RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео |

Коли серце «вистрибує» з грудей

Аритмію діагностують у дедалі більшої кількості пацієнтів. Як її лікувати та чи можна запобігти, розповів професор–кардіолог Віктор Тащук.

"Загалом під аритмією розуміють ряд порушень діяльності серця, пов’язаних з розладом ритмічності, послідовності та сили скорочень серцевого м’яза, – пояснює професор В.Тащук. – Тобто це не лише коли серцебиття надто швидке (пульс понад 90 ударів за хвилину) чи надто повільне (менше 60). Механізми виникнення цих збоїв дуже складні, а сам діагноз один з найнебезпечніших. Тому аритмія, образно кажучи, – це мінне поле. Хочу наголосити: потрібно дуже серйозно ставитися до неї і обов’язково дотримувати рекомендацій кардіолога".



Чому виникають аритмії?

"Зважаючи на велику кількість різновидів аритмії, причин може бути безліч. Є сотні хвороб, які супроводжуються аритмією: запальні захворювання, особливо міокардити (запалення серця); ішемія; ендокринні хвороби тощо".

У дітей вона також буває?

"Так, на те є свої причини. З віком вони змінюються. Якщо, скажімо, у молоді аритмію часто провокують захворювання щитоподібної залози, то у старших людей – захворювання серця, особливо кардіосклероз. При кардіосклерозі у структурі серцевого м’яза з віком виникають склеротичні елементи. Тобто здорові ділянки серця заміняються гніздами сполучної склеротичної тканини, яка скорочуватися не здатна. Зрозуміло, що це призводить до збою в серцевому ритмі".

Які обстеження дозволяють діагностувати аритмію?


"Кардіограма гарантовано покаже аритмію. Єдина проблема кардіограми – зняти її в момент аритмічної атаки. Бо якщо ви мали аритмічну атаку годину тому, а зняли ЕКГ зараз, то ви будете вважати, що у вас немає аритмії. Для цього запис електрокардіограми ведеться безперервно упродовж усієї доби. Приладами для нього наша область забезпечена".

Чому небезпечно не лікувати аритмію?

"Є доброякісні і злоякісні аритмії. Якщо злоякісні не лікувати – це біда. Доброякісні бувають, скажімо, на фоні кардіосклерозу. І може бути така ситуація, що в умовах доброякісної аритмії лікар зробить вибір на користь метаболічної терапії, відповідного способу життя і не призначатиме антиаритмічний препарат, бо його шкода може бути більшою, ніж користь. В іншій ситуації лікар скаже, що жодних трав – лише передбачені рецептом препарати. При цьому є 12 різновидів антиаритміків. І чим краще підібраний препарат чи їх комбінації, тим якісніше лікування"

Чим може обернутися важка аритмія, якщо її не лікувати?

"Можливий напад аритмії – це коли хворий відчуває, що серце збилося раптово. По-науковому, це екстрасистола, тобто передчасне скорочення шлуночка або передсердя. Воно може запустити такий процес, коли серце скорочується, але адекватного викиду крові нема. Що далі? Гіпоксія (нестача кисню), втрата свідомості і можлива втрата людини. Хворий вмирає менш ніж за годину! Це раптова аритмічна смерть. Раптова коронарна смерть, для порівняння, – до шести годин".

Яку можна надати першу допомогу в такому випадку?

"Раніше казали так: вдарити по грудях і робити непрямий масаж серця. Зараз рекомендації такі: вдарити по грудях тільки тоді, якщо у вас, по-перше, є докази, що це аритмія. І, по-друге, якщо у вас немає дефібрилятора – апарата для екстреної допомоги при раптовому важкому порушенні ритму серця. Чому ми тепер боїмося удару по грудях? Тому що навіть у непритомної людини ще може працювати частковий механізм підтримки серцевого ритму. А коли ви вдарили і його перервали – отримали зупинку всього. Тому безпечною і правильною поведінкою є непрямий масаж серця зі швидкістю 100 качань на хвилину (30 качань на два вдихи, тривалість штучного вдиху – не більше однієї секунди)".

Як запобігти аритмії? Чи можна використовувати рецепти народної медицини?

"Народні рецепти не можу рекомендувати, бо вони не мають доказової бази. Навіть вживання популярних препаратів з магнієм та калієм без рекомендації лікаря не раджу, бо надлишок того ж калію в організмі провокує аритмію. Раптова серцева смерть – це в більшості випадків наслідок аритмії. Порадити можна хіба що дотримуватися загальних правил здорового способу життя і вчасно проходити обстеження".

Важливо!


Пацієнтам з аритмією професор Віктор Тащук радить дотримуватися таких порад.
-Не існує безпечного алкоголю для аритмій. Алкоголь у будь-якій дозі, навіть у ліках, де він є основою розчинника, може спровокувати аритмогенез.

-Пацієнтам з аритмією протипоказані будь-які стимулятори, навіть міцні кава чи чай.

-Навіть від спеки серце здатне, як кажуть пацієнти, збитися з ритму. Тому так важливо в спекотну погоду не стояти на відкритому сонці, не працювати на городі тощо.

-Хворий з аритмією має обов’язково пам’ятати, що раз на рік йому слід зробити ехокардіографію (ультразвукове дослідження серця та магістральних судин), раз на рік – хотлерівський моніторинг і робити кардіограму за потреби.

-Є багато різновидів порушень ритму, які мають свої відмінні способи лікування. Тому препарати від аритмії призначаються тільки індивідуально.

Читайте найоперативніші новини "МБ" у Facebook і Telegram
Редактор: Юлія Леськова
7-09-2019, 21:20
Коментарів 0 Переглядів 14 513


Після короткого відпочинку вони знову поїдуть на бойові позиції
Ярослав Іванов разом із колегами та пацієнтами пережив жахливу ракетну атаку і був поранений під час операції.
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі


НАТО – крок за кроком, або маємо те, що маємо. Блог Ярослава Волощука
Я не випадково у фразі використав відомі слова першого Президента України Леоніда Кравчука
Алея – для стихійних базарників і безхатьків. Блог Надії Будної
Мешканці Гравітону скаржаться, що Алею небайдужості в їхньому мікрорайоні перетворили на стихійний базар
ВІДЕО Переглянути все відео

Ми запрошуємо тебе у простір, де ти реалізуєш всі свої фантазії, а ми тобі у цьому допоможемо. YuKo Studios - це команда, яка буде з тобою на одній хвилі від старту до фінішу. Все це заради того, щоб ТВІЙ контент вийшов на високий рівень.

Разом із перспективами земельного ринку постає ще більше питань: на що слід звернути увагу під час її вибору? Які документи потрібно оформлювати під час купівлі-продажу? Як виглядає портрет надійного покупця? Відповіді на ці запитання для тих, хто хоче придбати земельну ділянку у покроковому гайді цієї статті.

Відкриті простори, спортивні майданчики, дитячі табори та розважальні центри готові прийняти дітей та подарувати їм незабутні літні дні. Ця стаття допоможе вам зорієнтуватися та обрати найкращий спосіб, як провести літо вашій дитині.

Якщо інтернет є необхідним для вашої роботи, навчання чи звичайного життя, рекомендуємо потурбуватися про стабільне підключення до мережі навіть без світла.


Новий заклад "Чорні вівці" на вулиці Воробкевича – це не просто місце, де можна скуштувати свіже прохолодне крафтове пиво, але й насолодитися справжнім гастрономічним святом. У цьому магазині вас чекають не тільки різноманітні види пива, але й велика кількість смачних страв.