RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

«Вихователів немає ким замінити»: у половині дитсадків Чернівців – кадровий «голод»

Працівників не вистачає майже у половині чернівецьких дитсадків.

Зарплата низька, але підвищувати її поки що не планують, йдеться в публікації "МБ".



"Нещодавно вийшла з декрету на роботу в садочок, маю ставку, приблизно чотири тисячі гривень. Працювати складно, бо вихователів не вистачає, тому часто у групі замість двох вихователів я лише одна. Дітей багато. Не знаю, скільки ще протримаюся", – нарікає одна з виховательок дитячого садочка.

У дитячих садочках Чернівців не вистачає 72 вихователів. У ДНЗ №30, що на бульварі Героїв Крут, не вистачає сім вихователів, у ДНЗ №34 на вулиці Південно-Кільцевій – 5 ставок. Це садочки, які повністю заповнені дітьми.

На сайті управління освіти щомісяця оприлюднюють кількість вакансій у дошкільних навчальних закладах і щоразу ця кількість зростає. Якщо ще два місяці тому вакантними були майже 50 ставок вихователів, то у грудні їх кількість зросла.

В управлінні освіти не приховують, що ситуація з кадрами у дошкільних закладах критична. Не вистачає вихователів у половині садочків міста.

– Ситуація з кадрами у дитячих садочках лише погіршується. Причина цього, звісно, низька зарплата, – каже заступниця начальника управління освіти Ніна ВІТКОВСЬКА. – Відповідно до постанови уряду, педагогічним працівникам дошкільних закладів з 1 вересня підвищили зарплату на 10 відсотків. З 1 січня змінилася тарифна сітка, і її відкоригували ще на 9 відсотків. Та це дуже мало.

Якщо говорити про грошовий еквівалент, то у школі педагог-початківець, який не має стажу, отримує нарахування 5 тисяч гривень, а вихователь зі стажем та вищою категорією буде мати нарахування зарплати 6,5 тисяч гривень. Але у вихователів робота подекуди важче, ніж у вчителів, бо вони проводять не лише заняття, а й годують, одягають, спати вкладають. Наші вихователі заслуговують отримувати не менше восьми тисяч гривень. Але в останні роки відбувалося підвищення зарплати лише для педагогів шкіл. Сподівалися, що й до дошкільників дійде, але й досі цього немає.

Попередній уряд прийняв постанову, за якою з 1 січня для педагогічних працівників дошкільних закладів мало бути підвищення зарплати на 60 відсотків. Але, на жаль, на це коштів бюджетом не передбачено, і цю постанову призупинили. Тепер невідомо, буде підвищення чи ні. Це дуже прикро. Тому й маємо у дошкільних навчальних закладах багато вакантних місць.

У деяких садках вихователі працюють цілими днями. А бувають моменти, коли навіть нема ким замінити.

– Вихователі, які працюють цілими днями, отримують більше. Але це недобре, бо діток багато, групи переповнені. Для вихователя це і фізичне, й емоційне навантаження, – розповідає Ніна Вітковська. – Бувають такі моменти, що у групі нема ким замінити вихователя. На заміну йдуть або завідувач дитсадочка, або музичний керівник, або психолог, бо ж дітей не можна залишити самими.

Оплата ДНЗ здійснюється з місцевих бюджетів. Щоб підвищити зарплату працівникам дитячих садочків, мають бути кошти і рішення депутатів. Наразі немає ні одного, ні другого.

У міській раді про проблему зарплат у садочках знають. Кажуть, питання це завжди актуальне, але фінансових ресурсів для підвищення зарплат немає. Якщо підвищити зарплату вихователям дитячих садків на якихось 10%, то з міського бюджету потрібно виділити 12-15 мільйонів гривень, а якщо додати ще й помічників вихователів – то 20-25 мільйонів гривень.

– Будемо звертатися до фінансового управління міської ради, щоби хоч на 10 відсотків підвищили зарплату працівникам дитячих садків, – каже Ніна Пилипівна. – Якщо нічого не зміниться, то ситуація буде лише погіршуватися. Звісно, це проблема не лише нашого міста. Така проблема є по всій Україні, і її потрібно вирішувати на державному рівні. Щоправда, є міста, де вихователям дають доплати, наприклад, у Києві, Чернігові, Черкасах.

Основний контингент вихователів у садочках Чернівців – вихователі віком 40-50 років. Молодь є, але її дуже мало.

– Останні три роки керівники садочків самі приймають на роботу. Але якщо у попередні роки приходили люди, дізнавалися, де є вакантні місця, то цього літа в управлінні не було жодної людини, яка би цікавилася працевлаштуванням, – продовжує Ніна Пилипівна. – Тож ми раді будь-якому педпрацівнику, який би мав бажання працювати.

Читайте найоперативніші новини "МБ" у Facebook і Telegram
11-01-2020, 21:10
Коментарів 0 Переглядів 14 980

Теги -

Пожежу помітили сусіди, проте вже тоді, коли полум'я охопило весь будинок

Захисник загинув, а на його гроші було куплено дрони та автомобіль
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі
Через теплу погоду тюльпани розквітли майже на 20 днів раніше


“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.

Навіщо сушити голову марними переживаннями, якщо ще до настання свят встигаєте взяти участь у практичних майстер-класах із великодньої випічки на дріжджах та заквасці — "Пасхальна випічка – Panettone" та "Сучасні традиції Великодня" від професійної кулінарно-кондитерської школи Chef Arts School.