RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Як в Україні працює контрабанда: бізнесмен розповів про митних «баронів» у Чернівцях та інших регіонах

Бізнесмен Орест Фірманюк, якого в інтернеті називають "одним з найбільших контрабандистів за останні 10 років", заперечив інформацію озвучену главою Держмитслужби Максимом Нефьодовим щодо контрабандистів на Одеській митниці.

Про це він сказав у інтерв’ю виданню УНН.



Зокрема, на запитання журналістів, чи справді Фірманюк стверджує, що люди на прізвища Альперін, Амінєв, Шерман, яких називав раніше Нефьодов, не є контрабандистами, бізнесмен дав відповідь:

"Дивіться. Ці люди, яких Ви назвали, не є класичними контрабандистами. Я вже пояснював. Те, що в нас називають контрабандою, — це оптимізація оподаткування. Простою мовою: уникнення сплати. Або суттєве зменшення. Всі ці згадані люди дійсно дотичні до тих чи інших процесів оптимізації оподаткування при імпорті. Але у рейтингу оптимізаторів, яких для зручності називають контрабандистами, вони в третьому десятку на третій поличці".

Водночас, на запитання "а хто тоді на першій та другій?", Фірманюк відповів:

"Ви здивуєтесь, але це не імпортери товарів, а експортери. І головні - це аграрні монстри, такі як Кернел, Нібулон, Cargill, Bunge і далі за списком. Україна — аграрна держава, але через корупцію агропромислові підприємства занижують в рази показники урожайності, щоб не платити податок на прибуток. Зерно, горох, нут, соняшник скуповують за кеш в аграріїв, підкладають під них якісь документи, за цими фіктивними документами зерно експортують, а ці фіктивні фірми закривають. 60-65% сільгосппродукції, яка йде на експорт, без документів — не сплачено ні копійки податків. Бо фірми одразу закривають, а гроші в кеші. Все. А об’єми такого експорту такі, що складно уявити. І все - під прикриттям тих самих структур, що прикривають імпортні схеми. Митниця, СБУ, податкова".

"Саме аграрні експортери — головні “контрабандисти”, і дивно, що Нефьодов про це не говорить. Може, не знає, тоді це - некомпетентність. А може, боїться називати. Тоді його реформу можна вважати завершеною. Звісно, йому зручно назвати прізвища зі ЗМІ. Щось же він має казати. Але ті, хто “в темі”, чудово розуміють такий його ляп", – продовжив Фірманюк.

Водночас бізнесмен пояснив, хто такі "другі на поличці".

"Другі — це найбільші в країні торговельні мережі, які продають імпортні товари. І не важливо, чим вони торгують. Електронікою — як Цитрус або АЛЛО, продуктами — як Сільпо або Новус, чи будівельними матеріалами — як Епіцентр. Вони самі - і замовники імпортного товару, і логісти, і реалізатори. У них - замкнута система, в якій оптимізація оподаткування йде на кожному етапі. Від заниження вартості в інвойсах під час розмитнення, коли товар за 100 гривень декларують як товар за 20 грн і сплачують податків у 5 разів менше, і до реалізації, яка йде, наприклад, через штучні ФОПи, щоб не платити податки. От скажіть, хтось може перевірити, за якою вартістю Епіцентр насправді купує в Китаї радіатори? Ніхто не може перевірити. А скільки їх купив насправді, а скільки ввезено повз митницю? Неможливо дізнатися. У них сотні складів, тисячі фірм в офшорах для того, щоб “ламати” інвойси. Так само неможливо встановити сплату ними податків з продажів та прибутків", – каже бізнесмен.

За його словами, вже після цих “контрабандистів” йдуть локальні, як правило, "прикордонні" ОЗГ.

"...які облаштували собі вікно на тому чи іншому кордоні і під замовлення доставляють той чи інший вантаж, теж маніпулюючи вартістю, вагою, кодами. Це такі ОЗГ на місцевому рівні, в основному, де місцевий якийсь кримінальний барон зміг в структуру митниці поставити своїх людей або поставити своїх людей на певні посади, і кожен регіон має якогось такого міні митного барона, який контролює частину української території", – сказав Орест Фірманюк, додавши: "Це Чернівці, Закарпаття, Львів, Волинь, Одеса".

Разом з тим, бізнесмен розповів про "четвертий ярус контрабанди":

"Це, в основному, білі компанії, яких змушують під тиском йти на митницю або до “місцевих баронів” і щось просити та вирішувати питання. Цим займаються, по-перше, логістичні компанії, які надають послугу “технічного” імпортера для малого бізнесу. Того бізнесу, який покриває країну своїми товарами через ринки: “7 кілометр”, Хмельницький, “Калинка”, – повідомив він.

"По-друге, це ті компанії та малі бізнеси, які самотужки намагаються щось ввезти в країну та натикаються на реалії митниці та тиск СБУ. Митним кодексом їх заганяють в хабарі, бо гроші на це десь треба брати, і вони йдуть в схему мінімізації. Це дуже великий прошарок, до речі. Жодна компанія, яка завозить вантаж в Україну, не хоче добровільно порушувати закон", – додав Орест Фірманюк.

Бізнесмен додав, що він знаходиться на "четвертому" рівні, "як і більшість підприємств України".

"Але нас, логістів, чомусь, всі вважають головною проблемою. Але це, я так розумію, для Нефьодова зручно, коли ведеш міфічну боротьбу. Треба ж когось ганяти. Не Епіцентр з Нібулоном, врешті-решт. Вони йому, як кажуть, “не по зубах”. Тому він і хапає інформацію зі зливних бачків. Хоча це не рівень голови митниці. Він має розуміти структуру і суть таких процесів", – повідомив Фірманюк.

Читайте найоперативніші новини "МБ" у Facebook і Telegram
Редактор: Микола Кобилюк
21-11-2019, 21:10
Коментарів 0 Переглядів 9 581

Низка населених пунктів залишиться без електрики через ремонт електричного обладнання

"Щоби дронів було більше, долучайтеся до збору на покупку комплектуючих", - закликала Віолетта Олійник
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі

Побачене нікого не залишило байдужим. Декого з героїв документалки вже немає...


Ніколи не кажи ніколи… Блог Ярослава Волощука
Дуже цікаві процеси відбуваються у Європі.
Гуманітарні автомобілі  швидкої допомоги з Італії “випарувалися”: про них не знає ні керівництво Чернівецької ОВА, ні лікарі

Куди зникли швидкі допомоги, які у березні 2022 року надійшли як гуманітарна допомога до Чернівецької області? З’ясувати це не може навіть керівництво області.
ВІДЕО Переглянути все відео

Влаштували ярмарок, майстеркласи, концерт. Збирають кошти на дрони та інші необхідні речі для військових

Втомлюєтеся від нудного перебування в чергах для проходження медичного огляду? Ми маємо для вас відмінну новину! Тепер у Чернівцях доступна нова послуга - медичний огляд, який займе менше 30 хвилин!

Із 5 до 24 лютого усі клієнти можуть здати пакет аналізів "Вияви анемію" всього за 1 гривню та перевірити рівень заліза, фолієвої кислоти та вітаміну В12 в організмі.

Уявіть світ, де ваша дитина не просто долучається до занять спортом, а стає частиною захопливої історії успіху, розвивається у всіх аспектах і реалізує себе у неймовірно видовищному та динамічному мистецтві. Це не фантазія, це реальність, яка вже стала доступною в Чернівцях завдяки майстру спорту і сертифікованому тренеру Таїсії Столярчук.

Стопа людини бере на себе все навантаження тіла. І мінімальні порушення та відхилення від норми провокують цілу низку захворювань. Тому важливо ретельно й відповідально ставитися до здоров’я своїх стоп.
• Теги