RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Невідома Буковина: місто прославили учень Фрейда і володар Оскара

Чимало євреїв, які народилися в Чернівцях, стали відомими у світі.

Вони проєктували "театральну" Америку, знімали фільми в Голлівуді, виступали на найбільших сценах, ставали відомими економістами.



Перші свідчення про проживання євреїв у Чернівцях датуються 1408 роком. Продовж наступних двох століть єврейська громада безперервно зростала. У 60-х роках XVIII століття вони отримали право володіти нерухомістю. Більша частина євреїв проживала в нижньому кварталі, який називали "Єврейським містечком" і в якому спорудили першу синагогу.

У 1781 році імператор Йосиф II видав "Едикт терпимості", який став початком нового життя євреїв. Їм дозволили влаштовуватися на державну службу, займати громадські посади, будувати кам’яні будинки та синагоги. Усе це сприяло активному розвитку єврейської громади в Чернівцях.

Бургомістр із титулом барона

Невідома Буковина: місто прославили учень Фрейда і володар Оскара


Соломон фон Вайсельбергер (1867-1931) народився в Драчинцях у сім’ї єврейського поміщика. Закінчив юридичний факультет Чернівецького університету. Працюючи в магістраті, займався електрифікацією міста. У 1909 році Вайсельбергер став віцебургомістром, а в 1913-му – бургомістром. Він отримав титул барона, а до прізвища додав частинку "фон". Коли в Чернівці прийшли російські війська, його вислали до Сибіру. Завдяки міжнародним організаціям через рік звільнили та переправили до Відня, де він знову зайнявся політичною діяльністю.

Був найвідомішим психіатром

Невідома Буковина: місто прославили учень Фрейда і володар Оскара


Вільгельм Штекель (1868-1940) народився в Боянах у незаможній єврейській сім’ї. Батьки знайшли гроші, щоб оплачувати його уроки гри на скрипці й навчання у Віденському університеті.

Штекель, який пізніше став одним із найвідоміших психіатрів свого часу, лікувався в легендарного Зигмунда Фрейда. Його настільки вразили методи "батька психоаналізу", що він став його учнем та послідовником.

Коли до влади прийшли нацисти, Штекель переїхав до Лондона. Він покінчив життя самогубством, прийнявши смертельну дозу аспірину. Причиною називають те, що психіатр не міг терпіти болю від гангрени, викликаної діабетом.

Проектував театри у США, Франції

Невідома Буковина: місто прославили учень Фрейда і володар Оскара


Джон Адольф Еберсон (1875 -1964) народився в Чернівцях. Майбутній архітектор закінчив школу в Дрездені й вивчав електротехніку у Віденському університеті. У 1901 році він емігрував до США. Спершу Еберсон працював у електротехнічній компанії, а потім почав займатися архітектурою. Його дебютом став проєкт кінотеатру "Джуел" у Гамільтоні на 350 місць.

Разом зі своїм сином він спроєктував 1200 кінотеатрів, театрів та оперних залів у США, Франції, Мексиці, Австралії, Венесуелі.

Його фільми отримували "Оскара"

Невідома Буковина: місто прославили учень Фрейда і володар Оскара


Отто Премінгер (1905-1986) народився у Вижниці. Його батько був юристом і деякий час навіть обіймав посаду генерального прокурора Австро-Угорської імперії. Отто також вивчився на юриста і отримав ступінь доктора. Але його більше вабив театр. У 1935 році Премінгер переїхав до США. Він працював у Голівуді й підписав контракт зі студією "Двадцяте століття Фокс". Його фільм "Лора", знятий у 1944 році, був заявлений у кількох номінаціях на "Оскар", але взяв лише одну статуетку – за операторську роботу.

У 1959 році вийшов один із найкращих фільмів Премінгера – драма "Анатомія вбивства", яку включили у Національний реєстр фільмів. Картина отримала сім номінацій на "Оскар".

Його співом захоплювався весь світ

Невідома Буковина: місто прославили учень Фрейда і володар Оскара


Йозеф Шмідт (1904-1942) народився в Давиденах у селянській сім’ї. Перед початком Першої світової війни родина переїхала до Чернівців. 12-річний Йозеф отримав місце кантора в синагозі, а через вісім років уже давав концерти. Згодом поїхав до Берліна.

Не дивлячись на прекрасний тенор, кар’єру в опері Шмідт так і не зробив через свій маленький зріст – 150 сантиметрів. Він знявся у кількох фільмах, записував платівки та партії знаменитих опер на берлінському радіо, виступав із концертами по всьому світу. Через нацистів Шмідту довелося переїхати до Франції, а згодом до Швейцарії. Тут його відправили у табір, де він помер від серцевого нападу.

Розкрив секрет ДНК

Невідома Буковина: місто прославили учень Фрейда і володар Оскара


Ервін Чаргафф (1905-2002) народився в Чернівцях у заможній єврейській родині банкіра. Після Першої світової війни сім’я переїхала до Відня. Там Ервін вступив на хімічне відділення університету, написав докторську. Коли до влади прийшли нацисти, він змушений був переїхати до США, де працював у Колумбійському університеті, отримав звання професора.

Чаргофф вивчав хімічний склад і структури нуклеїнових кислот. Саме він розкрив секрет ДНК. Чаргафф отримав золоту медаль імені Луї Пастера Французького біохімічного товариства. А ось Нобелівська премія пройшла повз нього. Це й стало причиною скандалу. Після того, як у 1962 році Френсіс Крік, Моріс Уілкінс і Джеймс Уотсон отримали Нобелівську премію за відриття ДНК, ображений Чаргафф покинув лабораторію і відмовився від подальших досліджень.

У списку 100 великих економістів

Невідома Буковина: місто прославили учень Фрейда і володар Оскара


Ірма Адельман (дівоче прізвище Шлікман) народилася у Чернівцях 1930 року. Дев’ятирічною дівчинкою разом із батьками переїхала в Палестину. Навчалася у відомому університеті Берклі в США. Була головною економісткою Центру досліджень економіки країн, що розвиваються, віцепрезиденткою Американської асоціації економістів. Її прізвище занесено в список "100 великих економістів після Кейнса".

Читайте найоперативніші новини "МБ" у Facebook і Telegram
Редактор: Надія Будна
3-01-2020, 22:00
Коментарів 0 Переглядів 3 213


Фото ілюстративне

Всі відповідні служби виїхали на місця падіння уламків.

Художник Іван Салевич задонатив Віолетті суму на цілий дрон-камікадзе
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні



Чому про гуманітарні швидкі допомоги з Італії мовчать фігуранти справи?

Швидкі допомоги нібито направили на фронт, але доказів цьому ніхто не хоче надавати
ВІДЕО Переглянути все відео

Живуть весело, дружно й ніколи не сваряться

"Країна Мрій" – це справжня казкова територія з сучасними атракціонами на будь-який смак. Тут є багато цікавого: велика батутна арена, лазертаг, лабіринт, інтерактив, ніндзя-парк, тарзанка та багато іншого. Для наймолодших гостей є спеціальна дитяча зона з атракціонами, адаптованими до їхнього віку.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

Втомлюєтеся від нудного перебування в чергах для проходження медичного огляду? Ми маємо для вас відмінну новину! Тепер у Чернівцях доступна нова послуга - медичний огляд, який займе менше 30 хвилин!