RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

22 Ср. Мч. Полієвкта. Прп. Євстратія чудотворця. Прор. Самея. Свт. Петра.

Святий мученик Полієвкт

Яке сьогодні свято відзначають за церковним календарем


Святий Полієвкт був язичником і служив вояком при імператорі Декії. У нього був близький друг-християнин, якого звали Неарх. Коли почалося гоніння на християн, Неарх якось сказав Полієвкту: "Друже, ми скоро розлучимось з тобою, мене заберуть на муки, а ти, швидше за все, відмовишся від дружби зі мною".

Полієвкт відповів йому, що бачив уві сні Христа, Який зняв з нього одяг і надів інший, світлий. "З цієї хвилини, - сказав він, - я готовий служити Господу Ісусу Христу". Святий Полієвкт вийшов на міську площу, розірвав царський указ про обов'язкове поклоніння ідолам, який там висів, і вибив з рук жерців ідолів, яких вони несли. Його тесть, правитель Фелокс, якому доручили виконати царський наказ, прийшов у жах від вчинку святого Полієвкта і заявив, що тепер він повинен буде померти.



"Іди, прощайся з дружиною і дітьми", - сказав він. Прийшла дружина і стала в сльозах благати чоловіка відмовитися від Христа, але святий Полієвкт залишився при своєму рішенні і схилив свою голову під меч ката і хрестився у власній крові в 259 році.

За часів святого рівноапостольного імператора Костянтина в Мелітіні був побудований храм в ім'я святого мученика Полієвкта. Як на Сході, так і на Заході мученик Полієвкт вшановується як охоронець клятв і договорів.

Преподобний Євстратій чудотворець

Яке сьогодні свято відзначають за церковним календарем


Преподобний Євстратій народився близько 772 року в селі Віцініана поблизу малоазійського міста Тарса (нині місто Тарсус в Туреччині). Його батьки Георгій і Мегефо були людьми заможними і побожними, виховали сина згідно Божим заповідям і дали йому гарну освіту.

У двадцятирічному зрости Євстратій покинув рідну домівку і відправився гору Олімп (т.зв. "Малий Олімп") в Віфінії, відомий центр чернецтва. Він вступив в Агаврскій монастир, де настоятелем був його дядько. Ігумен не хотів приймати в братію молодої людини, але коли переконався в щирості його намірів, то постриг його в ченці.

Святий Євстратій жив дуже аскетично, харчувався лише хлібом і водою, а ночами довго молився. У нього не було ніякого майна, крім одягу з овечої вовни.

Близько 810 року в обитель вдруге прийшов преподобний Іоанникій Великий і звернувся до ігумена з проханням побудувати йому келію поруч з монастирем. У роботах взяв участь святий Євстратій. Іоанникій передбачав долю Євстратія і наблизив його до себе, так що він став єдиною сполучною преподобного зі зовнішнім світом і отримав дар тлумачення віщувань старця. У 811 році Євстратій розтлумачив родичам імператора Никифора пророцтво про його швидку загибель на війні. Через деякий час він розповів родичам про долю імператора Ставракі. Преподобний часто розповідав старця про те, що відбувалося в світі, приводив до нього стражденних.

Після упокоєння ігумена Григорія братія обрала преподобного Євстратія новим настоятелем.

У той час на імператорський трон зійшов Лев II Вірменин (813-820), при якому розгорілася іконоборча єресь. Преподобному Євстратію і іншим монахам, які зазнали переслідувань іконоборців, довелося ховатися в горах і диких місцевостях. Святий оселився в келії Іоанникія Великого, ставши свідком багатьох його чудес. Преподобний Євстратій повернувся в свою обитель в 843 році і зібрав навколо себе братію. Молитва ніколи не сходила з вуст подвижника - він постійно повторював слова: "Господи, помилуй!".

Бог наділив праведника даром прозорливості і зцілення. Так його молитвою воскресив немовля, зцілений глухонімий дитина і ін.

Імператриця Феодора пожертвувала монастирю значні кошти, який святий Євстратій витрачав не тільки на потреби обителі, але жертвував незаможним жителям сусідніх сіл. Святий Євстратій часто відвідував Константинополь для бесіди з царицею, яка була його духовною дочкою. Перед останньою поїздкою Євстратій передбачав день своєї смерті. У порту столиці святий Євстратій створив останнє прижиттєве диво - він утримав на плаву отримало пробоїну в днищі судно.

Перед смертю, преподобний покликав до себе знаходилися поруч ченців і дав їм останні настанови, щоб вони не захоплювалися земними благами і постійно думали про майбутнє життя. З молитвою на устах святий зрадив дух Богу. Йому було 95 років, 75 з яких він провів у чернецтві.

Коли городяни дізналися про смерть старця, то зібралися у його тіла і стали очевидцями багатьох зцілень і чудес. Турботою імператриці тіло святого перенесли в Агаврскій монастир, де і поховали. Зцілення тривали як під час перенесення тіла, так і після похорону.

Пам'ять преподобного Євстратія Чудотворця відзначається 22 січня.

Пророк Самей


Пророк Шемая жив за царя Соломона і сина його Рехав'амових діл, якому пророк від імені Божого заборонив воювати проти 10 колін Ізраїлевих, що відокремилися від нащадків Давидових

Повну версію православного календаря на 2020 рік можна переглянути тут

Читайте найоперативніші новини "МБ" у Facebook і Telegram
22-01-2020, 09:00
Коментарів 0 Переглядів 1 605

Теги -
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі

Кореспондентка поспілкувалася з військовими, волонтерами, місцевими


Щаслива, що змогла хоч трішки допомогти. Блог Галини Олійник
Дуже сподіваюся, що з кошенятами надалі все буде гаразд
Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
ВІДЕО Переглянути все відео

Вчора попрощалися із 19 військовослужбовцями 10 окремої гірсько-штурмової бригади "Едельвейс"

Без здорових ясен ніколи не будуть здоровими зуби. Лише разом ці дві структури забезпечують добрий стан ротової порожнини. Якщо є проблема пародонтиту чи гінгвіту, то ніколи не буде якісної посмішки.

Раннє виявлення проблеми і правильна корекція слуху – гарантія того, що ви уникнете подальшого погіршення і забезпечите ефективне лікування та реабілітацію, а в результаті будете чути світ на повну!

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.