RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Різдвяне вітання єпископа Чернівецької єпархії УГКЦ Йосафата

Різдвяне послання преосвященного владики Йосафата

"Сьогодні народився вам у місті Давидовім Спаситель, Він же Христос Господь" (Лк.2,10)


Христос рождається! Славімо Його!



За світлом зірки

Возлюблені у Господі! Кожен з нас любить споглядати світло, особливо коли бачимо дивне сяйво у різних кольорах і відтінках. Нас вабить дивитися на розпалений вогонь в печі чи навіть у полі, наш слух милує як потріскують дрова, а свіжий запах сіна чи навіть диму приваблює наш нюх. У такій красі і простоті прийшов на світ син Божий. Вічний і складний до розуміння Бог стає водночас простим і убогим, більше того приходить як беззахисне дитя, що потребує опіки і любові: Марії і Йосифа, товариства пастухів, поклоніння і дарунків достойних мудреців. Дивним є те, що це Дитя проситься до нашого дому і кожному хто Його прийме, і буде слідувати за ним за ним, обіцяє Своє Царство і нову якість життя.

В дорозі до Вертепу

Справді сьогодні багато людей йдуть до Вертепу за новим Світлом, яке прийшло у наш світ, але з доволі різною мотивацією і цікавістю. Для одних, які хочуть прийти до вертепу, це нове життя і нові євангельські цінності Дитятка не вигідні, бо вони не хочуть нічого міняти в своєму полагодженому житті. Тому бажають як Ірод і його свита, позбутися Новонародженого, щоб це Світло не порушувало їхньої темряви і не виявило їхніх лихих учинків, вони не вірять, що можуть змінитися.

Від грішників до праведних

Натомість є велика сила народу які приходять до ясел вже як паломники, які увірували прийняли Месію і його Євангеліє життя. Вони стараються все правильно виконувати, зберігати заповіді навіть з малку, з трепетом зберігати обрядові приписи, що можна і що не можна робити в святий день. Стараються знати щось знати і вивчити про Бога.

Від праведних до слуг

Але до новонародженого Царя сьогодні приходять особи, які не тільки вже увірували і йому поклоняються, але й хочуть йому послужити, обдарувати його тим, що мають: золото, ладан і миро, які свята родина щиро приймає. Також прибігають пастирії, хоч дуже вбогі і з порожніми руками, але перші стали піднесені до гідності бачити ангельску прославу Месії, та стали учасниками дивного Божого Таїнства, яке увірвалося в світ людей, щоб його преобразити.

Від слуг до дітей Божих

Наша віра не є статичною, а в постійному зрості, або ж швидко вивітрюється. Однак коли ми в нашому служінні дитятку Ісусу все більше приймаємо Його благодать тобто безкорисливу любов до нас, тоді й ми в свою чергу уподібнюємося до Його дітей, Божих дітей. Добре це підкреслює євангелист Йоан: Котрі ж Його прийняли, тим дало змогу дітьми Божими стати, тим, що вірують в ім’я його… (Йо. 1,12). Дитина розуміє і щоденно визнає себе залежною від батька і матері, без яких не може обійтися, вона постійно потребує любові, уваги, засобів до життя. Якщо всі ми охрещені і віруючі так себе поводимо перед нашим Господом і визнаємо себе потребуючими Його благодаті, що прийшли без заслуг з порожніми руками, тоді Бог стається нашим Отцем і наповнює наше життя Божественною Любов’ю, новим змістом і стосунками. Усиновлені Божі діти мають Бога за Отця, і вже належать до Божої родини і Його Царства і є викуплені з під влади диявола і його смерті яку спокусник через гріх впровадив в життя людей.

Покоління Ісуса входить у Царство Боже

В неділю перед Різдвом ми читали євангеліє родоводу Ісуса Христа, де в третій групі фактично не має 14 заявлених поколінь, бо від Єхонії до Йосифа є 12 поколінь, тринадцяте з’являється Йосифові від Господа, що він йому додає через Марію, а 14 покоління формують люди які приймають Ісуса Христа. Тому євангелист пропонує нам стати дитиною живого Бога, який хоче щоб людина жила, і вічно перебувала у Його Божому Царстві. В родоводі Ісуса також є дивним способом жінки легкої поведінки: як Тамара, Рахав, чужинка Рут, жінка Урії – Варсавія – з якою Давид согрішив. Спасаюча дія Господа охоплює всіх без винятку людей, а покаяння ж, а отже і навернення до Господа дає Життя. Бог є творцем людини на свій образ і має намір довести її до своєї подоби.

Євангеліє Ісуса втілюється в місії

Тому всі ми паломники у вірі з дитячою потребуючою поставою рухаємося в перед, слідуючи за Дитям сьогодні, на хресті завтра, воскреслим на третій день, зі Святим Духом в п’ятидесятниці продовжуємо писати п’яте Євангеліє нашого особистого життя, як покоління яких відзначив і викупив наш Спаситель - Христос. Ми продовжуємо місію, вірніше Його євангеліє втілюється і квітне в нашій місії життя. Господь тепер через наше свідчення, приклад і служіння один одному, продовжує кликати і народжувати до Свого Царства люд Божий. Нині ми з вами є його покоління на яких Він покладає доручення зробити учнями новонародженого Дитяти всі народи.

Побажання нашим вірним та людям доброї волі

В цей різдвяний час вимолюю в Господа, щоб дитятко - Ісус заново наповнив ваші серця Божественною любов’ю та сповнив великою радістю у Святому Дусі, щоби ви були здатними розділити дар нашої віри і проголошувати цю благу вістку усім, що "Бог бо так полюбив світ, що Сина свого Єдинородного дав, щоби кожен, хто вірує в нього, не загинув, а жив життям вічним" (Йоан. 3, 16) – у ваших сім’ях, родинах, друзів, знайомих, вдома чи на чужині.

Вітайте усіх, кого зустрінете Христос Рождається, адже наша християнська українська культурна спадщина така багата на вияв нашої віри у часі різдвяних свят через спів, коляду, родинних відвідин, ділення просфорою з батьками і старшими з наших родин, дійства вертепу, що є домашнім євангелієм.

Нехай Пресвята Богородиця Мати Божа покриє своїм омофором в окопах – новітніх яслах прифронтової зони – наших захисників, що служать і захищають дитя, батька і рідну матір. Хай вифлиємська зірка провадить і вкаже кожному шлях до нашого Господа Ісуса Христа. Христос рождається! Славімо Його!

† ЙОСАФАТ, єпископ Чернівецький

Читайте найоперативніші новини "МБ" у Facebook і Telegram
Редактор: Микола Кобилюк
6-01-2020, 13:06
Коментарів 0 Переглядів 2 193

Теги -

“Буковинка” втретє поспіль взяла гору над “Балтою” та здобула бронзові медалі Суперліги-Дмарт сезону 2023/24
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні



Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.