років, Феодотією — 13 років і Євдоксією — 11 років, святі Кир та Іоанн поспішили прийти до них на допомогу, побоюючись, як би страх перед муками не примусив їх відректися від Христа. Вони відвідали їх у в'язниці і зміцнили в мужності перед майбутнім подвигом. Дізнавшись про це, правитель міста схопив святих Кира й Іоанна і, переконавшись в їх твердому і безбоязному сповіданні віри в Христа, піддав їх страшним тортурам на очах Афанасії та її дочок. Сповідниці так само стійко перенесли всі муки і були обезголовлені. Слідом за ними на тому ж місці стратили святих безсрібників Кира та Іоана (+ 311). Тіла їх християни поховали в церкві святого апостола і євангеліста Марка. У V столітті мощі святих Кира та Іоанна були перенесені з Канопу в Мануфін. Пізніше їхні мощі були перенесені в Рим, а звідти до Мюнхена (відомості поміщені 28 червня).


Святитель Микита, єпископ Новгородський, Києво-Печерський

Святитель Микита, єпископ Новгородський, в молоді роки вступив до Києво-Печерського монастиря і незабаром побажав піти у затвор. Ігумен попереджав його про передчасність такого подвигу для молодого інока, але він, понадіявшись на свої сили, не послухався. У затворі святий Микита впав у спокусу. Диявол явився йому у вигляді Ангела, і недосвідчений подвижник вклонився йому. Біс дав йому пораду, як вже досягнувшому досконалості: "Ти не молися, а тільки читай і вчи інших, а я буду молитися за тебе", - і став біля затворника, роблячи вигляд, що молиться за нього. Зваблений чернець Микита перевершив всіх у знанні книг Старого Завіту, а про Євангеліє ні говорити, ні слухати не хотів. Києво-Печерські старці прийшли до спокушеного і, помолившись, відігнали від нього біса.

Після цього преподобний Микита, залишивши з благословення старців затвор, жив у суворому пості та молитві, найбільше вправляючись у послуху та смиренні. Милосердний Господь, за молитвами святих старців, підніс його з глибини падіння на високу ступінь духовної досконалості. Згодом він був поставлений єпископом у Новгород і за своє святе життя був нагороджений від Бога даром чудотворення. Одного разу під час посухи він молитвою звів дощ з неба, іншим разом за його молитвою припинилася в місті пожежа. 13 років керував святитель Микита новгородською паствою і мирно відійшов до Господа у 1109 році. У 1558 році, за царя Івана Васильовича, відбулося прославлення святителя. Мощі його спочивають нині в церкві святого апостола Филипа у Новгороді.

Святі мученики Вікторин, Віктор, Никифор, Клавдій, Діолор, Серапіон і Папій

Ці святі мученики постраждали в Коринфі під час гоніння Декія ( 249 – 251рр.), в 251 році. Святі Вікторин, Віктор та Никифор були посаджені в кам’яну ступу і прмерли під ударами величезного кам’яного преса . Святий Клавдій упокоївся після відсічення рук і ніг. Святий Діодор був спалений, святому Серапіону відрубали голову, а святого Папія утопили в морі.

Повну версію православного календаря на 2020 рік можна переглянути тут

Читайте найоперативніші новини "МБ" у Facebook і Telegram
13-02-2020, 09:01
Коментарів 0 Переглядів 1 556

Теги -
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі

Вручення відбулося у приміщенні Чернівецької міської ради


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.