RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

«Не такі страшні щеплення, як їх малюють»: як у Чернівцях вакцинують від дифтерії та правця

Нещодавно кореспондентка "МБ" сім’єю вирішила зробити щеплення від дифтерії та правця.

Вона розповідає, чи є нині бум на щеплення, як відбувається підготовка до вакцинації та які вакцини пропонують у міських поліклініках.



У поліклініці мені виміряли температуру, пульс, опитали на наявність низки хвороб, алергії на що-небудь та дали підписати заяву на згоду.

Поки лікарка заповнювала документи, розповіла, що вакцин проти дифтерії достатньо. І що зараз усі масово кинулися робити щеплення – злякалися епідемії.

Боятися справді варто, тому що дифтерія – страшна хвороба. Тим паче, були роки, коли людям не провели чергову ревакцинацію. Це й стало однією з причин поширення захворювання.

– Індійців, які навчаються у місцевих вишах, ми вакцинували всіх, – зазначила лікарка. – Ох, ви б бачили, що в поліклініці робилося в цей час! Індійці-першокурсники української ще не знають, треба було спілкуватися з ними через перекладачів. То тут такий гармидер був! Приходило й багато чернівчан.
Завітало навіть літнє подружжя – і жінці, і чоловікові по 82. Сказали: знають, що колись помруть, та нехай не від дифтерії!

Щодо ймовірних ускладнень після щеплення, то їх практично не спостерігалося за роки роботи, запевнила пані медик:

"Буває незначна температура, слабкість, може "тягнути" вколота рука. Скарг на щось серйозніше не було, хоч "перекололи" вже тисячі людей. Вакцина – на десять років, тож тепер можете не боятися епідемії".

"Вакцини якісні, бельгійські. Колись їх не вистачало, а зараз у зв’язку з епідемією держава видала велику кількість. То чому би не скористатися такою нагодою?" - зауважила медик.

Щоправда, треба знайти "пару", тому що одна ампула розрахована на двох осіб. Я запропонувала вакцинувати себе й чоловіка. За словами лікарки, одночасно можна було би зробити обидва щеплення – і проти кору, і проти дифтерії. Я не ризикнула все одразу, тож записалася на наступний тиждень.

Моя порада – не боятися і налаштуватися на те, що все буде добре. І, звісно, дотримуватися всіх вказівок лікаря.

Тепер про щеплення проти грипу подумую. Сподобалося відчувати себе захищеною.

Вакцинація від дифтерії і правця: з чого почати

- Передусім, з’ясуйте, коли і які щеплення ви робили. Від дифтерії і правця ви мали отримати 6 доз вакцини у дитинстві відповідно до Календаря щеплень і вакцинуватись у дорослому віці кожні 10 років.
- Оптимальний графік введення вакцин затверджений у Календарі щеплень.
- Відмітки про щеплення є у медичній карті. Там вказані дата щеплення, доза, назва і серія вакцин.
- Ви можете звернутись до свого сімейного терапевта і перевірити записи.
- Якщо відміток про щеплення немає, це підстава пройти вакцинацію.
- Щеплення від дифтерії та правця не дає імунітету на все життя, тому дорослим треба повторно вакцинуватися (проходити ревакцинацію) кожних 10 років, починаючи з 26-ти років. Водночас, якщо дорослий чи дитина від 7 років раніше не вакцинувалися від дифтерії і правця, треба отримати щонайменше три дози вакцини АДП-М із чітким інтервалом: спочатку перша доза, через місяць – друга, через 6 місяців після другої – третя.

Як відбувається процедура щеплення

1. Запишіться на прийом до сімейного терапевта, з яким підписали декларацію.


Під час консультації ви можете поставити лікарю всі запитання, які вас цікавлять, про вакцинацію: можливі реакції організму, процедуру щеплення, про вакцини.

Скажіть лікарю, якщо:
- у вас є алергія на ліки або їжу;
- у вас була реакція на попереднє щеплення;
- зараз приймаєте ліки або маєте серйозні захворювання серця, легенів, нирок;
- проходили курс хіміотерапії, гормональної терапії.

2. Отримайте направлення на щеплення.

Після консультації ви підписуєте інформовану згоду на щеплення, підтверджуючи, що отримали відповіді на свої запитання. Лікар надає направлення в кабінет щеплення. Лікарі-ФОП можуть проводити щеплення у своїх кабінетах.

3. Вакцинуйтесь.

Щеплення проводять лікар, фельдшер, молодший спеціаліст із медичною освітою.

Кожен пацієнт має право оглянути флакон із вакциною, спитати або самостійно перевірити термін придатності. На ваше прохання медик має надати ампулу з вакциною, на якій зазначені термін придатності та серія. Крім того, на вакцинах є термоіндикатор: спеціальний елемент маркування, за допомогою якого можна пересвідчитись, що вакцину зберігали за правильної температури і вона не втратила своїх властивостей.

Дорослим вводять вакцину в плече. Дітям – у стегно. Це важливо, адже якщо вакцина потрапить у жировий прошарок, імунітет може не сформуватися. Саме тому щеплення навіть дітям не роблять у сідницю.

4. Залишайтесь у медзакладі ще пів години.

Незначне почервоніння та дискомфорт у місці ін’єкції, підвищення температури – це нормальна реакція організму на щеплення. Ці симптоми – ознака того, що вакцина діє, а організм формує імунітет. Вони минають за кілька діб.

Протипоказання


Вакцинацію не роблять, якщо є:

- гостре захворювання, що супроводжується температурою, вищою за 38,5°С;
- серйозна алергічна реакція на попередню дозу вакцини;
- захворювання і стани організму, при яких після введення вакцини імунітет може не сформуватися (хіміотерапія в онкохворих; вживання великих доз стероїдних гормонів, ліків, що пригнічують імунітет).

Читайте найоперативніші новини "МБ" у Facebook і Telegram
Редактор: Марина Кавкало
1-12-2019, 17:10
Коментарів 0 Переглядів 2 203


Художник Іван Салевич задонатив Віолетті суму на цілий дрон-камікадзе

За вчинене фігуранту загрожує до десяти років позбавлення волі з конфіскацією майна.

За ці гроші куплять квадрокоптери
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні



Чому про гуманітарні швидкі допомоги з Італії мовчать фігуранти справи?

Швидкі допомоги нібито направили на фронт, але доказів цьому ніхто не хоче надавати
ВІДЕО Переглянути все відео

Живуть весело, дружно й ніколи не сваряться

"Країна Мрій" – це справжня казкова територія з сучасними атракціонами на будь-який смак. Тут є багато цікавого: велика батутна арена, лазертаг, лабіринт, інтерактив, ніндзя-парк, тарзанка та багато іншого. Для наймолодших гостей є спеціальна дитяча зона з атракціонами, адаптованими до їхнього віку.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

Втомлюєтеся від нудного перебування в чергах для проходження медичного огляду? Ми маємо для вас відмінну новину! Тепер у Чернівцях доступна нова послуга - медичний огляд, який займе менше 30 хвилин!