RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео |

Лікарню можна вибирати: сім важливих змін у медзакладах після медреформи

З першого квітня стартує медреформа у поліклініках для вузьких фахівців та у лікарнях. Пацієнти бояться, що доведеться платити великі гроші за операції, лікарі переживають, що буде важко працювати, йдеться у публікації "Молодого буковинця".

Заступниця голови Чернівецької ОДА Наталя Гусак, яка наразі курує медицину області, розповіла, що зміниться у лікарнях та поліклініках.



Терміново укласти декларацію із сімейним лікарем

З першого квітня пацієнт не зможе отримати жодної безкоштовної послуги без направлення сімейного лікаря. Тож з ним обов’язково має бути укладена декларація. Якщо декларація відсутня, Національна служба здоров’я, не буде оплачувати лікування.
Остаточний термін укладання декларації до 1 квітня 2020 року. Якщо декларації не буде, за усі медичні послуги доведеться платити. Наразі в Чернівецькій області декларації з лікарями уклали 75% пацієнтів.

НСЗУ буде закупляти послугу

Медичні заклади вторинного та третинного рівня (поліклініки, лікарні), будуть фінансуватися з держбюджету, але через Національну службу здоров’я. НСЗУ буде закупляти послугу в медзакладів. Це залежатиме від того, яку заявку подав медзаклад під час підписання договору. Наприклад, центральна районна лікарня має хірургічне та пологове відділення і на всі ці види медичної допомоги мають бути укладені договори з НСЗУ.
У лютому медзаклади вже мають подати заявки на фінансування тих видів медичної допомоги, які вони готові надавати. Тариф за медичні послуги розраховує НСЗУ, наразі цей проєкт на обговоренні.

Позбавлять ліцензії через вимагання грошей

Лікарню можна вибирати: сім важливих змін у медзакладах після медреформи


Договір з НСЗУ чітко передбачатиме, що не може бути жодної додаткової оплати від пацієнта за послугу, яку вже оплатило НСЗУ. Якщо будуть порушення і звернення від пацієнтів про вимагання грошей, то закладу загрожує позбавлення договірних відносин.

Пацієнти самі вирішуватимуть, де робити операцію

Пацієнт може сам вибрати лікарню, оцінивши обладнання, досвід лікарів, результативність лікування.
Наприклад, людині потрібно зробити планову операцію. Вона отримує направлення від сімейного лікаря, але там не вказується ні заклад, ні лікар, лише відділення. Пацієнт іде у лікарню, яку сам вибирає, і йому призначають час операції. Раніше пацієнт з району був би скерований у центральну районну лікарню. Тепер людина може піти лікуватися в медичний заклад іншого району чи навіть іншої області. Безкоштовна операція, медикаментозне забезпечення, все це буде входити у тариф.
Після одужання пацієнта в електронну медичну систему вносять інформацію про пролікований випадок і НСЗУ сплачує суму грошей, відповідно до тарифу.
В екстреному випадку швидка допомога везе у медичний заклад по маршруту пацієнта, враховуючи найменшу відстань.

Платні послуги у медицині

Лікарню можна вибирати: сім важливих змін у медзакладах після медреформи


Платні послуги у медицині з’являться, але їх не варто боятися. У лікарнях будуть запроваджені законні платні послуги. Зараз з усіма закладами області пропрацьовують перелік платних послуг, які вони можуть надати.
Наприклад, людина вирішила зробити обстеження на мамографі без направлення лікаря, тоді за це доведеться платити. У медзакладі сформують і затвердять вартість цієї послуги. Гроші платитимуть не як міфічний благодійний внесок, а на рахунок закладу, де їх можна буде контролювати.
Щодо пологів, то вони будуть безкоштовними, але пацієнт захоче якісного триразового харчування чи палату покращеного планування. Саме це і буде офіційною платною медичною послугою.

Яку зарплату отримуватимуть лікарі

Функціонування закладів комунального некомерційного підприємства передбачає, що можна прийняти колективні договори.
У них прописують, що зарплата лікаря залежатиме від кількості наданих послуг або кількості пролікованих випадків. Лікар має бути вмотивований надавати якісну медичну допомогу.
Зарплати лікарів будуть залежати від головних лікарів, наскільки вони зможуть справедливо розподілити суму фінансування, яка надійде від НСЗУ.

Від їдалень можуть відмовитися

У лікарнях, крім зарплат, є чимало супутніх витрат, наприклад, харчування, прання, утримання автотранспорту. Але комунальне некомерційне підприємство може відмовитися утримувати їдальню чи пральню. Можливо, буде дешевше замовляти таку послугу у приватних підприємців. І таким чином зекономити гроші, щоби формувати більший фонд оплати праці.

Читайте найоперативніші новини "МБ" у Facebook і Telegram
1-02-2020, 19:23
Коментарів 0 Переглядів 9 557


Храм Успіння Пресвятої Богородиці освятили у селі Горішні Шерівці

Чоловіка взято під варту без альтернативи внесення застави
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні



Ай – яй – яй – напали на рашку. Блог Ярослава Волощука
Сталося щось неймовірне, фундаментальне та неочікуване – піраміда перевернулася догори дригом
«То є мої гори! Я тут ґазда!»  Блог Юлії Пацаранюк
Цього місяця мені довелося побувати у Високих Татрах на території Польщі.
ВІДЕО Переглянути все відео

Стрічку знімали впродовж 10 днів у Карпатах та на кількох локаціях у Чернівцях

Навіщо після 40 років перевіряти очний тиск?– із цими та іншими запитаннями ми звернулися до директорки клініки мікрохірургії ока "Медікус-Чернівці" Анни Віталіївни РИБАРЧУК.

Одним засобів забезпечення комфорту є кондиціонери з функцією обігріву і охолодження. Ці пристрої не лише охолоджують повітря влітку, але й забезпечують тепло взимку, дозволяючи насолоджуватися ідеальним кліматом в оселі або офісі протягом усього року. Розглянемо, як ці кондиціонери можуть покращити ваше життя


Ми допоможемо тобі створити незабутні Reels, TikTok, подкасти, лекції та будь-який інший формат, який ти забажаєш. І найголовніше - ми створимо атмосферу, яка надихає! 🤩

"Контінентал Фармерз Груп" стартувала з посівом озимого ріпаку 2025 року врожаю. Першими сівалки зайшли на поля Компанії в Чернівецькій області. Загалом ріпак планують вирощувати на всіх кластерах "Контінентал" на сумарній площі 34,7 тис га. У підсумку структура посівних площ Компанії на новий сезон передбачає 88,8 тис. га під озимі культури, зокрема 40,9 тис. га — під озиму пшеницю та 13,2 тис. га — під озимий ячмінь.

Нещодавно у самому серці Чернівців відкрився новий паб Red Hops! Цей фірмовий заклад від улюбленої крафтової броварні вже став справжнім місцем притяжіння для поціновувачів крафту та гарного настрою. Відкриття пабу супроводжувалося благодійним концертом, на якому виступив відомий гурт "Гуцул Каліпсо". Зібрані кошти, а саме 57150 грн, будуть спрямовані на підтримку тактичної медицини для військових.