RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Великі штрафи для водіїв та долар по 25: що чекає на українців з 1 січня

З нового року заплановано чимало змін, які вплинуть на життя громадян.

Редакція molbuk.ua розповідає про основні нововведення.



Скільки коштуватиме долар

Великі штрафи для водіїв та долар по 25: що чекає на українців з 1 січня

Одне з питань, яке хвилює українців, – що буде з курсом валют на початку наступного року. Останні півроку гривня стабільно зміцнювалась, а в грудні і зовсім побила рекорд за останні чотири роки.

Щодо прогнозів на 2020 рік, і банкіри, й урядовці говорять про незначне падіння гривні. Так, згідно з прогнозом Кабінету міністрів, в новому році долар коштуватиме 24,8 гривні. Консервативний прогноз передбачає, що курс долара становитиме близько 27 гривень. Приблизно цей же рівень для гривні (27,7 грн за долар) прогнозують Міжнародний валютний фонд і топменеджери українських компаній, опитування яких провів Нацбанк.

Ціна "блакитного палива"

Великі штрафи для водіїв та долар по 25: що чекає на українців з 1 січня

Із першого січня для всіх споживачів газу автоматично діятиме гарантована ціна на газ – 6765 гривень за тисячу кубометрів (із ПДВ, але без вартості транспортування та доставки газу). Таку фіксовану ціну "Нафтогаз" визначив до травня 2020-го.

У разі, якщо ви хочете відмовитись від гарантованої ціни і отримувати газ за ціною, яка визначається щомісячно, необхідно написати заяву. Її ви можете подати особисто в Центрах обслуговування клієнтів, які працюють до 28 грудня.

Крім того, з 1 січня українці отримуватимуть окрему платіжку за доставку газу. Чернівчани платитимуть найбільше - 14,8 грн.

Підвищать мінімалку

Великі штрафи для водіїв та долар по 25: що чекає на українців з 1 січня

Мінімальна зарплата має зрости вже з початку січня на 550 грн – до 4723 грн.

Крім того, прогнозують зростання середньої зарплати до 12497 грн. Проте, якщо врахувати статистику, де понад 4 мільйони найманих працівників за місяць заробляють не більше п’яти тисяч, то навіть при зростанні середньої зарплати на 17% доходи українців залишаться на рівні 5-6 тисяч грн.

Через підвищення "мінімалки" з нового року на понад сто гривень зросте і єдиний соціальний внесок.

Натомість прожитковий мінімум підвищать аж у липні 2020 року – на 91 грн, а з 1 грудня – ще на 71 грн. Так само з липня підвищать пенсії – з 1638 грн до 1712 грн, а з 1 грудня – до 1769 грн. При очікуваній інфляції на рівні 5,5% більшу частину надбавки з’їсть зростання цін.

Штрафи за "євробляхи"

Великі штрафи для водіїв та долар по 25: що чекає на українців з 1 січня

Новий рік стане обтяжливим для власників авто з іноземною реєстрацією, оскільки Рада відтермінувала штрафи для них до 31 грудня включно.

Отже, з нового року митники зможуть штрафувати власників "євроблях" на суми від 85 до 170 тисяч гривень, як це передбачено законодавством.

Юрист Іван Казанчук пояснив, що автомобілі на єврономерах зможуть штрафувати лише у зоні митного контролю, оскільки там є база машин, які були завезені з порушеннями. При цьому він зауважив, що патрульні не зможуть штрафувати за "євробляхи", бо у них немає доступу до баз даних.

П’яні водії платитимуть більше

Великі штрафи для водіїв та долар по 25: що чекає на українців з 1 січня

Із січня суттєво зростуть штрафи за кермування авто у стані алкогольного чи наркотичного сп’яніння. Відтак, за керування напідпитку водієві загрожуватиме від 17 до 34 тисяч гривень штрафу та позбавлення прав на термін до 3 років. Те саме стосується і водіїв, які відмовлятимуться від проходження перевірки на стан сп’яніння. При повторному порушенні – штраф 51 тисяча гривень і вилучення водійського посвідчення.

Депутати втратять недоторканість

Великі штрафи для водіїв та долар по 25: що чекає на українців з 1 січня

З 1 січня 2020 року набуде чинності закон про зміни до Конституції щодо недоторканності нардепів. Документ передбачає, що НАБУ і ДБР зможуть розслідувати кримінальні справи, фігурантами яких є народні обранці.

Раніше для того, щоби затримати, заарештувати депутата або притягнути його до кримінальної відповідальності потрібно було три окремих рішення парламенту. З нового року ця процедура скасовується, достатньо буде попередити спікера Ради.

Реформа вищої освіти

Великі штрафи для водіїв та долар по 25: що чекає на українців з 1 січня

З 1 січня 2020 року розпочинається масштабна реформа вищої освіти, зміниться механізм фінансування та управління закладами.

За словами міністерки освіти Ганни Новосад, якість вищої освіти занадто низька через відсутність чітких стимулів та правил гри.

Зокрема, з наступного року 80% бюджету університети отримуватимуть гарантовано для базових видатків, а решта грошей розподілятиметься в залежності від показників закладу – масштабів, позиції в рейтингах тощо.

Також всі гроші, які заробляє університет за здачу в оренду приміщення, лишатимуться в бюджеті закладу (зараз це лише 50% грошей).
Економічну діяльність вишів будуть моніторити спеціальні наглядові ради.

Крім того, з 2020-го всі ректори університетів підписуватимуть договір з МОН. Також виші тепер самі визначатимуть, яку зарплату платити викладачам, а вмотивовані працівники зможуть заробляти більше.

Скільки будемо відпочивати

Великі штрафи для водіїв та долар по 25: що чекає на українців з 1 січня

На початку січня чимало будніх днів стануть вихідними.

Традиційно відпочиватимемо у перший день 2020 року, а перед Різдвом матимемо аж чотири вихідні поспіль – з 4 по 7 січня включно, оскільки Святвечір і Різдво припадають на понеділок та вівторок.

Робочий день з 6 січня перенесли на суботу 11 січня.

Таким чином, у січні 2020 року буде 21 робочий день, 10 вихідних і один передсвятковий – скорочений на годину.

Читайте найоперативніші новини "МБ" у Facebook і Telegram
Редактор: Марина Кавкало
27-12-2019, 18:25
Коментарів 0 Переглядів 4 277

Теги -

“Буковинка” втретє поспіль взяла гору над “Балтою” та здобула бронзові медалі Суперліги-Дмарт сезону 2023/24
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні



Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.