RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Були і переломи, і вивихи: десятки чернівчан звернулися до травмпункту через ожеледицю

У Чернівцях наразі багато вулиць і тротуарів перетворилися на ковзанки.

Кореспондентка "МБ" побувала в травмпункті та з’ясувала кількість травмованих і види травм у пацієнтів через ожеледицю.



На диво, у коридорі травмпункту лікарні швидкої медичної допомоги по обіді в четвер не людно. Через декілька хвилин із кабінету рентгену вивозять жінку на візку з перев’язаною ногою. Жінка не хоче спілкуватися, але врешті зізнається, що травмувалася не через ожеледицю, а в будинку – послизнулися на плитці.

Ще через кілька хвилин до травматолога приходять дві жінки. У пані Галини – травма руки. Донька Алла каже, що мати травмувалася через ожеледицю, але у себе на подвір’ї.

– І ніби обережна, і йшла помалу, але трохи сніг притрусив, і я не помітила, що під ним – лід. От послизнулася і впала, – розповідає пані Галина.

Жінки зауважують, що тротуари та деякі вулиці міста небезпечні. Навіть на подвір’ї лікарні, хоч і посипано, але ожеледиця є. Тому пацієнти повільно йдуть, уважно переставляючи ноги.

Лікар відділення травматології та ортопедії лікарні швидкої медичної допомоги Віталій МАЛІМОН каже, що пацієнтів із травмами через ожеледицю цьогоріч було достатньо.

– Сьогодні у нас було поки що 20 пацієнтів. 8 січня – 73, це багато. Певно, це найбільша кількість пацієнтів. Травми різні: від вивихів до переломів гомілки, – розповідає лікар-травматолог.

Лікар каже, що у свята до травмпункту звертаються і молоді, і старші.

– Старшим потрібно в магазин вийти. 7 січня, наприклад, було 30 пацієнтів, 6 січня – 36. 1 січня було 30 пацієнтів. Наразі найбільше пацієнтів приходять із переломами, розтягненнями, рідше з ранами, – каже Віталій Малімон.

Якщо на центральних вулицях міста дороги розчищені і посипані, то з тротуарами ситуація гірша. Хоч вони і посипані, але ожеледиця все одно є. Чернівчани звертають увагу на вулиці Чехова, Саксаганського, Південно-Кільцеву, Комарова, Маяковського та міжбудинкові проїзди.

– Не треба далеко ходити, просто озирніться, – каже пан Василь, що очікує на транспорт на зупинці "Фастівська" на вулиці Руській, – бачите, яка ожеледиця на тротуарі! Вулиця розчищена, а от з тротуарами справи кепські. Небезпечно ходити ними. Комунальники не встигають розчищати, а ми не скаржимося. От вони і думають, що все "харашо". Того так і виходить, – каже пан Василь.

У Чернівецькій міськраді пояснюють, що МіськШЕП під час зимового періоду розчищає від снігу та посипає 133 вулиці – це 43% від міських доріг.

Були і переломи, і вивихи: десятки чернівчан звернулися до травмпункту через ожеледицю

– Загалом у місті 1015 вулиць, а прибирає МіськШЕП 133 вулиці, де рухається громадський транспорт та найбільше транспортне навантаження. Вулицю Саксаганського МісьШЕП не прибирає, як і міжбудинкові проїзди. Прибирати тротуари зобов'язані управлінські компанії, а прилеглі до магазинів, аптек, перукарень , різних офісів – підприємці, – пояснила радниця Чернівецького міського голови Ірина КАРІМОВА.

Чернівецький міський голова Олексій КАСПРУК додав, що департамент ЖКГ має контролювати роботу управлінських компаній.

– Так звані приватні "управителі", окрім обслуговування житлових будинків, відповідальні й за стан міжбудинкових проїздів, адже вони виграли тендери з прибирання цих територій. А як вони прибирають – всі чернівчани мають можливість побачити. Це – злочинна бездіяльність скандальних фірм-управителів, і, звісно, департаменту житлово-комунального господарства, який має контролювати, як ці компанії чистять проїзди від снігу та ожеледиці. Вчора у нас була нарада. Ми готуємося до судових позовів із цими фірмами. Не хочемо платити їм за відсутність роботи, яку вони мали би виконувати: і підсипання, і прибирання територій, і косіння трави, і прибирання сміття. За це вони отримують приблизно 1,3 млн грн. А ми хочемо їм платити ці гроші! – підсумував Олексій Каспрук.

Як вберегтися під час ожеледиці:

- будьте напоготові під час ходьби в ожеледицю впасти;
- ходіть не поспішаючи, ноги злегка розслабте в колінах, а ступайте на всю підошву;
- руки повинні бути не зайняті сумками;
- при порушенні рівноваги присядьте, це найбільш реальний шанс утриматися на ногах;
- падайте з мінімальним збитком для здоров'я. Відразу присядьте, щоб знизити висоту. У момент падіння стисніться, напружте м'язи, а доторкнувшись до землі, обов'язково перекотіться: удар, спрямований на вас, втратить силу при обертанні;
- не тримайте руки в кишенях – це збільшує можливість не тільки падіння, але і більш важких травм, особливо переломів;
- обходьте металеві кришки люків. Як правило, вони покриті льодом. Крім того, вони можуть бути погано закріплені і перевертатися, що додає травмувань;
- не прогулюйтеся близько до самого краю проїжджої частини дороги;
- не перебігайте проїжджу частину дороги під час снігопаду та в ожеледицю;
- обмежте прогулянки в ожеледицю в нетверезому стані;
- якщо ви впали і через деякий час відчули біль в голові, нудоту, біль в суглобах, утворилися пухлини – терміново зверніться до лікаря в травмпункт.

Читайте найоперативніші новини "МБ" у Facebook і Telegram
11-01-2020, 18:30
Коментарів 0 Переглядів 1 273

Теги -


Захисник загинув під час контрнаступальної операції на Донеччині
Великописарівська громада Сумської області перебуває під сильним обстрілом
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі


Захисник загинув під час контрнаступальної операції на Донеччині


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.