RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Невідома Буковина: якими магазинами вражали Чернівці

У чернівецьких магазинах було придбати все: вишуканий одяг та білизну відомих фірм, капелюшки, вбрання для наречених, хутро, грамофони, есенції для пуншу, деталі до "Форда", дамський браунінг.

"Те, що Невський для Петербурга, Унтер-ден-Лінден для Берліна чи Корсо в Римі, то була Панська вулиця в нашому місті на пагорбах, – писав письменник Петер Демант, чиє дитинство та юність минули в Чернівцях. – Туди ходили, як у клуб, аби дізнатися останні новини та світські плітки, побачити інших і себе показати. Ми обурювалися, коли яка-небудь екстравагантна мода вчасно не з’являлася на вітринах "Вартпароняка і Хлебнікова" на Панській вулиці".



"Під час недільної променади по Корсо на Герренгассе в Чернівцях можна було захоплено й критично споглядати елегантних дам, вершки нашого міста, які, шляхетно киваючи, їхали фіакрами на гумових колесах зі своїми обмундированими чи цивільними кавалерами…", – згадував австрійський письменник Георг Дроздовський.

Процвітав "Дім капелюхів"

– За Австрії нинішня вулиця Ольги Кобилянської була справді елітною. Як переповідають міські легенди, коли селянки приносили панам, які тут мешкали, молочні продукти, то на початку вулиці знімали взуття і йшли далі в шкарпетках, – розповіла одна з авторів книги про Чернівці Леся Щербанюк. – Тут знаходилося дуже багато модних магазинів і салонів, де можна було придбати все, чого душа забажає. Наприклад, на першому поверсі будинку №2 в австрійський період був торговий дім "Дермер і Вебер", де продавали вбрання для наречених та ексклюзивні вироби ручної роботи. Тут також знаходився елітний магазин вишуканої жіночої білизни від відомої фірми "Кет і Басс". Модні тканини можна було придбати в будинку №4. А ще тут продавали чоловічий одяг та аксесуари. У будинку №6 була крамниця, де пропонували жіночі та чоловічі капелюхи, рукавички, парасольки, парфумерію.

– Магазин одягу від фірми "Кац і Сосс" розміщувався у будинку №9, – показала пані Леся. – Тут також продавали модні дамські капелюшки, книги, квіти. У міжвоєнний період у цій будівлі був магазин із продажу хутра. Навпроти – у будинку №10 – процвітав "Дім капелюхів" пана Леона Блюма-молодшого, де можна було придбати головні убори всесвітньо відомих фірм. У дворі знаходився магазин дамських костюмів І. Ціммера. Пізніше тут відкрили найпрестижніший у Чернівцях магазин жіночого та чоловічого взуття.

Пиво, яке отримало золоту медаль у Парижі

У будинку №11 пропонували модні меблі. Пізніше тут відкрили ательє одягу для багатіїв Веніаміна Штрайха. "Адже заможні чернівчани шили одяг на замовлення, а не купували готовий у магазині, – каже наш екскурсовод. – У триповерховій кам’яниці під №12 торгували свіжими ковбасами, натуральними винами, коньяками, лікерами, шнапсом, есенціями для пуншу найвідоміших фірм, кавою, заморськими фруктами. А ще тут можна було придбати грамофони – найкращу на той час родинну розвагу. Пізніше в цьому будинку відкрився магазин для чоловіків "Пан елегантний". Уже сама назва свідчить про те, які високоякісні товари тут продавали". 1898 року в двоповерховій кам’яниці №13 можна було скуштувати розливне пиво "Бієр", яке отримало золоту медаль у Парижі та відзнаку учасника виставки у Чикаго".

Невідома Буковина: якими магазинами вражали Чернівці


Чернівецькі панянки часто навідувалися до салону модних капелюшків "У француженки", який знаходився в будинку №14. Радіо-та електроапаратуру, якісні сорти кави і чаю можна було придбати в магазині, що знаходився в будинку №17. 1938 року тут відкрилося швейне ательє Штефана Клігена, де вибагливе чернівецьке панство замовляло наймодніший одяг. У будинку №19 була взуттєва майстерня Ярослава Кроподри, у якій, як свідчила тогочасна реклама, "все виготовлялося скоро, солідно, елегантно і дешево". А в гарній кам’яниці № 26 знаходилася майстерня відомого чернівецького кравця чоловічого одягу Домініка Кобусевича, де клієнтам пропонували найкращі місцеві та закордонні тканини, шили за англійським кроєм, а ще виготовляли вбрання для священиків. Придбати елегантний одяг можна було у крамниці Фріца Гронвальда, яка була в будинку №42. У сусідньому – під №45 – продавали модні жіночі капелюшки від пані Еліни Дубової. А в будинку №33 навіть ткали шовк.

Цікаві факти

*На місці сучасних будинків під №№37-39 на тодішній вулиці Панській колись була одноповерхова будівля, де знаходилася відома крамниця українського купця Ігнатія Власюка. Він вивісив велику рекламу з тризубом.

*На розі нинішніх вулиць Ольги Кобилянської та Кохановського знаходився невеличкий магазинчик капелюшків. Сюди приходили не лише чернівецькі панянки, а й приїжджали полячки зі Львова та румунки з Бухареста. Шили капелюшки швачки, які стажувалися у Парижі. Ціни були дуже високі, але дама, яка придбала тут капелюшок, могла парадуватися в ньому в будь-якій європейській столиці.

*У будинку №33 на вулиці О. Кобилянської в 1927 році знаходився магазин "Автомотор". Тут продавали автомобілі відомих світових фірм, мотоцикли, деталі для "Лінкольна" та"Форда", двигуни, плуги, культиватори.

* У крамниці пана Шацберга на вулиці Панській покупцям пропонували 37 найменувань різних товарів, зокрема чоловічий і жіночий одяг, взуття, модні кафтани з чистої шерсті, чоловічі камізельки, дитячі пуловери, жіночі штанці та панчохи, французькі шапочки.

*У своїй книзі "Моє перше життя" письменник Петер Демант (псевдонім Вернон Кресс) згадував про магазин "Адольф Рудих. Охота, спорт, захист" на вулиці Панській. Тут продавали все: від спінінга і вовчого капкана – до вишуканого, інкрустованого перламутром дамського браунінга.

Читайте найоперативніші новини "МБ" у Facebook і Telegram
Редактор: Надія Будна
3-09-2019, 10:23
Коментарів 0 Переглядів 2 471

Теги -
Через погодні умови посівна кампанія цього року почалася раніше
Деякі монети датовані V ст. до н.е. – IV ст. н.е

Для кого можливі графіки відключень
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.