RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

«Мертве море» неподалік Чернівців: солені купальні Румунії користуються попитом у буковинців

Щоби оздоровитися в солоних купальнях не обов’язково вирушати аж на Закарпаття чи в Угорщину – такий відпочинок для буковинців доступний поруч. Це так звані релакс-тури до Румунії. Їх пропонують різні турфірми.

Про це повідомляє кореспондентка molbuk.ua



Найближче їхати до містечка Солка – 80 кілометрів від Чернівців.

"На жаль, на вулиці басейн зараз закритий, бо триває реконструкція, - пояснює гід, яка супроводжувала нашу групу, і вказує на чималий будівельний майданчик. – Ще роки два тому тут був лише один басейн, і той несолений. Зараз бачите, як вони розширилися – це завдяки чернівчанам!"

Всередині комплексу один басейн із теплою соленою водою, дві сауни з вологою та сухою парою. Ще один басейн прісний і мілкіший – там переважно хлюпаються діти. В соленій воді особливо не розважишся – від потрапляння ропи в очі відчуття таке, що сипонули жменю солі. Також є джакузі з гідромасажем, розраховане десь на десять осіб.

Вода в басейні настільки солена, що просто виштовхує на поверхню. Тож більшість відпочивальників, наче поплавки, туляться біля бортиків. "Я була на Мертвому морі – то там точно така сама вода, теж піднімає тебе і не дає випростатися", - розповідає літня пані.

"Скидаємося на бензин і їдемо на весь день"

Іще досить рано, але в комплексі вже дуже людно: вихідний. Більше сотні відпочивальників, і автобуси все прибувають. Шафок, роздягалень, фенів на всіх не вистачає. Шафки не замикаються – тож цінні речі радять залишати в автобусі. Переважно чутно українську. Лише стенди з описом властивостей мінеральної води і протипоказів для купання румунською нагадують, що ми не вдома.

Багато старших людей. Хтось каже, що лікує тут хребет, хтось – суглоби.

"Колись чекала рік, щоби зібратися в солені купальні Солотвино, бо маю хворі коліна, - розповідає чернівчанка Валентина. – Тепер можу будь-коли сюди приїхати. Ефект той самий, і недорого".

Вхідний квиток сюди – 40 лей (майже 240 гривень) для дорослого і 30 лей для дитини до 12 років. Браслетів чи обмеження часу перебування немає. Розрахунок тільки готівкою і тільки румунською валютою.

Ті, хто воліє відпочивати спокійніше, їдуть сюди в будні. Працівник Калинівського ринку Андрій розповів, що по понеділках збирається з компанією і їде в Солку – "релакснути".

Скидаються на бензин і вирушають зранку на весь день.

- В будні людей мало, їхати близько, - розповідає чоловік. – Попаритися в сауні, в соленому басейні помокнути, потім на шезлонгу на відкритій терасі полежати і подивитися на гори – що може бути краще після робочого тижня? Біля басейну є кілька столиків, то можна взяти продукти з собою і перекусити. В самих купальнях їжу не продають – лише чай чи каву можуть зробити.

Лікують і суглоби, і астму

- В Румунії є декілька варіантів оздоровчих купалень з мінеральною водою, - пояснила керівник турагентства Марія Драпата. – Солений басейн в Солці використовує воду з природного гірського джерела. Вона підігрівається штучно і має ті ж властивості, що і вода в Солотвино. Тобто лікує різні хвороби опорно-рухового апарату. Не рекомендується там купатися вагітним, людям із серцево-судинними захворюваннями та певними пошкодженнями шкіри.
Власне термальні купальні, як на Закарпатті, в Румунії є ближче до кордону з Угорщиною, в містечку Орадя.

Також місто Совата за 300 кілометрів від Чернівців відоме своїм геотермальним озером та бальнеологічним курортом. В соленому озері тут дозволено купатися лише влітку. В санаторіях і готелях Совати водо- і грязелікування доступне весь рік. За 10 кілометрів від Совати є соляна шахта. Там лікують астму й інші дихальні захворювання.

Ще одне велике солене озеро розташоване в районі Констанци. Це курорт Ефоріє-Норд. Тут солені купальні можна поєднати з відпочинком на Чорному морі та грязелікуванням, яке пропонують практично всі місцеві готелі й санаторії. Та найближча і найзручніша, звичайно, Солка.

Читайте найоперативніші новини "МБ" у Facebook і Telegram
10-11-2019, 17:20
Коментарів 0 Переглядів 55 834

Теги -

Для кого можливі графіки відключень

Газовики просять споживачів перекрити крани на спусках перед газовими приладами та не відкривати до зазначеного часу


Такі зміни запровадили "у зв’язку з численними зверненнями мешканців"
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.