RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Скільки коштують парковки у Чернівцях?

Вартість паркування у Чернівцях становить від 2,85 до 5 гривень за годину.

Про це йдеться у відповіді на запит департаменту ЖКГ molbuk.ua



"Тарифи на послуги паркування для кожного оператора встановлено рішенням виконкому міськради і на сьогодні становлять від 2,85 гривні до 5 гривень за годину паркування. Платіжними документами є паркувальний талон або фіскальний чек, які повинні видати паркувальники і які посвідчують сплату вартості послуг користування платним майданчиком.

У Чернівцях налічується 19 платних парковок, які обслуговує дев’ять приватних підприємців. Минулого року від збору за місця паркування транспортних засобів до міського бюджету надійшло майже мільйон гривень, за 9 місяців 2019 року – 890 тисяч гривень. ", - повідомили у департаменті ЖКГ.



Але на практиці все зовсім по-іншому. На деяких парковках на водіях сміливо заробляють. Дізнайтеся, де саме.

Парковка на вулиці Зеленій

"Озброївшись" офіційною ціною, їду на парковки у різних частинах Чернівців. Вибрала ті місця, де найбільше транспорту.

Спершу вирушаю на вулицю Зелену біля ринку "Верхній". За інформацією департаменту ЖКГ, вартість стоянки тут одна з найдорожчих – 5 гривень за годину.

Щойно припаркувалися біля ринку, як вже за дві хвилини до машини підходить жінка в оранжевому жилеті з переносним терміналом. Називає ціну парковки – 5 гривень. Подаю гроші, жінка одразу видає електронний чек із терміналу. Тож тут ціна збіглася з офіційними документами.

Парковка на вулиці Калинівській

Наступна парковка – Калинівський ринок. Офіційна ціна, вказана у документах ЖКГ, – 4,5 гривні за годину. Знайомі водії, почувши такий тариф, дивуються і запевняють, що зазвичай за стоянку платять 20 гривень.

Під’їжджаємо на парковку на вулиці Калинівській біля центральної дороги. Заїхати туди не вдається, бо вільних місць немає. Запитую у паркувальника, скільки коштує парковка. Він озвучує вартість – 5 гривень за годину.

"Якщо ви на весь день, тоді вам краще заїхати усередину базару, місця є. Це коштує 17 гривень за весь день, вийде дешевше", – радить паркувальник.
Тим часом він іде до паркомату, що встановлений неподалік, проводить кошти, а чек кладе на вікно автівки, яка вже припаркована.

Цікавлюся, чи можу я самостійно розрахуватися у паркоматі, чоловік не заперечує і показує, як це зробити.

Неподалік Калинівського ринку функціонує ринок "Фортуна" (продуктовий) тут затверджена окрема парковка і з окремим тарифом – 4 гривні. Але паркувальник теж озвучив ціну – 5 гривень. Вона хоч і не набагато, та все ж відрізняється від тарифу, затвердженого міськвиконкомом.



Парковка на вулиці Небесної Сотні

Далі їдемо дізнаватися ціну на парковках на вулиці Небесної Сотні. Їх тут є три, і на всіх затверджена ціна 3 гривні. Під’їжджаємо до парковки біля Будинку побуту. Одразу помічаю, що на вказівнику про платну стоянку затерті цифри ціни. Згодом зрозуміла, чому так.

На запитання, скільки коштує паркова, – паркувальник повідомляє про ціну 5 гривень. Уточнюю: може, три гривні. Але чоловік категоричний: "П’ять гривень. Три гривні – то стара ціна". Я розгортаю документи з департаменту ЖКГ і показую ціну – три гривні і дату "станом на 01.10. 2019". Тоді чоловік погоджується: "Ну, значить три гривні", – розвертається і йде.

Парковка на вулиці Комарова

Скільки коштують парковки у Чернівцях?


На вулиці Комарова біля ринку "Буковинський" теж вказана офіційна ціна три гривні. Але і тут паркувальник озвучує ціну 5 гривень. На моє здивування, паркувальник веде до терміналу для розрахунків.

"Ціна – три гривні, але ще потрібно сплатити дві гривні комісії за оплату", – пояснює пан Микола і "проводить" при мені 5 гривень через термінал. На екрані справді висвічується: 3 гривні – паркування, 2 гривні — збір, отож і маємо загальну ціну 5 гривень. Над платіжним терміналом – табличка, де вказана ціна паркування – 5 гривень.

Паркувальник Микола розповідає, що робота нелегка і неприбуткова, бо парковка напівпорожня. Вона розрахована на 26 машин, а тут і справді частина території порожня.

Парковка на вулиці Головній

Скільки коштують парковки у Чернівцях?


За документами департаменту ЖКГ, найдешевшою парковкою у Чернівцях є парковка на вулиці Головній біля готелю "Київ". Тут за годину стоянки мали би просити 2,85 гривні.

Паркувальник, який сидить на стільчику, мало не падає, коли я кажу, що парковка тут за документами 2,85 гривні.

"Ми беремо 5 гривень. Не пам’ятаю, щоб вона тут колись коштувала 2,85 гривні. Кілька років тому була три гривні. Але це дуже неприбуткова справа, директор хоче вже від цього відмовитися", – розповідає чоловік.

Зрештою виявилося, що найдешевша парковка у Чернівцях зовсім не найдешевша.

Парковка на вулиці І. Франка

Скільки коштують парковки у Чернівцях?


Остання парковка, де поцікавилися ціною, на вулиці Франка. Парковка тут вщент заповнена машинами. Офційна ціна за годину парковки – 3 гривні. Але і тут своя ціна – 5 гривень.

"Три гривні – це ціна парковки, а дві гривні – це нам на чай, – одразу зізнається паркувальник Тарас. – Дуже багато є випадків, що, чим крутіша машина, тим важче отримати від людини гроші. Є й такі, які повідомляють, що будуть платити у паркоматі. За законом, вони мають на це право. Що я їм можу в такому випадку сказати? Нема у нас паркомата. Ось стоїмо тут щодня, але не так багато заробляємо. А заробити вдається максимум 50 гривень на день".

Офіційно

Володимир Бешлей, начальник департаменту ЖКГ:

Ціна на паркування має бути така, яка вказана офіційно у документах департаменту ЖКГ. Я не натрапляв на випадки, де би з мене просили більше. Наприклад, часто зупиняюся на парковці на вулиці Франка і плачу там три гривні. Були звернення про підвищення ціни на паркування, але їх не затверджено.

Ми отримували скарги на паркування у місті. Була створена робоча група з перевірки операторів. Виявили низку порушень. Тому підготовлено проєкт рішення на сесію міської ради про розірвання договорів з усіма підприємцями. Будемо виставляти парковки у місті на конкурс.

Читайте найоперативніші новини "МБ" у Facebook і Telegram
3-11-2019, 20:00
Коментарів 0 Переглядів 6 810

Теги -
Люди хочуть отримати "соціальні допомоги", а втрачають тисячі гривень
Ініціаторкою її створення стала депутатка обласної ради Оксана Палійчук.
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі


Захисник загинув під час контрнаступальної операції на Донеччині


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.