RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Невідома Буковина: чому будівництво Резиденції митрополитів відкладали на 60 років

Імператор Франц Йосиф, за якого в Чернівцях з’явилося чимало архітектурних шедеврів і з легкої руки якого у 1875 році в нашому місті заснували університет, стверджував: "Сила і велич держави в її культурі".

Однак рішення про будівництво єпископської резиденції у Чернівцях за кошти Православного релігійного фонду було прийнято ще 1803 року. Підготовчі роботи тривали 60 років.



Передумовою будівництва Резиденції стало створення Чернівецько-Буковинської єпархії. Єпископи не мали у Чернівцях власного житла і змушені були винаймати приватні помешкання. Скажімо, у 1845 році владика Євген Гакман мешкав спершу на вулиці Панській у домі єврея Гербла, згодом – у будинку барона Йоганна фон Мустяци.

Бездіяльність місцевого керівництва змусила єпископа Євгена Гакмана звернутися до Міністерства культів Австрії. Це був крик душі: "…Досить образливим і принизливим є той факт, що зміна кожні чотири роки місця проживання призводить до того, що я змушений безсило спостерігати, як виставляють напоказ публіці навіть мої особисті речі, немов єпископ – це шинкар. Через часті зміни місця проживання я відчуваю сором і приниження, це створює незручності та є досить неприємним…Тому звертаюся до Вас, Високоповажне Міністерство, з проханням прийняти відповідні заходи і розпочати будівництво вже цього року". Та ще тривалий період його прохання залишалися без відповідної реакції.

Нарешті, у 1860 році, імператор Франц Йосиф І видав розпорядження про спорудження єпископської резиденції з теологічною семінарією і приміщенням для священиків за кошти Православного фонду. Майже три роки тривали перемовини щодо придбання додаткових земельних ділянок, затвердження проєктної документації і регламенту будівництва.

Розробку проєкту єпископської резиденції доручили молодому талановитому архітекторові Йозефу Главці. Він прибув до Чернівців і ретельно обстежив земельну ділянку.

На художню трактовку фасадів Резиденції у візантійському та неомавританському стилях значною мірою вплинули споруди Будапештської синагоги і Троїцької церкви у Відні. Елементи парадного вестибюлю і Синодальної (Мармурової) церкви подібні до парадної зали військового музею Віденського Арсеналу. Цегляна кладка, декоративні вставки з теракоти і майоліки, яскрава поліхромна черепиця на дахах – ці елементи використані архітектором у власній інтерпретації.

Проєкт Главки погодили з єпископом Євгеном Гакманом і Буковинським крайовим президентом Венцелем фон Мартіном. Його затвердили Міністерство культів Австрії та імператор Франц Йосиф.

За попереднім кошторисом, вартість будівництва складала 721 521 флорин 8 крейцерів австрійською валютою. Оплату витрат повинні були здійснювати лише з доходів Православного релігійного фонду Буковини. Визначили термін будівництва – 10 років.

Авторові проєкту Йозефу Главці доручили також здійснювати керівництво процесом спорудження грандіозного комплексу. Його гонорар склав три відсотки від сукупної річної суми витрат на будівництво.

Робочою датою початку будівельних робіт вважають 10 грудня 1863 року, коли будівельний майданчик передали безпосереднім виконавцям проєкту.

Його освячення за участі кліриків і високопосадовців здійснив 13 квітня 1864 року вікарій єпископства Буковина, архімандрит Теофіл Бенделла.

Восьмого липня владика Євген Гакман заклав "угольний" камінь у фундамент Домової церкви Святого Іоанна Сучавського. Саме цей факт ознаменував початок спорудження комплексу митрополичої Резиденції у Чернівцях.

Читайте найоперативніші новини "МБ" у Facebook і Telegram
Редактор: Марина Кавкало
5-12-2019, 22:00
Коментарів 0 Переглядів 5 419

Теги -


Захисник загинув під час контрнаступальної операції на Донеччині
Великописарівська громада Сумської області перебуває під сильним обстрілом

Відсьогодні, 24 квітня, на 10 пунктах пропуску з Молдовою кожен автобус зможе обрати час перетину кордону
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі


Захисник загинув під час контрнаступальної операції на Донеччині


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.