RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

14 жовтня, понеділок
Покрова Пресвятої Богородиці. Прп. Романа. Ап. Ананії.

Покрова Пресвятої Богородиці


Яке сьогодні свято відзначають за церковним календарем


Покрова Пресвятої Богородиці 14 жовтня православні українці відзначають Покрову Пресвятої Богородиці. Це свято, як вважається, з'явилося понад тисячу років тому - в 910 році в Константинополі, і пов'язане з явищем Богородиці, яка допомогла вірянам, укривши їх своїм омофором - вбранням для богослужіння. Саме слово "покров" означає "покривало".

У народній традиції у цей день відзначається зустріч осені із зимою. Свято пов'язане з початком вечірніх дівочих посиденьок й осіннього весільного сезону. Назву свята також пов'язують з першим снігом, який "покривав" землю, вказуючи на близькість зимових холодів. Крім того, свято стало символом заступництва, що допомагало воїнам здобувати перемоги в битвах.



Вважається, що на Покрову молитви й замовляння про заміжжя володіють великою силою, тому дівчата, які мріють про весілля, намагаються провести ритуал, щоб вийти заміж протягом року.

Преподобного Романа Солодкопівця

Яке сьогодні свято відзначають за церковним календарем


Преподобний Роман Солодкоспівець жив у п'ятому столітті в сирійському місті Емесі. Переїхавши до Константинополя, він став паламарем у храмі Святої Софії. Ночами преподобний усамітнювався на молитву в полі або в заміському Влахернському храмі.

Святий Роман не мав дару читання й співу. Одного разу, напередодні свята Різдва Христового, він читав кафізми, але так погано, що його змінив інший чтець, а клірики осміяли Романа. Засмучений юнак довго молився перед іконою Пресвятої Богородиці. Вночі в сонному видінні Матір Божа з'явилася святому і, подавши сувій, звеліла з'їсти.

Так преподобний Роман отримав дар книжкового розуміння, написання й виконання церковних співів. Це було в день Різдва Христового. За нічним богослужінням святої Роман чудовим голосом проспівав у храмі свій перший піснеспів.

За старанне служіння святий Роман був висвячений у сан диякона і став вчителем співу. До самої своєї смерті, яка послідувала близько 556 року, преподобним дияконом Романом Солодкоспівцем було складено до тисячі церковних піснеспівів, якими християни і до сьогодні прославляють Господа.

Святого апостола Ананії

Яке сьогодні свято відзначають за церковним календарем


Святий апостол Ананія, єпископ міста Дамаска, був з числа сімдесяти апостолів. За велінням Божим, він хрестив гонителя християн, який увірував, на ім'я Савл, майбутнього великого апостола і проповідника Павла.

Святий Ананія, незважаючи на небезпеку, сміливо і відкрито проповідував християнство юдеям і язичникам. З Дамаска він відправився з проповіддю в Елевферопіль, де зцілив багатьох хворих. Правитель міста Лукіан намагався схилити святого апостола принести жертву ідолам, але, він побачив його непохитність і тверде сповідання Христа і наказав мучити святого.

Страшні тортури не змогли похитнути свідка Христового. Тоді мучителі вивели його за місто і побили камінням. Святий відійшов до Господа в той час, коли молився за своїх вбивць. Згодом його мощі перенесли до Константинополя.

Повну версію православного календаря на 2019 рік можна переглянути тут

Читайте найоперативніші новини "МБ" у Facebook і Telegram
14-10-2019, 09:00
Коментарів 0 Переглядів 1 828

Теги -

Триває збір коштів на деталі до них, закликаємо всіх небайдужих долучитися

Організаторка виставки запрошує охочих на Фестиваль писанкарства, який відбудеться в суботу, 20 квітня, в Центрі культури "Вернісаж"

Ярослав Чала здобув перемогу в таких дисциплінах як присідання (з вагою 160 кг) і станова тяга (205 кг)
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі

Організаторка виставки запрошує охочих на Фестиваль писанкарства, який відбудеться в суботу, 20 квітня, в Центрі культури "Вернісаж"


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.