RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео |

Гроші на проекти – родичам депутатів: хто переміг в «Бюджеті ініціатив чернівчан»

У ратуші оголосили перелік проектів програми "Бюджет ініціатив чернівчан, які здобули найбільшу підтримку цього року під час голосувань мешканців міста.

Серед них – проекти, які подали депутати, працівники мерії, а також їхні діти і родичі, йдеться у публікації газети "Молодий буковинець".



Чи справедливим є те, що посадовці та обранці, які наділені більшими важелями впливу, ніж пересічні жителі, беруть участь у цьому проекті?

Серед переможців – і мама, і син

Минулого тижня виконком Чернівецької міськради затвердив 17 проектів "Бюджету ініціатив чернівчан", які набрали найбільшу підтримку чернівчан під час голосування восени 2019 року. Відповідне рішення виконком ухвалив на черговому засіданні 18 грудня, повідомила прес-служба мерії.

Зокрема, переможцями затверджено один проект з категорії "великі громадські", один проект в категорії "великі бюджетні", 9 проектів в категорії "малі громадські" та 6 проектів в категорії "малі бюджетні".

Авторами щонайменше чотирьох проектів-переможців є депутати, члени виконкому або їхні родичі.

Скажімо, одна з найбільших сум із міського бюджету буде виділена на реалізацію проекту "Сучасний спортивний майданчик у ЗОШ №24 "За здорове майбутнє" – 2,8 млн грн. Його автором є Олег Гуцул – син членкині виконкому Наталії Фрунзе.

В описі цього проекту йдеться, що новий спортивний майданчик дасть можливість займатися футболом, волейболом, баскетболом, тенісом дітям і мешканцям мікрорайону як у шкільний, так і у вільний час.

"Мультифункціональний спортмайданчик знаходитиметься на шкільній території ЗОШ №24, він буде комфортний і доступний кожному, тут будуть проводитися заняття фізичною культурою, фізкультурно-оздоровчі заходи, навчально-тренувальні заняття, змагання, заняття спортивних секцій, що дасть можливість розв’язати проблеми негативних явищ серед підлітків", – повідомляється у описі проекту.

Наталія Фрунзе також перемогла у цьогорічній програмі "Бюджет участі" – її проект "Проспект дитячих мрій" – ЗА Чернівці!" профінансують з міського бюджету на суму майже 700 тис грн.

"Проспект Незалежності – центральна вулиця міста із зручною інфраструктурою, але без зони відпочинку для дітей. Нових сучасних дитячих майданчиків не вистачає, частина з них у занедбаному та небезпечному стані, морально та фізично застарілі, діти постійно травмуються на них. Тому ми повинні робити все можливе, аби наші діти росли здоровими та щасливими", – повідомила авторка проекту в його описі.

"Знаю людей, які пишуть проекти, але роблять автором не себе"

Серед переможців "Бюджету ініціатив чернівчан" – і секретар виконавчого комітету Антоніна Бабюк. 699 тис грн буде виділено з міського бюджету на реалізацію її проекту "Чисте довкілля – чисте сумління!".

Згідно з описом проекту, це – будівництво локації підземних смітників.

Гроші на проекти – родичам депутатів: хто переміг в «Бюджеті ініціатив чернівчан»


"Сучасна локація підземних смітників вирішить проблему антисанітарії біля відкритих смітників. У нашому мікрорайоні проживає багато молодих сімей з маленькими дітьми, які хочуть жити в чистому районі, де приємно прогулятись, де немає зграй безпритульних собак, що розтягують сміття, де повітря чисте, не зіпсоване запахами гниючого сміття", – повідомила чиновниця в описі проекту.

Чи справедливим є те, що посадовиця, яка володіє більшим впливом на прийняття рішень у ратуші, бере участь у проекті поряд із пересічними жителями міста? Про це кореспондент "МБ" поцікавився у неї.

"Те, що вплив мають чи не мають чиновники і депутати, я не можу сказати точно. Тому що рішення приймає не одна людина, його приймає експертна рада, до якої входять і чиновники, і громадські активісти. Дуже багато людей, які ставляться до цього відповідально. Є і автори проектів із громадських активістів, які входять до експертної ради. Тобто, говорити про те, що хтось приймає якісь більші, а хтось менші рішення – не можна. Знаю дуже багатьох людей, які пишуть проекти, але автором роблять зовсім іншу людину. Скажіть, це щось змінює? Абсолютно ні. Тому тут справа не в тому, хто автор. Вносити зміни до положення потрібно щодо того, як проходить голосування. Щоби більш чітко були прописані правила голосування", – сказала А.Бабюк у коментарі "МБ".

"Ніколи не підтримую жодні петиції"

Завдяки програмі "Бюджет участі" у Садгорі наступного року облаштують спортивний майданчик "CROSSFIT_ZONE". Автором цього проекту є Олег Бурега – син депутата Чернівецької міськради від фракції "Батьківщина" Юрія Буреги. На його будівництво з міської казни передбачили 616 тис грн.

Як зазначив автор у описі до свого проекту, метою цього майданчика є "створення бази для фізичного розвитку дітей у цьому регіоні".

"У цьому проекті спорткомплекс буде загальнодоступним для усіх верств населення. Люди зможуть ним скористатися по бажанню у свій вільний час у будь-який день і годину", – йдеться у описі.

Як пояснює участь свого сина в програмі депутат міськради?

"Ніхто не може обмежити будь-якому жителю міста брати участь у проекті "Бюджет участі", – каже Бурега у коментарі "МБ". – Інакше це буде просто порушенням прав людей. Звісно, те, що серед переможців у цих проектах є родичі депутатів чи членів виконкому – це моральна складова, яку необхідно проговорювати.

Скажімо, у Садгорі, де мій рід проживає близько 300 років, кожен третій – мій родич, хоч не обов’язково дуже близький. Тож, я не можу заборонити їм подавати свої проекти в цій програмі, активно брати участь у розвитку міста. Але, звісно, є багато речей, які треба змінювати. На мій погляд, всіх причетних до міської влади Чернівців слід просити, щоб вони обмежили свій вплив на цю програму. Наприклад, я ніколи не підтримую жодні електронні петиції, навіть коли мене дуже просять знайомі чи родичі. Бо мені, як депутату, потім треба буде голосувати за ті петиції, тож я можу бути заангажованим".

Думка

Ігор Баб’юк, директор Буковинського центру виборчих технологій

"Запобігти таким речам треба в першу чергу внісши зміни до положення про конкурс. Потрібно в ньому прописати поняття про конфлікт інтересів. Якщо в положенні буде прописано зрозумілими словами це поняття, що не може подавати свій проект людина, яка є сином депутата, як є в Садгорі, або, наприклад, родич члена виконавчого комітету, то гадаю, що частково можна буде врегулювати цю ситуацію.

Більше того – мені здається, що в конкурсній комісії не повинні бути члени виконавчого комітету. Має бути громадськість, при чому ті особи, які ніяким чином не пов’язані з авторами тих проектів, які пройшли відбір. Тільки тоді буде шанс того, що це буде справедливо. Принаймні, буде складніше проштовхувати свої проекти і ухвалювати їх тим людям, які представляють владу.

Існує поняття конфлікту інтересів, і є поняття, як воно врегульовується. Особливо це стосується представників місцевого самоврядування – як членів виконкому, так і депутатів. Якщо піднімається питання, і є наявний конфлікт інтересів, то член комісії просто встає і заявляє про це. У кращому випадку він покидає засідання на період голосування, і попередньо письмово повідомляє, що він не може брати участь у засіданні з цієї причини. Так робиться у Європи. У нас же – навпаки: на жаль, кожен лобіює тільки свої інтереси.

Які ще проекти профінансують за гроші міста?

Місто, яке варто любити (Ясінська Антоніна Петрівна) – 2 994 694 грн.

Спортивно-ігровий майданчик "Дитячі мрії. Здорові діти – щасливе майбутнє" (Круць Світлана Володимирівна) – 638 140 грн.

ЕкоПроспект (Чорний Олег Васильович) – 699 153 грн.

Дитячий спортивний майданчик Кармелюка 116 (Величко Любов Андріївна) – 697 649 грн.

Сквер "Затишний дворик" (Калашнікова Світлана Антонівна) – 698 201 грн.

Облаштування вуличного спортивно-ігрового майданчика на вул. Рівненська, 10 (Дмитрюк Ольга Миколаївна) – 695 000 грн.

Сучасний дитячий майданчик на Авангардній 47 (Базь Тетяна Олександрівна) – 619 087 грн.

Благоустрій подвір’я Чернівецької ЗОШ № 24 (Легусова Уляна Іванівна) – 699 999 грн.

Перший шкільний коворкінг (Ковальчук Оксана Петрівна) – 699 903 грн.

Мистецька зала – осередок культурного життя чернівчан (Матейчук Алла Іллівна) – 691 867 грн.

Кабінет біології – творча лабораторія сучасності (Сарапіонова Наталія Анатоліївна) – 699 999 грн.

Сучасні майданчики дітям. "Маленька подорож в дитинство" (Харюк Марина Віталіївна) – 694 957 грн.

Акустичне обладнання у Чернівецькій загальноосвітній школі І-ІІІ ступенів №2 ім. Ю. Федьковича (Покальська Оксана Михайлівна) – 653 458 грн.

Читайте найоперативніші новини "МБ" у Facebook і Telegram
Редактор: Микола Кобилюк
31-12-2019, 17:42
Коментарів 0 Переглядів 3 068

• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі

Після вистави й багатохвилинних оплесків творчій групі глядачі виходили з театру усміхненими.


Чому я сортую сміття і чому це не вигідно. Блог Людмили Осадчук
Почали з того, що окремо збирали органічне сміття і все інше.
План перемоги є, а де «золота» рибка? Блог Ярослава Волощука
Сталося щось неймовірне, українському народу та парламенту був представлений план перемоги
ВІДЕО Переглянути все відео

Завітайте до нас та отримайте сервіс, який заслуговує на довіру!

22 серпня 2023 року Президент України підписав закон, що стосується обов’язкового облаштування бомбосховищ у новобудовах. Як відреагували на ці зміни забудовники й що вони вважають пріоритетним у процесі зведення своїх новобудов, ми поцікавилися у Василя Воєвідка, генерального директора відділу продажів будівельної компанії "Родоліт".


Запросіть друга підключитись до Intelekt та отримуйте вдвох по 500 гривень на рахунок! Чим більше товаришів приведете — тим більше коштів накопичите. Цікаво? Гортайте нижче!