RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Сьогодні відзначають Різдво Пресвятої Богородиці: що не можна робити у цей день

Сьогодні, 21 вересня православні святкують значиме свято – Різдво Пресвятої Богородиці. Цей радісний день присвячений народженню Діви Марії, майбутньої Матері Ісуса Христа. Згідно з церковними вченнями, ця подія має найважливіше значення для всіх людей, оскільки саме Богоматір подарувала людству Спасителя.

Люди завжди шанували Богоматір як велику праведницю, помічницю і заступницю, покровительку жінок і матерів. У народі цей день називається Друга Пречиста. Що не можна робити на свято Різдва Богородиці, і які головні заборони в жодному разі не можна порушувати цього дня, щоб не накликати на себе біду, дізнайтеся в нашій статті.



Що можна робити на Різдво Пресвятої Богородиці

Це свято також традиційно вважається і жіночим святом, коли жінку належить вшановувати як продовжувачку роду. Жiнки, в яких немає дiтей, справляють обiд i запрошують бiдних – "щоб молилася Богородиця за їхніх дiтей". Жiнки також замовляють службу в церквi, а пiсля богослужiння запрошують людей до себе на обiд. Подейкують, що молитви до Пресвятої Богородиці майбутніх матерів про здоров’я та щастя дітей, на яких вони чекають, у цей день мають особливу силу.

З давніх часів також в цей день жінки рано-вранці намагалися піти на водойму. Вважалося, що якщо жінка в цей день вмиється водою до сходу сонця, то краса її збережеться до самої старості. А для міцного здоров’я дітей обливали на порозі водою.

Також в цей день починався цибульний тиждень – господині з грядок прибирали цей овоч. А до Різдва Пресвятої Богородиці господарі намагалися зібрати весь урожай, пасічники в цей час починали готувати бджіл до зимівлі – прибирати вулики. Під цю пору зазвичай холоднішає, тому до Другої Пречистої годилося повністю викопати бульбу і засіяти землю житом.

З дня свята Різдва Пресвятої Богородиці можна було засилати сватів до дівчат. Також в цей день добре було робити весілля і ходити родинами в гості.

Головні заборони на день Різдва Пресвятої Богородиці

Як і на будь-яке інше велике церковне свято, на Різдво Богородиці не можна виконувати важку фізичну і брудну роботу по дому: не можна шити, вишивати, прати, прибирати, мити, а також копати, рубати, лагодити, будувати тощо.

Крім того, на свято в жодному разі не можна лаятися, злитися, скандалити і лихословити – цим ви можете розгнівати Богородицю. Якщо конфлікту не уникнути, постарайтеся вирішити його мирним шляхом, шукайте компроміси.

На день Різдва Пресвятої Богородиці не рекомендується вживати в їжу м'ясо і пити алкоголь.

Цікава заборона стосується залишків їжі після того, як родина пообідає, – їх не можна викидати, а слід віддати домашнім тваринам.

Цього святого дня не можна проходити повз жебраків і тих, що просять, не подавши їм їжу або милостиню. Особливо ця заборона стосується жінок, інакше вони можуть стати безплідними.

Прикмети та прислів’я свята Різдва Пресвятої Богородиці:

– Прийшла Перша Пречиста – одягла природа намисто, прийшла Друга Пречиста – взяла комара нечиста, прийшла Третя Пречиста – стала діброва безлиста.

– Прийшла Пречиста – на дереві чисто, а прийде Покрова – на дереві голо.

– Пречиста – картопля чиста.

– Прийшла Пречиста – принесла старостів нечиста.

– Перша Пречиста жито засіває, а друга – дощем поливає.

– Якщо на Різдво Богородиці погода буде сонячною, то і осінь чекає тепла і ясна, без рясних дощів. Якщо небо буде похмурим у цей день, то й осінні холоди прийдуть із дощами.

– Якщо дівчина вмиється до сходу сонця, то її обов’язково просватають в цьому році.

– Щоб уникнути "лихих очей" та наклепу і хвороб, в Різдво Пресвятої Богородиці спалити старий одяг і взуття.

Читайте найоперативніші новини "МБ" у Facebook і Telegram
Редактор: Микола Кобилюк
21-09-2019, 08:22
Коментарів 0 Переглядів 2 967

Теги -
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі

Вручення відбулося у приміщенні Чернівецької міської ради


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.